Hollandalı otomotivciler Bursa'da

Güncelleme Tarihi:

Hollandalı otomotivciler Bursada
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2008 15:30

Avrupa'da kriz nedeniyle daralan pazar ve artan maliyetlerle mücadele eden Hollandalı otomotiv firmalarının, Türkiye'nin otomotiv merkezi Bursa'da kendilerine iş ortağı aradıkları bildirildi.

Hollanda Sanayi Bakanlığının organizasyonu, TTC Mühendislik Danışmanlık Eğitim Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş ile Fier Otomotiv firmalarının desteğiyle Türkiye'ye gelen Hollandalı otomotivciler, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO) ev sahipliğinde Bursalı iş adamlarıyla ikili görüşmelerde bulundu.

TTC Mühendislik Danışmanlık Eğitim Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş Genel Müdürü Dr. Mustafa Uysal, düzenlediği basın toplantısında, Hollanda hükümetiyle yaptıkları görüşmeler sonucunda 4 günlük ziyaret için Türkiye'ye gelen Hollandalı otomotiv, gıda, bankacılık gibi sektörlerin önde gelen şirketlerinin kendilerine iş ortağı aradıklarını söyledi.
Uysal, İngiltere merkezli bağımsız bir kuruluş tarafından dünya şehirleri arasında yapılan araştırmada, en hızlı gelişme gösteren 100 kent arasına Türkiye'den sadece Bursa'nın girdiğine dikkati çekerek, bunun Bursa'nın geleceğine projeksiyon tutan önemli bir gösterge olduğunu vurguladı.

2 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ

İkili görüşmelerde yaklaşık 2 milyar dolarlık ticaret hacminin oluşmasının hedeflendiğini belirten Uysal, şunları kaydetti:
“Özellikle otomotiv firmaları Avrupa'da artan maliyetlere önlem için Türkiye'yi otomotivin parlayan yıldızı olarak görüyorlar. Pazartesi günü ülkemize gelen ve yarın ayrılacak olan heyetin içindeki en büyük grubu da otomotivciler oluşturuyor. Krizin en yoğun hissedildiği günlerde bile, Türkiye'nin otomotiv sanayisinin Avrupa ve dünya otomotiv firmalarının gözdesi olması, gelecek umutlarımızı diri tutmamız için yeterli bir nedendir. Çünkü, tüm dünyada yoğun şekilde hissedilen global kriz, Hollandalı firmaların Türkiye'ye gelişini etkileyemediği gibi, diğer ülkelerle yapılacak benzer işbirlikleri için de örnek olacaktır.”

BURSA'DA 180 FİRMA

Uysal, program çerçevesinde İstanbul, Gebze ve İzmir gibi sanayi ve ticaret merkezlerinde önemli temaslar gerçekleştiren Hollandalı ana ve yan sanayi firmalarının, kalite ve maliyet olarak en uygun çözümü sunabildiklerine inandıkları Türk otomotiv firmalarını yakından tanıma fırsatı bulduklarını ifade ederek, şu bilgileri verdi:
“Yaklaşık 180 firma toplantılara katıldı. BTSO'nun ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz Bursa buluşmasında ise 100'e yakın Bursalı otomotiv yan sanayi kuruluşu, bugüne kadar edindikleri deneyim ve birikimleriyle bu pazardan pay almak için buradalar. Rekabet ve kalite açısından firmalarımız önemli avantajlara sahipler. Bu tür bir organizasyonun böyle kritik günlerde yapılmasıyla hem Hollanda hem de Türk firmalarının bu toplantıya yoğun ilgi göstermesi, ülkemizin bu alandaki potansiyelini ortaya koymaktadır.”

“KRİZDEN SONRA NE YAPACAĞIMIZI GÖRÜŞÜYORUZ”

Fier Otomotiv yöneticisi Harm A.M Welken de bu organizasyonun Türkiye pazarının gösterdiği gelişme, tedarikçi ağının yüksek kalitesi ve kapasitesi nedeniyle düzenlendiğini söyledi.

Welken, Türkiye'nin kalite ve teknoloji seviyesi açısından dünyada önemli bir noktada olduğunun herkes tarafından görüldüğünü belirterek, pazarda ayakta kalabilmek için Türkiye ile işbirliği yapmaları gerektiğinin farkına vardıklarını ifade etti.

Çin ve Hindistan gibi ülkelerle mücadele edebilmek için her ülkenin kendine özgü güçlü yanlarını kullanması gerektiğini vurgulayan Welken, Hollanda'da güçlü bir “Otomotiv Geliştirme Platformu” kurduklarını, benzer bir organizasyonu Bursa'da kurmak için çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Welken, otomotivle ilgili geleceğe yönelik stratejiler belirleyen “Avrupa Otomotiv Strateji Network” ağına da değinerek, Bursa'yı da TTC firmasının temsil ettiğini belirtti. Welken, şunları kaydetti:
“Burada iki amacımız var. Birincisi uzun vadeli işbirliği kurmak istiyoruz, mühendislikte, Ar-Ge'de, uygulamalarda. Aynı zamanda bünyemizdeki şirketler, iş birliği yapmak, malzeme almak istiyorlar Türkiye'den. Dün ve bugün yapılan görüşmelerde çok önemli iş bağlantılarının görüşüldüğünü söyleyebilirim. Plastik, treyler parçaları, otobüs, kamyon ve otomobilde kullanılan birçok parçayla ilgili önemli görüşmeler yapıldığı izlenimini aldım. Otomotivde bugünden yarına hemen iş olmuyor maalesef, ilk önce bunun değerlendirme, denetleme ve fiyatlama ayakları var. Bu uzun bir süreçtir, ama güzel bir başlangıç yapıldığı görülüyor. Bütün dünya şu anda kriz içerisinde. Şu anda biz krizi değil, krizden sonra ne yapacağımızı görüşüyoruz. Şu anda bu ilişkilerimizi nasıl geliştiririz onun görüşmelerini yapıyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!