Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin ‘Sanayide 4’üncü Devrim’ olarak adlandırılan dönüşümü hızla başarması için Türkiye’de üretim yapan küresel sanayi devleriyle başlatılacak işbirliğinin ilk örneği olan Bosch Bursa fabrikasındaki uygulama, diğer Türk sanayi şirketlerine de açılacak. Bosch, 2014’de Sanayi 4.0 Sistemi’ne Bursa’da otomotiv sanayiine dizel ve benzinli sistemler üreten fabrikasını da dahil etmişti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ve İbrahim Burkay, Bosch’un Stuttgart’taki Ar-Ge Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Bosch yetkililerinden brifing alan Bakan Işık, “Sanayideki üçüncü devrim otomasyona geçişti. Dördüncüsünün karakteristik özelliği ne ürettiğinden çok onu nasıl ürettiğinin önemli olması. Türkiye olarak biz neredeyiz, ne yapmalıyız? Biz şimdi bunu araştırıyoruz. Türkiye’de üretemi olan global şirketlerle daha yakın nasıl çalışırız? Bu çok önemli” dedi. Işık, Bosch’un Türkiye’de yüksek teknoloji üreten en iyi sanayi şirketlerinden biri olduğunu vurguladı ve “Hükümet olarak özel sektörle ne yapmamz gerektiğini belirliyoruz” diye konuştu.
AR-GE ÖNEM KAZANDI
Hükümet olarak Ar-Ge teşvik paketini, daha kapsamlı ve güçlü hale getirdiklerini kaydeden Bakan Işık, “Bunu yaparken de özel sektörle ve tüm paydaşlarla birlikte hareket ettik. Şimdi uygulamayı izleyeceğiz.
Ar-Ge ve inovasyon, Sanayi 4.0 dönüşümünde çok daha önemli hale geldi. Önümüzdeki dönemde üretimde insan yine merkezde ama düşük becerili insana talep hızla azalacak” dedi. Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young da, dünya genelinde 250’den fazla tesiste 100’ün üzerinde Sanayi 4.0 projesini tamamlayan Bosch Grubu’nun, 2020 yılına kadar yüzlerce milyon Euro’luk tasarruf sağlamayı hedeflediğini belirtti. Steven Young, Stuttgart’ta çok sayıda Türk mühendisinin bu büyük projede görev aldığını, Bursa’daki fabrikada da çalışmaların tamamını Türk mühendislerin yürüttüğünü anlattı. Young, “100 yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiğimiz Türkiye, Euro bölgesi ve Ortadoğu için önemli bir konumda. Türkiye’nin dünya sanayisinde standartlarını yükseltmesi ve uluslararası üretim ağının bir parçası olmaya devam etmesi için ‘Sanayi 4.0’ teknolojisine geçişi hızla tamamlaması gerekiyor. Türkiye için itici güç olmaya ve uzmanlığımızı paylaşmaya hazırız” dedi.
Dünyanın en büyük sanayi ülkesi konumundaki Almanya’da devlete ‘Sanayi 4.0’ devrimini anlatan ve bu konuda hükümet ile ortak kurulan komiteye de başkanlık eden Bosch Sanayi 4.0 Dünya Başkanı Stefan Assmann, Sanayi 4.0’de çok önemli olan web tabanlı hizmetleri için Bosch IoT Cloud’u da devreye aldıklarını belirtti.
Otomobiller park için sensörlere emanet
STUTTGART’ta (üretim dışında) tüketicinin hayatında da devrim sayılan bir pilot projeyi hayata geçirmeye hazırlanan Bosch, özel tasarım büyük bir katlı otoparkta sensör sistemiyle çok ilginç bir parklama sistem kuruyor. Tüketici aracını bu otoparka getirip önünde bırakacak. Sensörler sayesinde araç sürücüsüz olarak otoparktaki en yakın boş alana kendi kendine park edecek. Sistemde sensörlerden alınan bilgiler Bosch’a gönderilecek ve boş park yerlerine yönelik her dakika güncellenen bir haritaya işlenecek. Bu bilgiler, bir uygulama aracılığıyla ve Stuttgart’ın ulaşım kurumu olan VVS’nin web sitesi aracılığıyla sürücülere sunulacak.