Güncelleme Tarihi:
Japon otomobil üreticisi Honda elektrikli araçların yükselişi nedeniyle uluslararası üretim faaliyetlerinde değişikliğe giderek İngiltere'deki fabrikasını 2021 yılında kapatacağını, Türkiye'de Civic modelinin üretimine de 2021 yılında son vereceğini açıkladı.
Honda, sabah saatlerinde yaptığı yazılı açıklamada, elektrifikasyonun otomotiv sektöründe yol açtığı önemli değişiklikler nedeniyle bu kararı aldığını belirtirek, "(Bu değişiklikler) Honda'nın... faaliyetlerini yüksek üretim hacminin yakalanabileceği bölgelerde yoğunlaştırmasını gerekli kılmaktadır" dedi.
Honda Türkiye, Kocaeli'deki 50,000 araç üretim kapasiteli tesisin bu tarihten sonra kapanacak mı, yoksa yeni bir model mi üretecek şeklinde Reuters'ın yönelttiği soruya bu konuda henüz net bir karar alınmadığı cevabını verdi.
Şirket, "Honda... 2021 yılında mevcut Civic sedan modelinin üretimine devam etmeme kararı aldı. Honda Türkiye'ye dair üretim planları halihazırda gözden geçirilmektedir ancak henüz alınmış net bir karar yoktur. Honda, Türkiye'deki faaliyetlerini sürdürme niyetindedir" dedi.
Honda'nın sabah yaptığı açıklamada Civic sedan modelinin üretimine 2021'de son vereceğini, ancak Türkiye'deki "faaliyetlerini" sürdüreceğini belirtmişti. Açıklamada, "Honda Türkiye AŞ bu süreçte Türkiye'deki paydaşlarıyla yapıcı diyaloğunu sürdürmeye devam edecektir" denildi.
Honda'nın Türkiye'deki üretim ve satış faaliyetlerini tamamı kendisine ait olan Kocaeli merkezli 280 milyon lira sermayeli Honda Türkiye AŞ tarafından gerçekleştiriyor. Faaliyete 1992 yılında, üretime ise 1997 yılında başlayan şirket geçen yıl 38,000 Civic sedan üretti. Şirkette yaklaşık 1,100 kişi çalışıyor.
Türkiye'de neredeyse tamamı yabancı ortaklı 15 otomotiv üreticisi arasında yer alan Honda, 2018'de 1.03 milyon adet olan ulusal otomobil üretiminin yüzde 3.7'ini, 1.59 milyon adet olan toplam araç üretiminin ise yüzde 2.4'ünü gerçekleştirdi.
Honda Türkiye'deki diğer yabancı ortaklı araç üreticilerine kıyasla çok daha az sayıda araç üretiyor. FCA'nın ortak olduğu Tofaş , Ford'un ortak olduğu Ford Otosan , Renault'nun ortak olduğu Oyak Renault, Hyundai'nin ortak olduğu Hyundai Assan ve Toyota geçen yıl 200,000'lerden fazla otomobil ve hafif ticari araç üretti.
İNGİLTERE FABRİKASI KAPANACAK
Honda ayrıca İngiltere'de 3,500 kişinin çalıştığı Swindon fabrikasını 2021 yılında kapatacağını açıkladı. İngiltere'nin araç üretiminin onda birini gerçekleştiren
tesisin kapatılması kararının İngiltere'nin AB'den ayrılmasıyla bağlantılı olmadığını belirten Honda, daha fazla araç satmayı planladığı coğrafyalara odaklanacağını belirtti.
Ancak Brexit'ten sadece 38 gün önce yapılan fabrikanın kapanacağı açıklaması, Japon şirketler arasında Brexit endişelerinin yaygın olduğu bir dönemde gerçekleşti. Şirketin CEO'su Takahiro Hachigo, "Bu karar Brexit'e bakarak alınmadı. Elektrikli araçların yükselişini ve elektrikli araçların Kuzey Amerika ve Avrupa'da farklılık arz eden benimsenme hızlarına bakarak alındı" dedi.
Avrupa'da dizel motorlu araçlara azalan talep, sıkılaşan emisyon kuralları da Honda'nın üretim planlamasında sorunlar yaratıyor. Şirket 2017'de, Japonya'daki Sayama fabrikasını 2022'de kapatacağını açıklamıştı.
Bunlara ek olarak AB ile Japonya arasında imzalanan ticaret anlaşması Japonya'da üretilen araçların gümrüksüz AB'ye getirilmesine olanak sağladı. İngiltere ise Brexit'ten sonra Japonya ile ticaret ilişkilerini düzenleyecek müzakerelerde ilerleme kaydetmekte zorlanıyor.
Honda ticaret anlaşmasının karar aşamasında değerlendirmeye alınmadığını daha önce belirtmiş olsa da, şirketin CEO'su AB-Japonya ticaret anlaşmasının Honda'nın yararına olacağını söyledi.
Honda'nın İngiltere'de üretimi durdurma kararı diğer bir Japon üretici Nissan'ın İngiltere'de yeni arazi aracı üretme kararından vazgeçmesini izliyor.
İngiltere'nin dördüncü büyük araç fabrikası olan Swindon'da geçen yıl 160,000 araba üretildi.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR