Güncelleme Tarihi:
“YATIRIMCILAR ve hissedarlarımızdan derinden özür dileriz. Sizin güveninizi tekrar kazanmak için elimizden gelenin en iyisi yapacağız.” Bu sözler temelleri 1875 yıllarına dayanan Japon teknoloji devi Toshiba’dan yapıldı. Dev şirketin özür dilemesinin sebebi ise Toshiba yöneticilerinin 6 yıldan beri faaliyet kârını manipüle etmesi. 2008 ile 2014 yılları arasında Toshiba’nın yatırımcılarına açıkladığı toplam faaliyet kârı yaklaşık 5.6 milyar dolar olarak açıklandı. Ancak ne olduysa bağımsız bir denetim heyetinin yaptığı kontroller sonrası oldu. Japonya’daki yasalar gereğince yapılan kontroller sonrasında çıkan rapor, Japon teknoloji devinin yöneticilerinin şirketin faaliyet kârını 151 milyar yen, yani yaklaşık 1.2 milyar dolar arttırdığını ortaya çıkardı. Oysa ki hazırlanan rapora göre Toshiba’nın yaklaşık 4.4 milyar dolar kâr etmesi gerekiyordu.
Japon finans dünyası bu skandal ile çalkalanırken en büyük yarayı da Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin desteklediği kurumsal yönetişim kampanyası aldı. Abe, konu hakkında hiçbir açıklama yapmadı. Ancak Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, bu durumun son derece üzücü olduğunu ve borsaya olan güveni zedeleyebileceğini ifade etti. Aso, “Soruşturmaya göre kazançlarla ilgili yanlış bilgilendirme yaklaşık 7 yıl önce yaşanan mali krizden sonra başladığı görülüyor. Bu manipülasyonla beraber ülkede Toshiba’nın kurumsal yönetim itibarı sarsıldı” diye konuştu. Japon hükümeti kurallara uymayan firmalarla ilgili sıkı önlemler alarak zor durumda olan Japon ekonomisini sıçratmak için daha fazla yabancı yatırım çekmeye çalışıyordu.
YÖNETİCİLERDEN İSTİFA
Skandalın ortaya çıkmasının ardından, şirketin CEO’su Hisao Tanaka istifa etti. Tanaka’nın ardından şirketin üst düzey yöneticileri de ardarda istifa ettiklerini açıkladı. Kalan yönetim kurulu üyelerinin de eylül ayındaki hissedar toplantısında değiştirilmesi bekleniyor.
Borsada değeri arttı
ORTAYA çıkan kâr skandalından sonra Japonya’da gözler kesilecek cezaya çevrildi. İlk paylaşılan bilgilere göre şirkete 372 milyar yen (3 milyar dolar) ceza kesilecek. Satış olarak son dönemlerde beklentileri karışılayamayan Toshiba’nın bu cezayı nasıl ödeyeceği tartışılan konular arasında yer alıyor. Tüm bu gelişmelere rağmen Toshiba’nın hisseleri son 2 günde yüzde 6.5’a varan oranda yükseldi. Bu yükselişteki en büyük sebep olarak ise şirketin tüm yönetici kadrosunu değiştirmesi olarak gösteriliyor.
204 bin çalışanı var
DİZÜSTÜ bilgisayardan nükleer sistemlere kadar çeşitli alanlarda üretimi bulunan şirketler grubu olan Toshiba’daki muhasebe usulsüzlükleri nisan ayında ortaya çıkmaya başladı. Yüksek teknoloji konusunda öncü firmalardan sayılan Toshiba, 1875 yılında kuruldu. bugün global ağında 740 firma bulunuyor. Bütün dünyada 204 bin çalışanı var. Yıllık satış rakamı da 6.3 trilyon yen’i (68 milyar doları) buluyor.