Hükümet, memurla sözleşmeye ’ek ödeme geliyor’la oturdu

Güncelleme Tarihi:

Hükümet, memurla sözleşmeye ’ek ödeme geliyor’la oturdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2008 00:00

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, memur sendikalarıyla dünden itibaren başlayan toplu görüşmelerin ilk turuna otururken, adım adım geçmeyi planladıkları "eşit işe eşit ücret" modelini hatırlatarak, "Ek ödeme kararnamesini muhtemelen Sayın Başbakan açıklayacak. Kendisi bu konuya çok önem atfetti, bizzat kararnamenin içeriğiyle ilgilendi, bazı rakamların revize edilmesinde talimatı oldu. Herhangi bir aksilik olmazsa yarın (bugün) bu konuda İstanbul’da bir toplantı yapılacak" dedi. Kararname çıkarsa, memura 50 YTL’ye kadar ek ödeme zammı verilecek.

Çözüm yeri masa

Başesgioğlu, toplu görüşmelerin ilk turunun ardından, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile ortak açıklama yaptı. Başesgioğlu, toplantıya başlangıçta 3 konfederasyonun katıldığını, KESK Genel Başkanı Sami Evren’in görüşlerini açıkladıktan sonra toplantıdan ayrıldığını söyledi. Sendikaların kamuoyunu hassaslaştırma, görüşlerini kamuoyuyla paylaşma konusundaki demokratik hareketlerin, taleplerini gayet yerinde gördüklerini dile getiren Başesgioğlu, "Ancak meselenin çözüm yerinin masa, sosyal diyalog kurumu olduğunun altını çizmek istiyorum. Toplantının başlangıcına katılan bilahare ayrılan değerli başkana masadaki yerinin hálá açık olduğunu, istediği zaman görüşme masasına gelebileceğini bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.

Ek ödeme çalışması

Başesgioğlu, 2005’te çıkan kurumsal ek ödeme almayan personele "denge tazminatı" adı altında iyileştirme yapıldığını, bunun bu yıl 20 YTL uygulandığını, hükümetin bu uygulamadan vazgeçerek "eşit işe eşit ücret" prensibinin hayata geçmesi için Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla çalışma başlattığını belirtti. Bakanlar Kurulu’nun çıkaracağı kararnamenin yayınlanacağına işaret eden Başesgioğlu, kararnamede 2008 Temmuz’da alınan iyileştirme ücretine ilaveten yeni bir iyileştirme ücretinin 15 Ağustos’tan itibaren 1 milyon 600 bin kamu çalışanına verileceğini bildirdi.

Ayrımın kalkması

Toplu sözleşme ve grev konusunun çok tartışılan bir konu olduğuna işaret eden Başesgioğlu, "Bunun için bazı temel Anayasal ve yasal değişikliklerin yapılması gerekiyor" dedi. Başesgioğlu, şöyle devam etti: "Biz tartışılsın diye ortaya şöyle bir öneri koyduk; çalışan kavramı etrafında sendikacılık gelişsin. İşçi ve memur ayrımı ortadan kalksın, çalışan kavramını tam tarif ederek koordinatlarını çizerek, kamu çalışanlarına bir sendika hakkı ve sendika hakkının bahşetmiş olduğu toplu sözleşme ve grev hakkı tanınsın. Bu, ülkemizde güçlü sendikacılığı ortaya çıkarır ve taleplerini kamuoyu nezdinde daha güçlü dile getirmelerini sağlar."

Memurdan ’açlık grevi’ tehdidi

KAMU-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, hükümetle 7’nci kez oturdukları toplu sözleşme masasında anlaşma sağlanamaması halinde, açlık grevine dönüşecek bir eylem başlatacaklarını, anlaşma sağlanması durumunda ise bunu 30 Ağustos’ta bir şölenle kutlayacaklarını kaydetti. Akyıldız, amaçlarının kamu çalışanlarını açlık sınırından kurtarmanın yanı sıra, grevli toplu sözleşme hakkına kavuşturmak olduğunu ifade etti. Kamu çalışanlarının enflasyonunun yüzde 25’lere ulaştığını belirten Akyıldız, hükümetin samimi tavrını masada göstermesi gerektiğini vurguladı.

Önce oturdular sonra bakanlıklara yürüdüler

KESK, toplu sözleşme için önceki akşam saatlerinde başlattığı oturma eyleminin ardından, dün de Bakanlıkların önüne gelerek toplu sözleşme ve grev ısrarını sürdürdü. KESK üyeleri, geceyi "toplu sözleşmeye çağrı oturma eylemi" yaparak Milli Müdafaa Caddesi’nde geçirmişti. Buradan bakanlıklar önüne sloganlar eşliğinde gelen KESK üyeleri güvenlik güçleri tarafından Başbakanlık Merkez Bina’nın önüne alınmadı.

KESK, ’toplantı hukuksuz’ dedi, masayı terk etti

HÜKÜMET adına toplu görüşmelere katılan Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu yönetiminde yapılan toplu görüşmelerin başlamasının hemen ardından KESK temsilcileri görüşme masasın terk etti. KESK Genel Başkanı Sami Evren, şunları söyledi: "Artık bizim açımızdan hukuki süreç başlamıştır. Bu toplantıyı dava edeceğiz. Bu toplantı hukuksuzdur. 4688 Sayılı yasa fadik olmuştur. Hükümetin, Anayasa’nın 90. maddesi gereği Avrupa Konseyi’nin kararına uymak zorundadır. KESK, üyelerinin iradesini Bakanlar Kurulu’nun iki dudağı arasına bırakmamıştır. Bundan sonra demokratik haklarımızı dışarıda göstereceğiz."

10 puanlık artış 50 YTL’lik zam

MALİYE Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre, ek ödemede 10 puanlık artış, memur maaşlarına 50 YTL zam olarak yansıyacak. Söz konusu çalışma çerçevesinde hizmetli maaşlarına 5 puan ek ödeme karşılığında 25 YTL, araştırma görevlisi, öğretmen gibi meslek gruplarında 10 puanlık ek ödeme artışı karşılığında 50 YTL, mühendis maaşlarında ise 15 puan ek ödeme karşılığında 75 YTL ek artış önerildi. Ek ödeme zammının bazı meslek gruplarında 100 YTL’ye kadar çıkabileceği bildirildi. Ek ödeme zammının yılın kalan bölümü için bütçeye getireceği maliyet 546 milyon YTL olarak hesaplandı.

En az 1301 YTL maaş istiyoruz

MEMUR-SEN Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kamu çalışanlarının enflasyona altında ezildiğini belirterek, toplu görüşmelerde maaş artışında enflasyon oranının yanı sıra büyümeden de pay istediklerini açıkladı. Gündoğdu, taban aylığın 30 YTL artırılmasını, sendika üyesi kamu çalışanlarına toplu görüşme primi olarak 25 YTL ödenmesini, gelir vergisi oranlarının 5 puan indirilmesini, eş yardımının 101 YTL’ye, çocuk yardımının 25 YTL’ye, yiyecek yardımının da 55 YTL’ye çıkarılmasını istediklerini söyledi. Gündoğdu, "eşit işe eşit ücret" kapsamında ise kamu çalışanlarına 15 Ağustos 2008’den itibaren 100 YTL, 1 Ocak 2009’dan itibaren ise 150 YTL ödenmesini talep edeceklerini anlattı. Gündoğdu, "Bekar bir memurun maaşının ek ödemelerle birlikte 1301 YTL’ye yükseltilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!