Hükümet ve memurlar pazarlık masasında

Güncelleme Tarihi:

Hükümet ve memurlar pazarlık masasında
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 15, 2005 10:10

Memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu görüşme maratonu bugün başlıyor.

Haberin Devamı

Onbir iş kolunda yetkili memur sendikaları ve yetkili konfederasyon ile hükümet arasında yürütülecek görüşmelerin ilk turu Başbakanlık merkez binada yapılıyor.
 
Toplu görüşmelere kamu çalışanları adına Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen, Türk Enerji-Sen, Türk Sağlık-Sen, Türk Tarım Orman-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Haber-Sen, Türk İmar-Sen, KESK'e bağlı Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen ve Kültür-Sen ile Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen katılıyor.
 
Toplu görüşme masasında, en fazla yetkili sendikaya sahip olması dolayısıyla Türkiye Kamu-Sen başkanlığında yürütülecek toplu görüşmelerde, KESK ve Memur-Sen konfederasyonlarının temsilcileri de hazır bulunuyor.
 
GÖRÜŞÜLECEK KONULAR
 
Toplu görüşmeler, kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, tedavi yardımı ve cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ile bu mahiyetteki diğer etkinlik ve verimlilik artırıcı yardımları kapsayacak.
 
Yasaya göre, görüşmelerin 15 gün içinde sonuçlanması gerekiyor. Görüşmelerde anlaÅŸma saÄŸlandığı takdirde, taraflar arasında mutabakat metni imzalanarak, Bakanlar Kurulu'na sunulacak.Â
 
Anlaşmazlık durumunda ise Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve dört öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun beş gün içerisinde vereceği karara tarafların katılmaları halinde, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak.
 
BAKANLAR KURULU SON SÖZÜ SÖYLEYECEK
 
Tarafların kurulun kararına katılmaması durumunda, anlaÅŸma ve anlaÅŸmazlık konularının tümü, Bakanlar Kurulu'na gönderilecek.Â
 
Geçtiğimiz üç yılda maaş artışı konusunda taraflar uzlaşmaya varamamış, artış oranları Bakanlar Kurulu tarafından belirlemişti.
 
ÇALIŞANLARIN TALEPLERİ
 
Konfederasyonlar, işçi konfederasyonları, siyasi partiler ve siviltoplum örgütlerine yaptıkları ziyaretlerle kamuoyu desteği sağlamaya çalışırken, taleplerini de netleştirdi.
 
Türkiye Kamu-Sen, memur maaşlarının yoksulluk sınırı olarak açıkladığı 880 YTL'ye çekilmesini istiyor. KESK ise en düşük memur maaşının 'temel ücret' olarak sunduğu 950 YTL'ye çıkarılmasını talep ediyor.
 
Memur-Sen de en düşük memur maaşının 950 YTL olması görüşünde. Konfederasyonlar, toplu görüşme masasında ayrıca, kamu çalışanlarına grevli toplu sözleşme hakkının bir an önce tanınmasını ve kamuda farklı kurumlarda aynı statüde çalışanların maaşlarındaki farklılıkların giderilmesini gündeme getirecek.
 
Konfederasyonlar görüşmede ayrıca, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, sendikal faaliyetlerin önündeki engellerin kaldırılması, Kamu Personel Rejimi Yasa Tasarısı'nın bir an önce açıklanması yönündeki isteklerini, hükümet temsilcilerine iletecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!