Güncelleme Tarihi:
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TBMM Genel Kurulunda; Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri üzerinde Hükümet adına konuştu. Türkiye nüfusunun yüzde 55’inin yaşadığı 14 şehrin, 2023 yılı geldiğinde hızlı trenle birbirine bağlanmış olacağını söyleyen Bakan Yıldırım, “Dünya havacılığının toplam büyüklüğü içerisinde Türkiye’nin payı da hızla yükseliyor. Bu yıl İstanbul Avrupa’da 3’üncü oldu. Londra, Paris’ten sonra geliyor. Seneye İstanbul Avrupa’da ikinciliğe geçecek, birkaç sene sonra da Avrupa’nın 1 numarası olacak” dedi. Bakanlığın görev alanlarında yapılanları ve hedeflerini anlatan Bakan Yıldırım, şöyle devam etti: “13 yıl önceki Türkiye’ye bakıldığı zaman sadece 5 ilin bölünmüş yolla bağlandığını görürsünüz. 76 il arasında da bir gidiş bir geliş olmak üzere düşük kaliteli yollar vardı. O dönemde Türkiye’deki toplam motorlu araç sayısı 8 milyondan biraz fazlaydı. 13 yıl içerisinde araç sayısı 20 milyona dayandı. Eğer bu yollar bölünmüş hale getirilmeseydi, oluşacak manzarayı düşünmenizi istiyorum. İktidarı devraldığımızda Türkiye’de 6 bin 100 kilometre olan bölünmüş yola 18 bin 400 kilometre daha ilave ettik” dedi.
DEMİRYOLLARINI YENİLEDİK
Yıldırım, şöyle konuştu: “Demiryollarında yaşanan ihmali ortadan kaldırmak için işe koyulduk ve neredeyse 50 yıldır el atılmayan bütün hatları elden geçirdik. 13 yılda 10 bin kilometre demir yolumuzu tamamen yeniledik. Sinyalde yüzde 5 seviyesindeydik, sinyalleşme seviyesinde yüzde 30’ların üzerine çıktık. Elektrifikasyonda yüzde 35’in üzerine çıktık. Milletimizin yarım asırlık özlemi hızlı treni de Türkiye’ye getirdik. Türkiye şu anda hızlı trende dünyada 8’inci, Avrupa’da 6’ncı ülke. Nüfusumuzun yüzde 55’inin yaşadığı 14 şehri 2023 hedefleri içerisinde hızlı trenle birbirine bağlayacağız. Ankara-İzmir ve Ankara-Sivas hızlı tren çalışmaları hızla devam ediyor, tamamlandıktan sonra Sivas’tan 2 saate Ankara’ya gelmek mümkün olacak. Demiryolu sanayisini geliştirmek için de adımlar atıyoruz. Milli tren projesi çalışmalarımız sürüyor. Milli metro tramvay setlerinin tamamen kendi mühendisimizin el emeğiyle göz nuruyla yapılması için TÜBİTAK’la çalışıyoruz. Artık rayımızı, bağlantı elemanlarımızı, birçok parçayı kendimiz yapıyoruz. Yaptığımız lokomotifleri, trenleri İngiltere’ye, Amerika’ya, Pakistan’a, Irak’a ihraç eder hale geldik.”
HAVADA YÜZDE 15 BÜYÜYORUZ
Dünyada havacılığın yüzde 5, Türkiye’de ise yüzde 15 büyüdüğünü kaydeden Yıldırım, “13 yıl önce, dünya havacılığında Türkiye’nin payı yüzde 0.45 iken bugün yüzde 2. 2003’te 2.3 milyon transit yolcumuz varken şu anda 24 milyon. Kamudan kaynak kullanmadan 10 milyar 250 milyon Euro yatırımla dünyanın en büyük havalimanını İstanbul’a yapıyoruz. İlk etabı 2018’in ilk çeyreğinde açılacak, 90 milyon kişi kapasite. Bu yıl İstanbul Avrupa’da 3’üncü oldu. Londra, Paris’ten sonra geliyor. Biz göreve başladığımız zaman 14’üncüydü. Seneye Avrupa’da ikinci, birkaç sene sonra 1 numara olacak” dedi.
İletişimde Avrupalı olduk
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, iletişimde, Türkiye’yi Afrika seviyesinden alarak Avrupa’nın ilk 10 ülkesi arasına soktuklarını belirterek, “İletişimde geniş bant kullanımında dünya ortalamasının 20 puan üzerindeyiz, Avrupa ortalamasını yakalamış durumdayız. 1 Nisan’dan itibaren 4.5G ile hizmet vermeye başlayacağız. Ne diyoruz? Trafikte hız felaket, bilişimde hız berekettir” dedi.
Tersane sayısı 10 yılda 37’den 77’ye yükseldi
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, şu bilgileri aktardı: “Dünyada yaşanan krizlere rağmen Türkiye denizcilikte de dünyanın yükünü taşıyan 30 ülke arasında 13’üncü sırayı yakalamış durumda. Türk bayraklı, Türk sahipli filomuz 28 milyon detveyte erişmiştir. Tersane sayımız geçtiğimiz 10 yıl içinde 37’den 77’ye, yat bağlama kapasitemiz 8 bin 500’den 19 bine çıktı.”