Güncelleme Tarihi:
Üretim operasyonlarını Tayvanlı Foxconn’un üstleneceği fabrika, yılda 2.4 milyon bilgisayar üretirken, bunun yüzde 90’ını ihraç edecek. 2011 yılının son çeyreğinde 6 üretim hattının da devrede olacağı fabrikada yaklaşık 1500 kişi istihdam edilecek. HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, Çorlu’daki fabrikanın Türkiye’nin Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya bilgisayar ihraç eden bir merkez üssü olmasını sağlayacağını belirtti. ISPAT Başkanı Hüseyin Aslan da “HP’nin Türkiye’de yatırım yapacağını duyan 30 kadar tedarikçi firma, ‘HP geldiyse biz de gelelim’ dedi. Aralarından şu anda Türkiye’de gelen ve faaliyetlerine başlayanlar oldu” dedi.
3’ncü ülke Türkiye oldu
Serdar Urçar, HP’nin 126 milyar dolarlık bir şirket olduğunu belirterek, ABD, Avustralya, Çin ve BRIC ülkeleri dışında gelişen ülkelerde 2 üretim üssünün bulunduğunu, Çorlu’da üretime başlayacak bu fabrika ile Türkiye’nin 3’ncü ülke olacağını söyledi. Böylece HP’nin küresel tedarik zincirini Türkiye’ye taşıdığını ifade eden Urçar, Çorlu’daki merkezin fabrika ve üretim operasyonlarını Tayvanlı Foxconn’un yapacağını dile getirdi.
2.4 milyon adet bilgisayar
HP Kişisel Sistemler Ülke Müdürü Ertuğ Ayık, Çorlu’daki fabrikanın detaylı bir çalışma olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Çorlu’daki fabrikada yılda 2.4 milyon adet bilgisayar üretmeyi planlıyoruz. Türkiye’de yılda 3.4 milyon bilgisayarın satıldığını düşünürsek, neredeyse bir o kadar üretim yapacağız. Burada üretilen bilgisayarların yüzde 90’ını ihraç edeceğiz. Ocak ayında sevkiyatlar başlayacak. Türkiye siparişlerini girmeye başladık. Uzun vadede, bu yatırımı Türkiye ve bölge ülkeleri için büyük ölçekli bir teknoloji tedarik zinciri oluşturmak üzere genişletmeyi amaçlıyoruz.”
1500 kişiye istihdam
Foxconn Türkiye Genel Müdürü Tuna Kardeş, Çorlu’daki merkezini ağustos ayında teslim aldıklarını ve şu anda üretim aşamalarının tamamlandığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Fabrikada 6 tane üretim hattı olacak. 60 milyon dolarlık ilk üretim hattı teknik olarak üretim yapmaya hazır halde. 2011’in son çeyreğinde 6 hat üretime geçecek. Ayda toplam 400 bin adet bilgisayar üretme kapasitemiz olacak ancak ortalama 250 bin üretim olacağını düşünüyoruz. 2011 son çeyreğindeki tam kapasiteyle birlikte de, 110 beyaz yakalı, 1400 mavi yakalıya istihdam sağlayacağız.”
Aslan: Bu yatırım için 2 yıl çalıştık
BAŞBAKANLIK Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (ISPAT) Başkanı Hüseyin Aslan, HP’nin Çorlu fabrikası için 2 yıldan bu yana çalışıldığını hatırlatarak, “2008 Haziran ayında ilk temaslar yapıldı. Son ikiye kaldığımızda tüm kurşunları seferber etmişiz ve bakanları devreye sokmuşuz. Israrcı bir şekilde yatırımı takip etmişiz” dedi. Aslan, Türkiye’nin ve ISPAT’ın IT sektörüyle ilgili olduğunu vurgulayarak, “IT’yi ve HP’yi seviyoruz. Çünkü IT yatırımları, temiz bir yatırım. Çevreye zararı yok ve bilgi transferi sağlıyor. Türkiye’de bu alanda yüzde 14 büyüme var. Ancak bu büyüme Avrupa Birliği standartları altında kalıyor. IT sektöründe hâlâ ciddi miktarda yabancı yatırımcı çekebiliriz. Tıpkı enerji alanında olduğu gibi” diye konuştu. Aslan, ISPAT’ın bugüne kadar 80 bin firma ile görüşme yaptığını bu firmalardan 2 bin tanesine yardımcı olduklarını da kaydetti.
Foxconn bir lokomotif diğer vagonları çekecek
FOXCONN Türkiye Genel Müdürü Tuna Kardeş, bu yatırım için Türkiye’nin seçilmesinde maliyet avantajından öte, Türkiye’deki yetişmiş eleman gücünün
etkili olduğunu vurguladı. Kardeş, Foxconn’un Türkiye’nin cazibesini artıracağını belirterek, şunları söyledi: “Foxconn bir lokomotif, arkasından vagonları çekecek. Diğer firmalar açısından Türkiye’nin cazibesini artıracak.”