Nuray BABACAN / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2015 17:12
HÜKÜMET, Rusya ile yaşanan krizden sonra soğuk kış günlerinde, bu ülkeden yapılan doğalgaz ithalatında yaşanabilecek sıkıntılara karşı bir dizi toplantı yaptı.
Rusya krizinden sonra ekonomiden sorumlu bakanların katıldığı toplantının ardından, bu kez alternatif enerji olarak nelerin devreye sokulabileceğiyle ilgili olarak ikinci bir toplantı gerekleştirildiği öğrenildi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın evsahipliğinde, ilgili ekonomi bakanlıkları ile Orman ve Su işleri bakanının katılımıyla yapılan toplantıda, bu kez sadece “Doğalgazda yaşanabilecek sorunlar ve alternatif enerji yaratma yolları”nın ele alındığı öğrenildi.
Toplantıda, Rusya’dan 30 milyar mekreküpe ulaşan ve Türkiye’de kullanılan enerjinin yüzde 60’ına denk düşen dogalgaz ithalatında sorun yaşanması durumunda neler yapılabileceği değerlendirildi. Toplantıya katılan bakanlar, Rusya’nın ekonominde çok önemli bir araç olan doğalgaz ihracatını, siyasi gerekçe ile kesmeyeceği değerlendirmesi yaptılar. Bunun sorunları artan Rus ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisi de dile getirildi.
ACİL YAPILACAKLAR
Ancak toplantıda, olası bir doğalgaz krizine karşı Türkiye’nin yaratması gereken alternatifler de ele alındı. Türkiye’nin hidroelektirik santralleri aracılığıyla elektirik üretme kapasitesinin yedek trübünlerinde kullanılmasıyla yüzde 20 arttırılabileceği ifade edildi. Spot piyasadan LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) alımı konusundaki görüşmelerin sürdürüldüğü, bu gaza farklı ülkeler üzerindn daha kolay ulaşıldığı belirtildi. Her kriz döneminde gündeme gelen ancak sonra hız kesilen depolama sistemlerinin arttırılması konusu da ele alındı.
ZAMAN ALACAK ÇALIŞMALAREdinilen bilgiye göre, 163 santigrat derecede soğutulduktan sonra sıvı hale gelen doğalgazın tankerlerle taşınması ve kıyılarda özel terminallerde sıvı olarak depolanması ve burada yapılacak işlemle yeniden gaz haline getirilmesi sözkonusu oluyor. LNG’nin depolanması için daha önce başlatılan depo yapımıyla ilgili çalışmaların hızlandırılacağı dile getirildi. Aksaray Sultanhanı, Tuz Gölü, İzmir ve Trakya’da bulunan depoların geliştirilmesi ve depo sayısının arttırılmasıyla ilgili de projelerin yürütüldüğü belirtildi.
nbabacan@hurriyet.com.tr