Hükümet ilaç paralarını kıstı, şimdi biz büyürüz

Güncelleme Tarihi:

Hükümet ilaç paralarını kıstı, şimdi biz büyürüz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2006 00:00

Hükümetin bazı ilaçları ödeme listesinden çıkarması, jenerik (eşdeğer) ilaç üreticilerini sevindirdi. Jenerik ilaç üreticilerinden Bilim İlaç’ın Genel Müdürü Erhan Baş, "Hükümetin bu kararı, gelecek beş yılda jenerik ilaç firmalarının büyümesini sağlayacak" dedi.

HÜKÜMETİN ilaç maliyetini azaltma girişimleri jenerik (eşdeğer) ilaç firmalarına yarayacak. Ulusal jenerik ilaç şirketlerinin beş yıllık süreçte, bu fırsatı değerlendirmesi durumunda yerli ilaç sektörünü büyütmeleri bekleniyor. Jenerik ilaç üreticisi Bilim İlaç’ın Genel Müdürü Erhan Baş, hükümetin kamu harcamalarını azaltmak için ilaç harcamalarını kısma çalışmalarının jenerik ilaç firmalarını güçlü hale getireceğini belirterek, gelecek beş yıllık sürecin iyi değerlendirilmesi durumunda yerli ilaç sektöründe büyüme yaşanacağını kaydetti.

İLAÇ KESİNTİSİ DOĞRU: Devletin ilaç kesintisi uygulamasını doğru bulduğunu dile getiren Baş, "Devlet kamu harcamalarını kısmak için ilaç kullanımını azaltıyor. Doktorlar eşdeğer ilaç yazıyor. Bu uygulama gelecek beş yıl içinde jenerik ilaç firmalarına yarayacak. Uluslararası rekabette de güçlü hale gelecekler" diye konuştu. Baş, Türkiye’de şu anda yüzde 40 jenerik, yüzde 60 orijinal ilaç üretimi yapıldığı bilgisini vererek, önümüzdeki dönemde jenerik ve orijinal ilaç üretiminin eşit hale geleceğini ve pazarda ulusal ilaç firmalarının paylarının artacağını vurguladı.

KORUYUCU HEKİMLİK GEREK: Dünyada yaşlı nüfusun oranının hızla arttığını ve 65 üzeri nüfusun 2050’de, yüzde 27’ye çıkacağına işaret eden Baş, "Yaşlı ve emekli nüfus için devlet harcamaları hızla artıyor. İlaç üreticilerinin karını azaltmakla beraber devletin bazı ilaçları geri ödemeden çekmesi doğru bir adım. Bundan sonra başka şeylere sıra gelecek. Yapılması gereken koruyucu hekimliği artırmak. Türkiye’de en basit enfeksiyon hastalıklarından dolayı en çok kullanılan ilaç antibiyotik" diye konuştu.

ETİK DEĞERLERE UYULMALI: Baş, Roche’un promosyon faaliyetleri nedeniyle karşılaştığı davayla ilgili soruyu, "Promosyonda ulusal standartlara uymak gerekir. Türkiye’de ilaç sanayi çok güçlü ve Avrupa’ya yakın. Tıbbi tanıtım kurallarına uymak için mesajı doğru almak gerekir. İlaç firmaları dikkat etmeli. Etik değerlere uyulması gerekiyor" şeklinde yanıtladı. Erhan Baş, 2009’da dünya ilaç pazarının çok büyüyeceğine dikkat çekerek, Bilim İlaç’ın bu pazarda bölgesel eşdeğer ilaç üreten firmalarla rekabet etmeyi hedeflediğini ve Türkiye’de de, en çok ihracat yapan ilk üç şirket arasında yer almak istediklerini sözlerine ekledi.

