Hollandalı banka dışındaki ATM’yi Finansbank’la gördü

Güncelleme Tarihi:

Hollandalı banka dışındaki ATM’yi Finansbank’la gördü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2004 01:49

Finansbank, ABN Amro gibi çok şubeli büyük bankaların bulunduğu Hollanda’da ATM’leri banka dışına taşıyan ilk banka oldu. İki ayda 60 ATM’yi servise sokan Finansbank Hollanda’da, yıl sonuna kadar bu sayıyı 600’e çıkarmayı hedefliyor.

FİNANSBANK Holland, 10 yıldır faaliyet gösterdiği Hollanda’da bir ilke imza atarak, banka dışında da ATM uygulamasına başladı. Finansbank Holland, ABN Amro gibi büyük bankalara sahip olan bu ülkede, sadece şube içinde ya da yanında olan ATM’leri işyerlerine taşıdı.

Amsterdam’ın yanı sıra Almanya ve Belçika’da da şubesi bulunan Finansbank Hollanda’nın 10’uncu kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen toplantıda, bankanın faaliyetleri hakkında bilgi veren Finansbank ve Finansbank Holland N.V Yönetim Kurulu Üyesi Onur Umut, Finansbank Hollanda’nın aktif büyüklüğünün 2.3 milyar Euro’ya, özkaynaklarının ise 190 milyon Euro’ya ulaştığını söyledi. Finansbank Holland’ın, bilanço, işlem hacmi ve kárlılık açısından grubun yurtdışındaki en önemli yatırımı olduğunu vurgulayan Umut, bu ülkede şubeleşme yerine alternatif dağıtım kanallarını kullanmayı tercih ettiklerini söyledi.

Ağırlıklı olarak internet üzerinden hizmet alan müşterilerine bundan sonra ATM’lerden para çekme olanağı sunduklarını da belirten Umut, dünyanın önde gelen ATM firmalarından Hanco ile yaptıkları çalışma sonucu Hollanda genelinde iki ayda 60 ATM cihazını servise koyduklarını belirtti. Umut, ‘Yıl sonunda bunu 600’e çıkarma hedefi koyduk, ancak çok talep var, hedef rakamımız 3 ay sonra değişebilir’ dedi. ABN Amro gibi çok şubeli büyük bankaların faaliyet gösterdiği Hollanda’da ATM’lerin banka içinde ya da yanında olduğuna dikkat çeken Umut, ‘16 milyon nüfuslu Hollanda’da 6 bine yakın ATM var, özellikle haftasonları buralarda uzun kuyruklar oluyor. Bizim müşterilerimiz ise banka şubesine gitmeden, alışveriş yaptığı noktadan para çekebilecek. Bu uygulamayı Hollanda’ya getiren de ilk biz olduk’ dedi. Bu arada ATM’lerin sahibinin banka değil, ATM’nin yerleştirildiği işletmeler olduğunu belirten Umut, bu işletmelerle özel bir anlaşma yaptıklarını ve belli oranlarda hizmet ücreti ödediklerini dile getirdi.

7 AYDA 27 MİLYON EURO

Finansbank Holland N.V Genel Müdürü Turhan Cemal Beriker de, 200 bini aşan bireysel müşterisi, ATM ağı, internet bankacılığı, çağrı merkezi gibi direkt kanallarıyla markası öne çıkan bir banka olduklarını vurgularken, plastik kartlar üzerinde çalıştıklarını da açıkladı. Beriker, 7 ay önce uygulamaya aldıkları tüketici kredilerinin 27 milyon Euro’ya ulaştığını ve yıl sonunda bu rakamın 60-70 milyon Euro olmasını planladıklarını belirterken, ‘Türkiye’de hangi hizmetleri veriyorsak burada vermek isteriz, ancak ürünlerimizi pazarın gelişimine göre çeşitlendireceğiz’ dedi. Finansbank Holland’ın şubeleşme yerine alternatif dağıtım kanallarına ağırlık verdiğini belirten Beriker, ‘2.3 milyar Euro’luk bilançomuzdan internet üzerinden yapılan işlemlerin tutarı 1.850 milyar Euro. Zaten buradaki çok şubeli bankalarda son zamanlarda hızla şube kapatıyor’ diye konuştu.

Düze çıkmamız için daha 2-3 yıl var

FİBA
Holding ve Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, faiz ve dövizde son dönemlerde yaşanan dalgalanmaların makro ekonomik hedefleri etkilemeyeceği gibi, üç yılda ekonominin düzelmesinin beklenemeyeceğini söyledi. Hüsnü Özyeğin, şu değerlendirmeleri yaptı:

30 YILDIR BOZULUYOR:

Makro ekonominin düzelmesi zaman alan bir şey, ama öyle 1-2 aylık bir hapşırmayla da makro ekonomi bozulmaz. Türk ekonomisi 20-30 yıldır bozuluyor, 30 yılda bozulan bir ekonomiyi bir ayda, bir iki yılda düzeltemezsiniz. Ekonominin gerçek anlamda rayına oturması bana göre 5-6 yıl alacak. Bunun da 3 yılı geçti, ekonominin düze çıkması için 2-3 yıl daha var.

KÖTÜMSER OLMAYALIM:

Faiz dışı fazla ‘yüzde 6.5 mi olsun, başka bir rakam mı olsun’ diye tartışmalar var. İtalya’da, Belçika’da faiz dışı fazla yüzde 4’ün üzerinde, Avrupa’nın en borçlu iki ülkesi, AB onlara bir şey empoze etmiyor. Bugün Türkiye’de artık bir mali disiplin, bir hesap kitap var. Kötümser olmamamız lazım. Ekonomi tekrar rayına girecektir.

PİYASA KENDİNİ AYARLAR:

Serbest piyasa ekonomisinde piyasa amortisör görevi görür. Dolar 1 milyon 570 bine çıktı, üç günde duruldu. Hazine bonosu faizleri yüzde 21’lere kadar düşmüşken, ihale oldu yüzde 29.60’da kapandı. Faizler yükselince insanlar dövizlerini bozup yine paralarını faize yatırdı. Ekonomi serbestse eğer kendi kendini ayarlar.

KRİZ BEKLENTİM YOK:

Önümüzdeki dönemde borç ödemeleri veya başka bir nedenle kriz beklentim yok. Türkiye öyle bir ayda bir krize girmez. Merkez Bankası rezervleri çok iyi. Bankalar risk yönetiminde çok daha başarılı, 2000-2001’in riskleri yok. Makro ekonomik dengelerde bir bozulma beklemiyorum, ekonomideki iyi gidişatın devam edeceğine inanıyorum. Yıl sonu öngörülerimizde bir değişiklik yok.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!