Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2006 21:23
MERKEZ Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, "Enflasyon düştü diye seviniyoruz. Ancak, çarşı pazardaki fiyatlar aynı şeyi söylemiyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "Hiçbir enflasyon sepeti, gerçek kişilerin hissettiği enflasyonu birebir yansıtmaz. Böyle birşey de beklenemez. Bakın ABD’de yapılan bir hesaplama da bunu ortaya koymuş. ABD’de de sokaktaki insanlar, ’enflasyon bize gösterilenden daha yüksek’ görüşünde çıkmış. Örneğin, erkekler benzin fiyatlarındaki artışın enflasyonun üzerinde olduğunu savunurken, kadınlar gıda fiyatlarının enflasyona oranla daha yüksek arttığını söylemişler. İnsanların gelir düzeylerinde önemli artış olmadıkça, hissedilen enflasyonun hesaplanan enflasyondan yüksek olması çok doğaldır."
Merkez bankalılar yalnız insanlardırMERKEZ Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, "Özellikle AKP Hükümeti döneminde kendinizi yalnız hissettiniz mi? Beklediğiniz desteği göremediğiniz anlar oldu mu?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Ben 26 yıldır
Merkez Bankası’ndayım. Merkez bankacılar genelde kendilerin yalnız hisseden insanlardır. Bizim için önemli olan maliye politikalarının konulan hedeflerle uyumlu yürümesiydi. Hükümetten bu anlamda gerekli desteği aldık. Onun dışında hükümetin bakanlarının her konuda farklı görüşleri olabilir. Merkez Bankası politikaları konusunda da zaman zaman farklı düşünceler açıklanmıştır. Bu da çok doğaldır."
Türkiye’de istihdam ciddi düzeyde artıyorMERKEZ Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, istihdamı sürekli izlediklerini belirterek, şöyle konuştu: "Türkiye’de istihdam aslında Doğu Avrupa ülkelerinin hepsinden daha hızlı artıyor. Ancak, bu işsizlik oranına azalma şeklinde yansımıyor. Çünkü, sürekli yüksek oranda yeni genç işgücü ekleniyor. Tarımdadan kentlere işgücü kayması oluyor. Kadınların da giderek istihdama daha fazla katılması gündeme geliyor. İşsizliğin düşebilmesi için istihdam üzerindeki yüklerin azalması, kayıtdışı ekonomiyle ciddi mücadele edilmesi gerekiyor. Eğitim politikamızda da işgücü ihtiyacına göre düzenlemelere gitmek gerekiyor.
Makro istikrar var, uykularım kaçmıyorMERKEZ Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, "Önümüzdeki dönemde
seçim ortamına girilirse, ekonomik istikrar bundan nasıl etkilenir?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Türkiye makro ekonomik istikrarı sağlamada çok önemli mesafeler almıştır. 1991 yılındaki birinci Körfez Krizi sırasında Merkez Bankası’nda orta kademe yöneticiydim. O tarihte 6 haftada
döviz rezervlerimizde ciddi erime yaşandı. Geceleri uykularım kaçtı. Oysa 2003’teki Irak Savaşı’nda beş kuruşluk döviz kaçışı olmadan savaş bitti. Artık uykuları kaçıracak bir durum yok."