Yelda ATAÇ / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2002 01:46
Ekolojik ürün talebinin artışı, üretim ve ihracattaki yükseliş üzerine Tarım Bakanlığı, organik tarım yasa taslağı ve yönetmelik hazırladı. Organik ürünlerin hem üretimi, hem de satışına standart getiren yasa taslağı, yanıltıcı etiket kullananlara da 20 milyar para cezası öngörüyor. Bakanlıklara görüş için gönderilen taslak, sürecin tamamlanmasının ardından Başbakanlık'a sunulacak. Yasa ve yönetmelik çalışmasıyla Türkiye, Avrupa'da yıllar önce getirilen organik tarım mevzuatına katılarak, ürünlerin ihraç edildiği AB'ye uyumda bir adım daha atmış olacak.
‘‘Organik Ürünlerin Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Taslağı’’ ve son aşamaya gelen ‘‘Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik’’ çerçevesinde getirilen düzenlemelerden bazıları şöyle:
Karayolları Genel Müdürlüğü ağındaki ana yollara 1 km ve ağır sanayi tesisleri, reaktörler, enerji santrallerine 3 km mesafedeki tarım arazilerinde organik tarım yapılamaz.
Ekim, üretim şekli ve tipine göre elle veya kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşunun izin vereceği ekipmanlarla yapılır. Bu ekipmanlarla konvansiyonel tarım metoduyla ekim yapılmışsa, ekipmanlar yıkanıp temizlendikten sonra kullanılır.
Organik ürünlerin açıkta satışi yasaktır. Ürünler ya organik ürün satış yerleri ya da satış yerlerinin ayrı reyonlarında satılır. Ana caddeler ve günde 1000'den fazla aracın geçtiği yollarda, açıkta veya mağazanın caddeye bakan kısmında ambalajsız olarak satılamaz.
Yönetmeliğe uymayan tüm organik ürün etiketlerinde, yanıltıcı ifade ve beyan kullanılması veya yanıltıcı ambalajlar ile gıda maddelerinin mübadele konusu yapılması veya gıda maddeleri için genel olarak veya münferiden yanıltıcı tasvirler ve benzeri beyanlar ile reklam yapılması yasaktır. Bu şekilde davrananlara 20 milyar lira idari para cezası verilir.
Kuralların çiğnenmesine göz yuman, organik olmayan ürüne organik ürün sertifikası veren, kontrol, denetleme ve sertifikasyon şartlarına uymayan kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşlarına 10 milyar lira para cezası verilir. Suçun tekerrürü halinde çalışma izinleri iptal edilir.