Hububat ihracatı martta toparladı

Güncelleme Tarihi:

Hububat ihracatı martta toparladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2023 07:00

Yıllık 3.5 milyar dolarlık ihracat kapasitesiyle hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde Türkiye’nin lideri olan Güneydoğu Anadolu, depremin yaralarını sarmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Bölgenin ilk çeyrek ihracat verilerine göre geçtiğimiz yıl Türkiye’nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında yüzde 31.1 paya ulaşan Güneydoğu Anadolu bölgesinin, ilk çeyrekteki payı yüzde 26 olarak gerçekleşti. Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu bölgenin ilk çeyrek sonuçlarını değerlendirdi. Kadoğlu yaptığı açıklamada, “Şubat ayında yüzde 44’e ulaşan ihracat kaybımızı, mart ayında 300 milyon dolara yaklaşan ihracatla telafi etmeyi başardık. Bu sonuçlarla sektörümüzün Güneydoğu Anadolu’nun toplam ihracatı içindeki payı mart ayında yüzde 30’un üzerine çıkarak ilk sıraya yükseldi. Zarar gören tarımsal altyapı eksikliklerinin giderilmesi ve bölgede istihdamı korumaya yönelik desteklerin artırılmasıyla yılın kalan bölümünde 2022’deki sonuçları yakalayacağımıza inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

LİDER BİTKİSEL YAĞLAR

2023 yılının ilk çeyreğinde sektörün ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10.6 düşerek 775 milyon dolar oldu. Malatya’da yüzde 35’e ulaşan düşüş, Kahramanmaraş’ta yüzde 12 olurken, Gaziantep’te ise yüzde 1.5 olarak gerçekleşti. Celal Kadooğlu, sektörün bölge ihracatına en fazla artış sağlayan ürün grubunun bitkisel yağlar olduğunun altını çizerek, martta toparlanmaya dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!