Satışlarımız yüzde 300 arttı 33 ülkeye ilaç ihraç ediyoruz

1953’de kurulan Bilim İlaç, Türkiye’deki 167 ilaç firması arasında dördüncü durumda. Son beş yılda kutu satışını iki kat artırdı. Bilim İlaç, 200 milyon kutu üretim kapasitesi olan Gebze’de yeni üretim tesisi kuracak. Genel Müdür Erhan Baş, 2001’den itibaren satışlarında yüzde 300 artış yaşadıklarını belirterek, 2009 yılında büyük Avrupa pazarlarına ihracat yapan ulusal eşdeğer ilaç firması olmayı hedeflediklerini söyledi. Baş, şöyle devam etti: "Türkiye’de ilaçlarımız en fazla reçeteye giren ürünler arasında. 33 ülkeye ihracat yapıyoruz. Avrupa ve Almanya’ya da ihracat yapacağız. Almanya’da şirket kurma ya da alma hedefimiz var. Bu yıl ulusal kalite ödülünde finalist bir firmayız. Hedeflerimiz arasında Avrupa Kalite Ödülü’nü almak var."

Türkiye pazarı 7.5 milyar dolar, dünya 14’üncüsüyüz

BİLİM
İlaç Genel Müdürü Erhan Baş, Türkiye’de ilaç üretim kapasitesinin çok fazla olduğuna değinerek, Türkiye’deki ilaç sektörü hakkında şu bilgileri verdi: "Türkiye dünyada ilaç sektöründe 14’üncü sırada. 2009’da 10’uncu sıraya çıkacak. Türkiye’de, 7.5 milyar dolarlık ve 1.2 milyar kutuluk ilaç pazarı var. Dünyadaki birçok şirket Türk ilaç firmalarına ilgi gösteriyor. Pek çok firma pazara girmeye çalışıyor. Bize de satış talebi geliyor. Kendi eşdeğer ilaç markalarını getiren yabancı firmalar da var. Sektörde üretim çok fazla. Mecburen ihracat yapmak gerekiyor. Devlet eşdeğer ilaç firmalarını ihracatta çok ileri götürecek."

Eşdeğer ilaç nedir

JENERİK
(Eşdeğer) ilaç, patent süresi sona ermiş orijinal ilacın eşdeğeri olan üründür. Bu ilaçlar temelde benzer ürün olarak aynı etkin maddeyi içerir ve bu sebeple orijinal ürünlerle yer değiştirebilir.

Armada: Pazar hızlı büyüyor hedefe ulaşırız

ARMADA
Bilgisayar Genel Müdürü Mustafa Güven, piyasa dalgalanmalarına rağmen hem dizüstü hem de PC bilgisayar pazarının hızlı büyümeyi sürdürdüğünü belirterek, "Armada olarak da yıl yüksek performans gösterdik. Yıl sonu hedeflerimize ulaşacağız" dedi. Armada Bilgisayar’ın, halka arzdan elde ettiği kaynakla borçlarını azalttığını, 30 Haziran 2006 tarihli finansal sonuçlarına göre 2005 yılı sonunda 12.48 milyon YTL olan toplam finansal borçlarının, 2.67 milyon YTL’ye gerilediğini bildiren Güven, şöyle konuştu: "Öz sermayemizi de 2006 yılının ilk altı ayında; halka arzla sağlanan kaynağın da etkisiyle 10.34 milyon YTL artırarak 10.29 milyon YTL’den 20.64 milyon YTL’ye yükselttik. Esas faaliyetlerimizden 1.75 milyon YTL kár elde ettik. Vergi öncesi kárımız da 700 bin YTL olarak gerçekleşti. Bu döneme ilişkin hesaplanan 836 bin YTL’lik tutar ise ertelenmiş vergi giderimiz. Bu gider cari döneme ilişkin nakit çıkışını ifade etmemekle birlikte raporlama tekniği gereği hesaplanarak mali tablolarımızda da gösterilmiştir. Armada Bilgisayar’ın 2006 yılı ilk altı aylık net satışları 111.69 milyon YTL olarak gerçekleşti. Ciromuzun yüzde 60-65’i gerellikle yılın ikinci yarısında gerçekleşir. Bu nedenle ikinci altı ayın finansal sonuçlarını çok daha iyi bekliyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!