Güncelleme Tarihi:
YAKLAŞIK 600 bin üyesi bulunan 35 sendikayı çatısı altında toplayan Türk-İş’in 21’inci Olağan Genel Kurulu dün Ankara’da başladı. Kıdem tazminatı konusundaki değişiklik çalışmalarının damga vurduğu genel kurulun açılışında katılımcıların düdükle protesto ettikleri Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın konuşması, ‘Tazminata uzanan eller kırılsın’, ‘İşçiler birleşin iktidara yerleşin’ sloganlarıyla kesildi. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, kıdem tazminatı konusundaki kırmızı çizgilerinin kazanılmış haklar olduğunu vurgulayarak, “Mevcut çalışanlar için ya da gelecekte çalışanlar için bu hakları geriye götüren hiçbir düzenlemeye onay vermemiz mümkün değildir. Türk-İş’in kıdem tazminatının korunması amacıyla 19’uncu Genel Kurulda aldığı kararlar bellidir. Kıdem tazminatı hakkının kaldırılması halinde Türk-İş için genel grevin yolu açılacaktır” dedi.
TÜRK-İŞ GENEL KURULU'NDA KAVGA ÇIKTI / WEB TV
İŞÇİLER BOZDAĞ'I PROTESTO ETTİ / WEB TV
Hayatımın en önemli konusu
Çalışma hayatındaki en önemli konulardan birinin kıdem tazminatı olduğunu belirten Kumlu, “İşçinin en büyük güvencesi olan kıdem tazminatı parasal değerinden öte sosyal boyutu olan, yalnızca çalışanı değil ailesini de ilgilendiren bir kurumdur. İşveren, ucuz, maliyetsiz ve güvencesiz emek özlemi temelinde çeşitli ekonomik sıkıntıları bahane ederek kıdem tazminatının yük olduğunu öne sürüyor” diye konuştu. ‘Kiralık işçi’ diye bilinen özel istihdam bürolarının, işçi kiralama yetkisi verilmesini öngören düzenlemenin Cumhurbaşkanı tarafından TBMM’ye iade edildiğini hatırlatan Kumlu, “Kiralık işçi önerisine hükümetin hala sıcak bakması son derece rahatsız edici” vurgusu yaptı.
Ulusal istihdam stratejisindeki emek karşıtı hükümlere karşı olduklarını belirten Kumlu, şöyle devam etti: “Hükümetin çalışan haklarını gerileten değil, ileriye götürecek konular üzerinde çalışması 21’inci yüzyıl Türkiyesi için daha uygun. Kayıt dışı istihdamın önlenmesi, asgari ücretin iyileştirilmesi, vergi adaletsizliğinin giderilmesi, taşeron işçiliğin engellenmesi, iş güvencesinin artırılması gibi konular dururken, sürekli işçi haklarını geriletmeye ve daha da kuralsızlaştırmaya yönelik düzenlemeler üzerinde durulması gerçekleştirdiği büyüme oranı ile övünen Türkiye açısından üzücüdür.”
İşsizlik fonu işçilerin
Emeğin çalıştırılma biçimlerinin, kayıt dışına itilmesini teşvik edecek esnekleştirme taleplerini içeren yaklaşımların Türkiye’nin sosyal barışa yönelik ümitlerini karartacağını kaydeden Kumlu, şunları dile getirdi: “Bu anlamda bölgesel asgari ücret önerilerini doğru bulmuyoruz. Ayrıca İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanılmaya devam etmesi önemli sorunlardan biri. İşsizlik Sigortası Fonu, işçilerindir. Fonla ilgili bir tasarruf yapılacaksa Fona erişim kolaylığı ve miktar artırımı yapılmalı uygulama süresi uzatılmalıdır.”
Taşeron işçilik kölelik gibi düzenleme yapacağız
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçiliğin bugünün konusu olmadığını, 1936’dan beri mevzuatta bulunduğunu hatırlatarak, “Çalışma saati 12, izin yok, örgütlenme yok, tazminat yok. Kölelik gibi bir yaklaşım var, bunu Çalışma Bakanı olarak söylüyorum. Bu konuyu gündemimize aldık. Taşeron olarak çalışanların hakları, çalışma saatlerinden izinlerine örgütlenmeye kadar neler yapılabileceği konusunda ben değil, biz karar vereceğiz. Düzenlemeye mutlaka kavuşturacağız” dedi.
