Güncelleme Tarihi:
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) meclis toplantısında yaptığı konuşmada, üzerinde çalıştıkları düzenlemeler hakkında bilgi verdi.
Unakıtan, ticari suçlar için sicil affı getirileceğini, işadamlarının sağlık ve eğitim harcamalarını gider göstermesi, elektrik, su borçlarının KDV iadesine mahsup edilmesi yönünde düzenleme yapacaklarını bildirdi. Vergileri sadeleştirileceklerini, KDV oranlarındaki adaletsizliği gidereceklerini söyleyen Unakıtan, kamu alacaklarında gecikme faizini enflasyon dolayına çekeceklerini, 2004'te uygulanacak şekilde enflasyon muhasebesine geçileceğini açıkladı.
SÄ°CÄ°L AFFI
Bakan Unakıtan, ATO Başkanı Sinan Aygün'ün hükümetten taleplerine yanıt vererek, ticari suçlarla ilgili olarak sicil affı getirilmesi yönündeki düzenlemeyi Adalet Bakanı'yla görüşeceklerini, bununla kapalı işyerlerinin açılması ve ekonominin düzlüğe çıkmasını hedeflediklerini söyledi.
GECÄ°KME FAÄ°ZÄ°
Unakıtan, iş aleminin aşırı yüksekliğinden yakındığı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca alınan gecikme faizini aşağı çekeceklerini bildirdi.
Yıllar itibariyle yüzde 180'lere ulaÅŸan, 2002'de yüzde 84'le yine enflasyonun çok üzerinde oluÅŸan gecikme faizinin kabul edilemeyeceÄŸini söyleyen Unakıtan, "Çok yakında düzelteceÄŸiz" dedi.Â
Ä°ÅŸadamlarının istediÄŸi, bazı harcamalarının vergiden düşülmesi yönündeki düzenlemeyi de yapacaklarını açıklayan Unakıtan, "Benim için çok önemlisiniz. SaÄŸlığınız da çok önemli. SaÄŸlık ve eÄŸitim masraflarınızın bir kısmını gider kabul edeceÄŸiz" dedi.Â
Bakan Unakıtan, devletten KDV iadesi alacağı bulunan girişimcilerin devlete olan elektrik, gaz, su gibi borçlarının, bu alacaklarına mahsubu yönünde de düzenlemeye gideceklerini açıkladı.
Vergi reformu çalışmaları kapsamında vergileri sadeleştireceklerini bildiren Unakıtan, KDV'de bazı lüks ürünler ile temel tüketim maddeleri arasındaki oran adaletsizliklerinin giderileceğini bildirdi.
ENFLASYON MUHASEBESÄ°
Enflasyon muhasebesinin, uygulaması 2004'te başlamak üzere bu yıl içinde getirileceğini bildiren Unakıtan, "Gönül arzu ederki daha önce yapalım, ama herşeyin getirisi-götürüsünü hesaplamak zorundayız.
Bütçe açıklarını borçla kapadıkça ne enflasyon düşer, ne faiz. Hem vergi gelirlerini artırmak, hem harcamaları kısmak zorundayız" dedi.
İŞADAMLARINA ÇAĞRI
Unakıtan, işadamlarına, vergi barışı yasasıyla getirilen ödeme kolaylıklarından yararlanarak borçlarını ödemeleri çağrısında bulunarak, "Geniş katılım bekliyoruz. Bize destek verin" dedi. Bir daha vergi affı gelmemesi için Anayasa değişikliğine gideceklerini söyleyen Unakıtan, denetimde etkinliği artıracaklarını sedi.
VERGÄ° Ä°ADESÄ° SÃœRECEK
Ücretlilere vergi iadesini kaldırmayacaklarını, ancak ıslah edeceklerini, herkesin fiş-fatura almaya devam edeceğini, buna karşılık sektörel denetimlere geçeceklerini bildiren Unakıtan, "Allah hepinizi korusun. Dikkat edin. Varsa yamuk yumuk birşeyler etrafınızı ikaz edin. Aman ha...Kayıt dışı ekonomiye hiç göz açtırmayacağız. Bu takım vergisini ödemeyenleri aranızda barındırmayın" diye konuştu.
HAYALÄ° Ä°THALAT
Bu arada "hayali ithalat" olgusuna dikkat çeken Unakıtan, "300 dolarlık malı 150 dolar gösteriyor. Var mı böyle şey? Onun için bundan sonra Maliye Bakanınız içinizden geldiği için herşeyi biliyor. Bunların üzerine gideceğiz. Size düşen vergiyi ödemek, bize düşen adaletsizliği kaldırmak" dedi.
TEZKEREYE DESTEK
Savaş tartışmalarına da değinen Unakıtan, "Bırakın bunları gerçekçi olun. Biz Türkiye'den yanayız" dedi. Unakıtan, cumartesi günü TBMM'de görüşülecek olan Irak tezkeresi konusunda Mecl'in "hür iradesini" kullanacağını ifade ederek, "Hükümet tezkereyi verdi-vermedi tartışması...Oturup bakın verirsek ne olur, vermezsek ne olur? BDDK bağımsız, ama IMF geliyor 'Niye böyle karar verdi' diye soruyor. Şimdi yazarlar Maliye Bakanı tezkerenin lehinde diye.
Milletimizi, vatanımızı, onun menfaatlerini herşeyin üzerinde tutarız, için kan ağlar ama kararını da verirsin" diye konuştu.
BÜTÇE YAKINDA GELİR
Bakan Unakıtan, 2003 bütçesinin yakında Meclis'e geleceğini söylerken, "Panik yapmayın" ifadesini kullandı. Bütçede 65 katrilyon liralık faiz yükü olduğunu, bunun 40 milyar dolar ettiğini söyleyen Unakıtan, "84 katrilyon civarında vergi, toplam 98 katrilyon gelir olacak. 65 katrilyon faiz olmasa bütçemiz 20 katrilyonun üzerinde fazla verecek. Bununla ne iş yapılmaz ya..." diye konuştu.