A.A.
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2009 12:01
Kuraklık nedeniyle yer altı ve yer üstü suları önemli oranda azalan Konya Ovası'nda bu yıl etkili olan yağışlar sayesinde baraj ve göllerdeki doluluk oranı önemli oranda arttı.
DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkara, kuraklık nedeniyle 8-10 yıldır Konya'da yer altı suları ile baraj ve göllerdeki su miktarının ciddi anlamda azaldığını söyledi.
Uzun bir aradan sonra Konya Ovası'nda ilk defa bu yıl “Islak periyot” olarak adlandırdıkları yağışlı bir döneme girildiğini ifade eden Pınarkara, “Elimizdeki istatistiki verilere göre, belli bir dönem kurak periyot, belli bir dönem ıslak periyot hakim oluyor. Şu anda ıslak periyota girdik. Bol yağışlı geçeceğini düşündüğümüz bu periyotun 8-10 yıl süreceğini umuyoruz” dedi.
Pınarkara, bu yıl etkili olan yağışların göl ve barajlardaki doluluk oranını da artırdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“13 Temmuz itibariyle Beyşehir Gölü 3 milyar 431 milyon metreküp su ile Altınapa Barajı da 20.4 milyon metreküp su ile yüzde 63 oranında bir doluluğa sahip. Aynı şekilde Apa Barajı da 47.3 milyon metreküp su ile yüzde 28 oranında, İvriz Barajı da 11.6 milyon metreküp su ile yüzde 14 oranında doluluğa sahip. Bu doluluk oranları kuraklık nedeniyle geçtiğimiz 8-10 yıl içinde çok düşmüştü. Uzun bir aradan sonra göl ve barajlarımızda su miktarının tekrar yükselmesi çok sevindirici bir gelişme.”
Bu yıl metrekareye düşen yağış miktarının uzun yıllar ortalamasını geçtiğini ifade eden Pınarkara, geçen yıl 233 milimetre olan metrekareye düşen yağış miktarının, bu yıl uzun yıllar ortalaması olan 322 milimetreyi de geçerek 340 milimetreye kadar yükseldiğini bildirdi.
Konya Ovası'nda 8-10 yıldır uzun yıllar yağış ortalamasının yakalanamadığını anlatan Pınarkara, yağışların özellikle hububat ambarı olarak nitelendirilen Konya'da çiftçileri çok sevindirdiğini, en küçüğünden en büyüğüne kadar her çiftçinin tarlasını sulamak için harcadığı mazot parasından önemli oranda kurtulduğunu belirtti.
Pınarkara, kuraklık nedeniyle her yıl 2-3 metre düşen yer altı su seviyesinde bu yıl yağışlar sayesinde düşme olmadığını dikkati çekerek, “Yıl içinde yağışların artarak devam edeceğini umuyoruz. Dolayısıyla, yer altı ve yer üstü su miktarları daha da artacaktır. Şu anda içme suyu sıkıntımız yok. Yer altı su rezervimizde de iyiye doğru bir gidiş var. Yağışlı periyot bu şekilde devam ederse, sulama konusundaki sıkıntımızın olmayacağına inanıyorum” diye konuştu.