Honamlı keçileri ilk yavrularını doğurdu

Güncelleme Tarihi:

Honamlı keçileri ilk yavrularını doğurdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2014 16:04

DÜNYADA yalnızca Teke yöresinde varolan ve verimliliği ile öne çıkan Honamlı keçisi ile ilgili bilimsel araştırma yapılıyor. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde üzerinde araştırma yapılan Honamlı keçileri ilk yavrularını doğurdu.

Haberin Devamı


Rektör Prof. Dr. Mustafa Saatcı öncülüğünde Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı öğretim üyelerinin, Temmuz 2013’te başlayan ’Honamlı keçi ırkının üreme, süt verimi, karkas özelliklerinin belirlenmesi ve bu ırkın anatomik özelliklerinin kemik açısından kıl keçisiyle karşılaştırılması’ proje çalışması TÜBİTAK tarafından desteklendi.

Doç. Dr. Özkan Elmaz’ın yürütücüsü olduğu proje kapsamında, üniversitenin İstiklal Yerleşkesi’ndeki çiftlikte yetiştirilen 70 Honamlı dişi keçi ile 2 Honamlı tekeden oluşan sürü, ilk yavrularını vermeye başladı. Çiftlikteki 60 keçiden 45’i doğum yaptı, 65 yavru dünyaya geldi. Yavruların 2 yıl sürüde tutulacağı, her ay düzenli olarak gelişimlerinin takip edileceği, anne keçilerinde süt verimlerinin kontrol edileceği belirtildi.

VERİMİ YÜKSEK IRK

Prof. Dr. Saatcı, 6-7 yıl öncesine uzanan projeyle ilgili olarak "Teke yöresindeki keçi sürülerini dolaştık. Halk arasında Honamlı olarak tabir edilen, aslında kıl keçisi olmayan ve çok daha farklı özellikleri olan, çok daha üstün özellikleri olan başka bir ırk tespit ettik" dedi. Hazırladıkları projeyi TÜBİTAK’a sunduklarını anlatan Prof. Dr. Saatcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Proje ekibimiz Honamlı keçisini her yönüyle inceleme altına aldı. Honamlı keçisi, bilinen kıl keçisinden çok farklı özelliklere sahip. Bu ırkın oğlak verimi, büyüme hızı, et verimi ve süt verimi oldukça yüksek. İddia ediyoruz ki dünyanın en doğal, en organik keçi sütünü veriyor." Prof. Dr. Saatcı, çiftlikteki keçilerin doğal ortamda beslenip yavruladığını ve bu keçi ırkının sütünü ilerde halka sunmayı hedeflediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Honamlı keçileri ilk yavrularını doğurdu


DAMIZLIK ÜRETİLECEK

Projenin yürütücüsü Doç. Özkan Elmaz da "Proje sonunda Honamlı keçi ırkı ile ilgili bütün özellikler bilimsel olarak ortaya konduktan sonra, bölgedeki yetiştiricilere MAKÜ Veteriner Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliği yoluyla kaliteli damızlık üretimi sağlanacaktır" dedi.

Honamlı keçi ırkının Burdur’un Antalya’ya yakın bölgeleri ile Antalya’nın Korkuteli ve Kepez bölgelerinde görüldüğünü belirten Elmaz, Honamlı keçisinin büyüme verilerinin dünyanın en iyi etçil keçi ırkı diye bilinen ’Boer’ ırkıyla başa baş olduğunu, hatta bazı verilerin daha yüksek çıktığını aktardı. Elmaz, "Yaptığımız ilk araştırmalara göre Honamlı keçi ırkı dünyada başka bir yerde yok. İlk bilimsel veriler Honamlı ırkının verim değerleri açısından dünyada sayılı bir ırk olabileceğini gösteriyor. Bu konu üzerinde çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!