Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2006 00:00
Genelde siyasi söylemleriyle tartışmalar yaratan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, bu kez faaliyetlerinin ekonomik boyutunu öne çıkardı. Baydemir, hükümetten belediye şirketleri kurma konusunda vize alamayınca, hibe yoluyla ’Diyar A.Ş.’yi oluşturup, Diyarbakır’da ’yatırım rüzgarı’ estirmeye çalıştıklarını söyledi.
DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, başta İstanbul olmak üzere, belediye şirketleri modelini uygulama planına hükümetten vize alamayınca, çözümü "hibe" şirkette buldu. Bir Diyarbakırlı’nın kurup, büyükşehir belediyesine hibe ettiği "Diyar A.Ş.", mayıs ayında başladığı faaliyetleriyle şimdiden 2 milyon YTL’lik ciroya ulaştı. Osman Baydemir, "Bizim şirket kurmamıza, ’Diğer büyük kentlerimizde belediyeler şirketler kurdu, hata yaptı, aynı hatayı yapmayın’ diye karşı çıktılar. Bildiğim kadarıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinin cirosu 1.7 milyar
Euro’yu buluyor. Bırakın biz de 1 milyar Euro ciroya ulaşalım, sıkıntı doğarsa çözüm buluruz" dedi.
YATIRIMA ÖNDERLİK: Diyarbakır’a yatırımcı çekmek için çaba harcadıklarını, bu amaçla İstanbul’da işadamlarıyla görüşmeler yaptıklarını belirten Osman Baydemir, şunları söyledi: "Diyarbakır’a yatırım çekmek için bir önderlik gerekiyordu. Diyar A.Ş.’yle bunu yaptık. Kendimizde yatırım yapabileceklere bir vizyon koyduk. Diyar A.Ş, şu anda beton ve beton boru üretiyor. Ayrıca toplu konut işine de girmeyi planlıyoruz. 1000 konutla başlayıp, arkasını getirmek istiyoruz."
CANLI HAYVAN BORSASI: Baydemir, geçen cumartesi günü önemli bir bölümünü hizmete açtıkları ve 10 milyon YTL yatırım yaptıkları Türkiye’nin en büyük Canlı Havyan Borsası’nın Diyarbakır’ın ekonomisini canlandırmaya dönük yatırımlara örnek olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Canlı Hayvan Borsamız entegre bir tesis gibi olacak. Burada paketleme yapıp, Suriye’ye Irak’a et ihracatı gerçekleştirmek istiyoruz. Diyarbakır’da işsizlik oranı benim izlenimlerime göre yüzde 60. Belediyede düzenlediğim halkla görüşme günlerinde karşılaştığım taleplerin yüzde 90’ı iş arama taleplerinden oluşuyor. Elbette Diyarbakır’ın tüm yatırım açığı sorununu belediyenin çözmesi veya işsizliğe bizim çare bulmamız mümkün değil. Ancak, attığımız bu adımlarla kentimizin potansiyelini harekete geçirmede öncülük yapabileceğimizi düşünüyoruz."
OTOGARA BAŞBAKAN’I BEKLİYORUZ: Baydemir, Türkiye’deki 16 büyükşehir belediyesinden birinin Diyarbakır olduğunu hatırlatarak, şunları dile getirdi: "Sayın Başbakan İstanbul gibi bir metropolde belediye başkanlığı yaptı. Programı uygun olduğu sürece kentimizin sorunlarının çözümü için Sayın Başbakan’la görüşmek istiyorum. Ayrıca bu yıl sonuna kadar bitirmeyi planladığımız yeni otogar projemiz var. Sayın Başbakan’ı açılış için davet etmeyi planlıyoruz. Eğer programı uygun olur da gelirse, bizi de mutlu eder."
İşadamları kulağıma eğilip şiddeti soruyorDİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kente yatırım çekmek amacıyla İstanbul Sanayi Odası , İstanbul Ticaret Odası ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği başta olmak üzere iş dünyasının örgütleriyle görüşmeler yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: "Diyarbakır için ekonomik kalkınmayı yaşamın olmazsa olmaz unsuru olarak görüyorum. Görüştüğümüz işadamları bizi çok sıcak karşılıyor, Diyarbakır’a yatırıma ilgi duyuyor. Bizim brifing bittikten sonra birçoğu kulağıma eğilip, ’Tamam gelelim de şiddet ne olacak Başkan’ diye soruyor."
Diyarbakır kalkınırsa Türkiye hamle yapar OSMAN Baydemir, Diyarbakır’da hedefledikleri kalkınma atağının Türkiye için önem taşıdığını vurguladı. Baydemir, "Diyarbakır kalkınırsa, Türkiye bir hamle daha yapar. Bu aslında bölgemiz için de geçerli" dedi. Baydemir, Diyarbakır’a yabancı yatırımcıların da ilgisini çekebilmek için kentteki işadamlarıyla birlikte dünyanın önemli merkezlerinde tanıtımlar yaptıklarını ifade etti.
