Güncelleme Tarihi:
İSRAİL’in Gazze yardım gemilerinden Mavi Marmara’ya düzenlediği kanlı operasyonun ardından, İsrail’de iş yapan Türk şirketlerine baskılar icra kıskacına dönüştü. İsrail icra mahkemesi, İsrail’in en büyük inşaat şirketleri arasında yer alan Yılmazlar İnşaat’ın 10 milyon dolarlık alacaklarına, sorunlu olduğu bir firmanın başvurusu üzerine tedbir koydu. Yılmazlar İnşaat’ın patronu Ahmet Reyiz Yılmaz, “Mahkeme bizi dinlemeden karar verdi. Bu kararı verirken de ‘Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tavrı nedeniyle İsrail hükümeti sizi artık burada barındırmaz. Biz de parayı alamayız’ dediler. Bu karar bizim diğer inşaatlarımıza da örnek teşkil edebilir” dedi.
Dikkate almadılar
İsrail’de 15 yıldır faaliyet gösterdiklerini vurgulayan Ahmet Reyiz Yılmaz, süreci şöyle anlattı:
- İsrail’deki ofise Mavi Marmara’ya yapılan operasyondan 9 gün sonra bir mahkeme celbi ulaştı ve tüm alacaklarımıza el konulduğu belirtildi.
- Tel Aviv’deki icra mahkemesi kararı, yıllar önce adına inşaat yaptığımız Mişhav adlı bir inşaat grubu ile aramızda devam eden bir uzlaşmazlıktan dolayı verdi.
Gerilim artıyor
- Mahkeme karırı alırken de şirketin ‘Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerilim nedeniyle, Yılmazlar İnşaat’ın artık İsrail’de kalamayacağı bu nedenle açmaya hazırlandıkları davayı kazansalar bile paralarını alamayacakları yolundaki’ iddiasına dayandırdı.
- Mahkeme, bu konudaki kararını verirken ne söz konusu firmanın daha önce iş mahkemesine yaptığı başvurudaki eksikler nedeniyle davayı açamadığına baktı, ne de şirketimizden herhangi bir görüş sordu.
Herkese bildirildi
- İcra mahkemesinin aldığı karar, şirketimizin iş ilişkisinde bulunduğu tüm firmalara da gönderilerek ödemelerin dondurulması istendi.
- Yılmazlar’a dava açmaya hazırlanan, ancak davası henüz iş mahkemesince de kabul edilmeyen Mişhav şirketi, bu kez icra mahkemesine başvurup aynı gün karar aldırttı.
Mişhav şirketi siyasi içerikli başvuru hazırladı
MİŞHAV şirketinin mahkemeye başvurusunun siyasi içerikli olduğunu anlatan Ahmet Yılmaz, şöyle konuştu: “Başvuruda, ‘İsrail hükümetinin şirketimizin inşaat şirketine lisans vermesi, yüzlerce işçi için istihdam sağlamasının politik bir karar’ olduğu savunuluyor. İki ülke ilişkilerinin problemli bir noktaya geldiği, Türkiye’den Gazze’ye çıkarılan gemilerin de durumu daha da kötüye sürüklediği ifade ediliyor. Başvuruda, ilişkilerin en düşük seviyeye indiği belirtilirken, ‘İsrail’deki faaliyetlerine devam edemeyeceğini düşündüğümüz için, Yılmazlar İnşaat’ın hesaplarına el konulmasını talep ediyoruz’ deniliyor.”
6 milyon dolarlık tazminat davası
HEM İcra mahkemesine itirazda bulunan, hem de Mişhav şirketi aleyhine 20 milyon şekellik (yaklaşık 6 milyon dolar) bir tazminat davası açmaya hazırlandıklarını anlatan Yılmazlar İnşaat Genel Müdürü Ahmet Arık, “Bütün bunlar biz bir Türk şirketi olduğumuz için. Mahkemelerin objektif kriterlere göre hareket etmesi gerekirken, böyle hukuksuzca bir kararın nasıl alındığını avukatlar bile çözemedi. Asıl sorun burada. Bunca yıldır İsrail’de iş yapan bir firma olarak, ilk kez böyle bir şeyle karşılaştık. Niyetleri bizi yıldırıp hukuk dışı uygulamalarla İsrail piyasasından çıkartmak” dedi.
300 milyon dolarlık proje durma noktasına geldi
ÖNCEKİ gün mahkemeye itirazlarını sunduklarını ve İsrail’de 2012 yılına kadar devam eden projeleri, ayrıca kontrat aşamasında bir çok işleri bulunduğunu anlattıklarını dile getiren Ahmet Reis Yılmaz, şöyle konuştu: “Halen İsrail’de devam eden inşaat işlerimizin tutarı 300 milyon doların üzerinde. Eğer bu karar kaldırılmazsa tüm projeler duracaktır. Söz konusu şirketle ilgili yaşanan sorunların mali tutarı 500 bin dolar. Buna rağmen mahkemenin milyonlarca dolarlık tüm alacaklarımıza el koyma kararı çok kötü oldu. 10 yıl önce yaptığımız binadaki bazı sıva bozulmaları nedeniyle mahkemeye başvurdular. Diğer projelere de örnek teşkil ederse şirketi kurtaramayız.”
Erdoğan müdahale etsin
MAHKEME kararıyla 10 yıl önce teslim edilmiş bir iş ile ilgili hesap tedbiri konulmasının hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Genel Müdür Ahmet Arık, “Siyasi olan kararın hakim gerekçesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail ile oluşturduğu gerginlik nedeni ile şirketin İsrail hükümetince işlerinin engellenip Türkiye’ye geri yollanabileceğinin yazılarak hesaplara tedbir konulması dünyanın hiç bir yerinde olmayacak bir hukuksuzluk. Bu karar, şirkete yüzlerce milyon dolarlık zarar verebilir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan konuya müdahil olarak İsrail’den açıklama istemesini acilen bekliyoruz” diye konuştu.