Güncelleme Tarihi:
HÜKÜMET, ekonomide canlanmayı sağlamaya yönelik yabancı yatırımcı atağına kalkıyor. Başbakan Binali Yıldırım, yabancı yatırımcıya vatandaşlık ve oturma izni veren yasal düzenlemenin bir an önce Meclis’ten geçmesi için isterken, Afrika, Suriye, Irak gibi ülkelerden Türkiye’ye gelen yatırımcılar için özel çalışma başlattı. Yıldırım, vize sorunu yaşayan yabancı yatırımcıların sorunlarının çözümü için Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye talimat verdiğini söyledi. AK Parti MYK’nın önceki gün yapılan toplantısı, yaklaşık 4 saat sürdü. Toplantıda Anayasa değişikliğini içeren paket ile ilgili bilgi verilirken, bir metin paylaşılmadığı öğrenildi.
YATIRIMCI HAMLESİ
Toplantıda ekonominin canlanması için atılacak adımlar da gündeme geldi. Yabancı yatırımcının önemini vurgulayan Yıldırım, yabancı yatırımcıya vatandaşlık yolunu açan düzenlemenin bir an önce Meclis’ten geçmesini istedi. Afrika, Irak, Suriye gibi ülkelerden Türkiye’ye gelmek isteyen işadamlarının konsolosluklarda vize alırken zorluk yaşandığını anlatan Yıldırım, yabancı yatırımcıların vize gibi sıkıntılarının giderilmesi için Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye talimat verdiğini kaydetti. Yıldırım, “Bu sıkıntıları siz de kendisine iletebilirsiniz” dedi.
GİDİN HALLEDİN, OTURMAYIN
Toplantıda, bölgede açıklanan kalkınma paketinin ardından çalışmaların sürdüğü, fakat bu yatırımların bürokrasiden kaynaklanan engeller nedeniyle uygulamaya geçilmesinde gecikme olduğu vurgulandı. Şikayetleri teker teker dinleyen Yıldırım, “Burada kimsenin bürokrat gibi davranma lüksü yok. Hepiniz etkin ve yetkin kişilersiniz. Siyasetçi mantığı ile düşünmeniz gerek. Yapılacak bir iş var ise, gidin halledin oturmayın. Alana gidip takip edeceksiniz, sadece ilgili bakana söylemek yetmez. Yine olmuyorsa bana geleceksiniz” ifadesini kullandı.
YILDIRIM: HERKES DİKKATLİ OLSUN
BAŞBAKAN Binali Yıldırım, önceki gün partisinin il başkanlarına basına kapalı oturumda da hitap etti. İl başkanları başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği konusunda gelinen aşamayı öğrenmek istedi. Bunun üzerine Başbakan Yıldırım’ın, anayasa değişiklik taslağının 2016 yılı sona ermeden TBMM’ye sunacaklarını belirterek, teklif Meclis’e gelene kadar bu konuyla ilgili açıklama yapılmaması talimatını verdiği bildirildi. Yıldırım’ın başkanlık sistemiyle ilgili olarak, “Kritik bir dönemden geçiyoruz. Hassas süreçte yapılacak bir açıklama konunun seyrine etkili olabilir. O nedenle herkes dikkatli olsun” dediği öğrenildi.