Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Can Akın Çağlar, sigortacılar olarak trafik sigortasında, 2018 yılında, enflasyon oranı kadar artış talep ettiklerini, BES’te ise revizyon istediklerini söyledi. TSB ve Rekabet Kurumu iş birliğiyle, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımıyla düzenlenen toplantıda konuşan Çağlar, ekonominin büyümesinde sigortacılığın oynadığı etkin role değinerek, Eylül sonu itibariyle prim üretiminin 33 milyar lira olarak gerçekleştiğini, sektör aktif toplamının 138 milyar lira olduğunu belirtti.
ZARAR ETMEYELİM
Çağlar, 2017’de sektör olarak tüm enerjiyi trafik sigortasına aktardıklarını vurgulayarak, şunları söyledi: “11 yılda 7,3 milyar TL zarar ettik. Zorunlu sigortalar bize verilen görevdir, bunu kabul ediyoruz ve buralarda kar etmeyi düşünmüyoruz ama zarar da etmeyelim. Tavan fiyat uygulaması ile 2,1 milyar TL zarar edeceğimizi düşünüyoruz. Tarife sisteminde 2018 yılında en azından enflasyon kadar bir artış talep ediyoruz.”
BES’e otomatik katılıma da değinen Çağlar, “Otomatik katılımla sisteme giren 6 milyon çalışanın 2,6 milyonu sistemde kaldı ve cayma ile birlikte çıkış oranı yüzde 57 oldu. Otomatik katılımda işveren katkısının cüzi ve tedrici olarak sağlanmaya başlanması, bin liralık devlet katkısının nemalandırılması ve 18 yaşından küçüklerin sisteme girmesine yönelik mevzuat değişikliği” dedi.
Toplantıda konuşan Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak ise, diğer sektörlerde olduğu gibi sigortacılıkta da kanunlar çerçevesinde etkin rekabetin tesisini gözettiklerini söyledi.
SİGORTACILARIN TALEPLERİ
1- Trafik sigortasına en az enflasyon kadar zam yapılmalı
2- Trafik havuzu dışındaki araçlarda serbest tarifeye geçilmeli
3- Trafik sigortası genel şartlarında maliyet artırıcı düzenlemeler yapılmamalı
4- Hasar onarımında eşdeğer parça kullanımı desteklenmeli
5- Araçlarda değer kaybı sorunu çözülmeli
6- BES’te cüzi de olsa işveren katkısı sağlanmalı
7- BES’te 1.000 TL’lik başlangıç devlet katkısı nemalandırılmalı
8- Emeklilik fonlarının yönetiminde yüzde 40 kuralı kaldırılmalı
9- 18 yaş altındaki küçüklerin BES’e girişi sağlanmalı
GÜNDE 71 MİLYON TL HASAR ÖDÜYORUZ
TSB Başkanı Can Akın Çağlar, ciddi rakamlarda tazminat ödediklerini belirterek, şunları söyledi: “Geçen yıl 23,4 milyar TL tazminat ödedik. Bu yılın 9 ayında ise 13 milyar lira tazminat ödedik, bunun 12 milyar lirası hayat dışı sigortalardan, 1,3 milyarı da hayat sigortalarından kaynaklanıyor. Günde 51 bin hasar dosyası ile uğraşıyoruz ve günde ortalama 71 milyon lira hasar ödüyoruz.”
YAĞMURLU GÜNDE ŞEMSİYE TUTMAK GEREKİYOR
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sigortacılık sektörünün gelişmesi için bugüne kadar hep ön açıcı olduklarını belirterek, şunları söyledi: “Trafik dışı alanlarda da gelişmeler takdir ediliyor. Bu önemli. Sigortacılık böyle bir sektör, yağmurlu günlerde şemsiye tutması gerekiyor. Sektör büyüyor, BES büyüyor. DASK’ı daha yaygınlaştırmak ve etkin hale getirmek için çaba göstereceğiz. ”
ALLIANZ’TAN ‘AKILLI KASKO’
Allianz Türkiye, kaskoda yeni bir alternatif sunuyor. Akıllı Kasko ürünü ile otomobil ve kamyonetlerde, 14 yaşa kadar olan araçlar teminat altına alınıyor. Yeni ürün ile Allianz Akıllı Kasko Hasar Hizmet Noktaları’nda hasarın yüzde 100’ü karşılanıyor, diğer tamirhanelerde ise yüzde 25 muafiyet uygulanıyor. Yüzde 40 ve üzeri hasarsızlığı olan araçlar için düzenlenmiş poliçelere de ek prim karşılığında hasarsızlık koruma teminatını ilave ediliyor. Bu teminatla, poliçe süresince bir kereye mahsus olmak üzere radyo-teyp ya da cam kırılması hasarının oluşması durumunda hasarsızlık indirim hakkı korunuyor; yenilenen poliçede hasarsızlık oranı düşürülmüyor. Akıllı Kasko, sel-su baskını, dolu, anahtar kaybı, hukuksal koruma teminatlarının yanı sıra asistans ve mini onarım hizmetlerini de içeriyor.