Eyalet değil, bölgesel çekim merkezleri oluşmasını önerdimOSMAN Baydemir, Türkiye’nin İstanbul gibi farklı bölgesel çekim merkezleri yaratmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "Şu anda Türkiye’nin 49 iline aynı düzeyde yatırım teşviki veriliyor. Bu durumda yatırımcı, kendisine en uygun kentleri seçiyor, Diyarbakır’a, Şırnak’a gelmiyor. Ben de bunun yerine ’bölgesel çekim merkezleri yaratalım’ önerisi yaptım. Hemen, ’eyalet sistemi öneriyor’ diye karşı çıktılar. Böyle bir niyetim yok. 49 ilin tamamına aynı düzeyde teşvik verirseniz, Düzce dururken yatırımcı Diyarbakır’a gelir mi?"
’Kaybedecek neyim var’ havasını bitirmeliyizOSMAN Baydemir, "Bir insan eğer ’kaybedecek neyim var’ noktasındaysa, o zaman korkmak gerekir" diyerek, şöyle konuştu: "İnsanlara hayatlarında kaybetmek istemeyecekleri değerlere ulaştırmak gerekiyor. Çatışma ortamı yoksulluk getiriyor, yoksulluk çatışma ortamını derinleştiriyor. Refah arttıkça durum değişiyor."
Su faturasını düzenli ödeyene teşekkür mektubuOSMAN Baydemir, DİSKİ’nin Diyarbakır’a 4.5 milyon YTL’lik su verdiğini, ancak tahsilatlarının 2 milyon YTL’yi pek geçmediğini belirterek, şunları söyledi: "Vatandaşlarımızın bir bölümü gerçekten gücü olmadığı için su faturasını ödeyemiyor. Bir bölümü ise ödememeyi alışkanlık haline getirmiş. Bunlara icra yoluna gitmeye başladık. Su faturalarını düzenli ödeyenlere de teşekkür mektubu gönderiyoruz."
Patlayan her bomba bizi 6 ay-1 yıl geriye götürüyorOSMAN Baydemir, bölgedeki sorunların çözümü için içinde silah ve şiddet olmayan yeni bir zemin aramak gerektiğini ifade ederek, şunları dile getirdi: "Silahın, ölümün hiçbir çözüme götürmediğini son 20 yılda yaşananlar gösterdi. Diyarbakır’da ve bölgemizde atmosfer düzelince, ekonomik hayatta canlanma belirtileri oluyor, yeni yatırımların işaretleri geliyor. Ancak, patlayan her bomba, gerçekleşen her olay, bizi 6 ay ila 1 yıl arasında geri götürüyor."
2 milyon Euro’ya Goreseven kurdular, ihracat yapıyorlarOSMAN Baydemir, Diyarbakır’daki yatırımlara bir süre önce 2 milyon Euro’ya gerçekleştirilen çorap üretim tesisini gösterdi. Baydemir, Kürtçe çorap anlamına gelen "Gore" ile İngilizce 7’nin (seven) birleşiminden üretilen "Goreseven" isimli şirketin üretiminin yüzde 90’ını ihraç ettiğini vurguladı. Baydemir, kentteki Hamravam Suyu’nun ticari olarak şişelenmesi konusunda DİSKİ’nin de ortak olacağı bir tesis oluşturulması için çalışıldığını bildirdi.
Çocukları tatile götürdük aileleri değişime şaşırdıOSMAN Baydemir, 50 bin çocuğa kırtasiye, kitap vererek, lunaparka götürerek veya Hazar’daki yaz kampına götürerek ulaştıklarını ifade ederek, şunları söyledi: "400’ü aşkın hiç tatil yapmamış çocuğu 8’er günlük tatile götürdük. Çocuklar evlerine döndükten sonra, aralarındaki kavganın ortadan kalktığını, küfür dahi etmediklerini gördük. Aileleri bizi arayıp, ’çocuklarımıza ne yaptınız, teşekkür ederiz, çok değişmişler’ dediler."
Serbest bölge izni verin Diyarbakır patlama yapsınUZUN yıllar İsveç’te yaşayan ve Stockholm’e bağlı Solentuna’da belediye meclis üyesi olarak görev yapan Diyar A.Ş’nin Genel Müdürü ve Murahhas Azası Mehmet Samih Ökmen, Hukuk Fakültesi’nden arkadaşı olan Osman Baydemir’in çağrısı üzerine geldiği Diyarbakır’ın işadamları açısından geleceği parlak bir kent olduğunu vurguladı. "Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanımız Kürşad Tüzmen, serbest bölge ruhsatı verirse ticaret patlar burada. Diyarbakır ihya olur" diyen Ökmen, şunları söyledi: "Diyarbakır şu anda öyle bir konumdaki, ne üretirsen satılır. Üstelik Kuzey Irak burnumuzun dibinde ve orada da herşeye ihtiyaç var. Bu çerçevede, Diyarbakır yatırımcılar için son derece avantajlı bir yer."