Yeni anayasaya katkıya hazırız
YENİ anayasa çalışmalarına değinen Mustafa Kumlu şunları söyledi: “Konfederas-yonumuz, Cumhuriyetimizin temel niteliklerini düzenleyen hükümler çerçevesinde çağdaş, demokratik ilkeleri benimseyen, toplumsal ve bireysel özgürlükleri esas alan, hukukun üstünlüğü temeline oturan, erkler arasındaki denge ve ahengi koruyan, uygarlık yolunda değişime ve gelişime açık, demokratik, ekonomik ve sosyal hakların özgürce kullanılmasına imkan sağlayacak anayasa hazırlıklarına katkı vermeye hazırdır.”
CHP: Gücünüzü meydanda gösterin
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, işçilerin hak ararken üretimden gelen güçlerini kullanmaları gerektiğini belirterek, “Şikayet salonlarda yapılmamalı. Siz işçisiniz, üretimden gelen bir gücünüz var. Gücünüzü salonlarda kullanırsanız, kusura bakmayın, yarın gazetelere haber bile olamazsınız. Meydanlarda göstermelisiniz gücünüzü” dedi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “1 Mayıs’ta eylem yaptık, Taksim’i açtık. Bedel ödenmeden hak alınmaz. Bedel ödemeyi göze alacaksınız. Bedel ödeyeceksiniz ki birileri size hakkınızı versin. Oturduğunuz yerde size kimse hak vermez. Hakkımızı demokratik yollardan, yasalara uygun olarak arayacağız. Tekel işçilerine ne oldu? Ankara’da kışın soğuğunda havuza atıldılar, coplandılar. Haklarını alabildiler mi? Alamadılar. Ben Türk-İş’in Genel Kurulu’nda 4C’li işçilerin haklarının alındığını ve teslim edildiğini duymak isterdim. O işçiler sizin arkadaşlarınız, onlar sendikalıydı. Onlara o kadar ağır suçlamalar yapıldı ki toplu sözleşmeyle aldıkları haklar için dahi ‘siz kul hakkı yiyorsunuz’ dediler.
Başkanlık için Kumlu ve Öztaşkın yarışıyor
YAKLAŞIK 600 bin üyesi olan 35 sendikanın bağlı olduğu Türk-İş 21’inci Olağan Genel Kurulu, 362 delegenin katılımıyla gerçekleşti. Genel Kurul, pazar günü sona erecek. Genel kurulda, genel başkan, yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kurulu için seçimler pazar günü gerçekleştirilecek. Genel Kurulda Konfederasyon’un muhalif kanadı “Sendikal Güç Birliği Platformu” ile mevcut yönetimin listeleri yarışacak. Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, genel kurulda “Sendikal Güç Birliği” listesinden genel başkanlığa aday olacağını açıklamıştı.
SENDİKACILAR İLE İŞÇİLER BİRBİRİNE GİRDİ / WEB TV
Greve engeli kaldırdık
YENİ anayasa çalışmalarına değinen Bekir Bozdağ, referandumla yapılan anayasa değişikliklerinde önemli adımlar atıldığını dile getirdi. Bozdağ, memur ve diğer kamu görevlileri için toplu sözleşme hakkının ilk defa getirildiğini, emeklilerin de toplu özleşme hükümlerinden yararlanmasının önünün açıldığını söyledi. Bu sırada salondaki protestoların sürmesi üzerine Bozdağ, “Bunlar yuhalanacak değil, objektif kalplerle alkışlanacak şeyler. Objektif bir vicdan buna yuh değil, alkış vurur alkış ama milletimiz bu alkışı vuruyor” dedi. Bozdağ, sendikaları sindiren, grev hakkını sınırlayan ve bunun kullanılmasını düşünenleri bin defa düşünceye sevk eden uygulamaları kaldırdıklarını anlattı.