Güncelleme Tarihi:
Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili bilgilendirme toplantısına katılmak ve Kredi Garanti Fonu'nun açılışını yapmak üzere Malatya'ya gelen Hisarcıklıoğlu, Malatya Ticaret Borsası'nı ziyaret etti.
Gazetecilerin Suriye'deki olayların ihracata etkisini sorması üzerine Hisarcıklıoğlu, kardeş Suriye halkının özgürlüğünden, refahından yana olduklarını söyledi.
“Komşusu açken tok yatan bizden değildir prensibini kabul etmiş bir milletiz, bu kültürden geliyoruz” diyen Hisarcıklıoğlu, Türk halkının komşularının zengin olmasını, refahının yüksek olmasını, kendilerini özgürce ifade edebilmelerini istediğini anlattı.
Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
“İnşallah kardeşlerimiz bir an önce huzura ve rahata erer, bir an önce biter. Bizim için özellikle güneydeki illerimiz açısından Hatay, İskenderun, Osmaniye, Gaziantep açısından Suriye çok önemli. Suriye aynı zamanda bizim Ortadoğu'ya ulaşmamızda transit geçiş ülkesi konumunda. Bu açıdan bir an önce huzura kavuşmalarını Allah'tan niyaz ediyoruz. Bir an önce aklıselimle kendi vatandaşları arasındaki problemi demokratik şekilde başka ülkelere müdahaleyi bırakmadan kendileri çözerler, aklıselim galip gelir diye ümit ediyorum.”
Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindekiler daha sonra Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'na geçerek odanın üçüncü katındaki Kredi Garanti Fonu'nun şubesinin açılışını yaptı.
Malatya Ticaret Borsası ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nca ortak gerçekleştirilen meclis toplantılarına da katılan Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, ülkenin daha zengin olmasını istediklerini belirterek, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolardan 25 bin dolara çıkması gerektiğini, bunu da iş adamlarının yapacağını kaydetti.
“Bir milyon 420 bin üyemizin içerisinde KOBİ'lerin sayısı yüzde 99” diyen Hisarcıklıoğlu, üyelerinin en büyük sorununun krediye ulaşmakta çektikleri zorluk olduğunu savundu. Rifat Hisarcıklıoğlu, bu sorunu çözecek mekanizmanın Kredi Garanti Fonu olduğunu bildirdi.
Adıyaman ve Malatya arasındaki Nemrut Dağı tartışmalarına da değinen Hisarcıklıoğlu, “Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır. Hepimizin ortak dağı burası. Var mı bir Nemrut daha dünyada? Peki niye buraya az turist geliyor? niye bunu kendinize sormuyorsunuz” diye konuştu.
“Yatak odamız risk altında”
İş adamlarının, yatak odasına kadar risk altında olan bir meslek grubu olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “İnsanın en mahrem yeri yatak odasıdır. Yatak odamız risk altında. Yarın Allah korusun borcunu ödeyemezsen yatağını da, yorganını da götürüyorlar” dedi.
“İş adamlarının yeşil pasaport sahibi olması için mutlaka öğretmen bir kızla mı evlenmesi gerekiyor?” sorusunu yönelten Hisarcıklıoğlu, “Öğretmen kaç sefer yurt dışına gidiyor? Benim iş adamım kaç sefer gidiyor? Benim iş adamım mal satmaya gidiyor. En fazla bize kolaylık sağlanacak. Ama bu oligarşik bürokrasi hala devam ediyor. 'Eğer bu iş adamlarımıza yeşil pasaport verirsek acaba bizim pasaportların başına bir problem mi gelir' diye düşünüyorlar. İki sefer kanun tasarısı geldi meclise, son anda bu memurlar çektirdi. Yine de uğraşıyoruz” diye konuştu.
TÜRMOB Başkanı Sanlı
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Sanlı da, Türk Ticaret Kanunu'ndaki hapis cezaları öngören ceza maddelerine değinerek, ekonomik suça ekonomik ceza istediklerini dile getirdi. Sanlı, “Bu noktada küçük bir revizyon yapılabilmeli. Ama mutlaka kanun 1 Temmuz 2012 tarihinde hiçbir erteleme, öteleme olmadan devreye girmeli” dedi.
Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ise 1993'te kurulan Kredi Garanti Fonu'nun 2006 yılında 50 bin lira olan sermayesini öz kaynakları ile 240 milyon liraya çıkardığını belirtti. 1 milyar liralık bir teminat için hükümetin kendilerine yetki verdiğini bildiren Yavuz, hükümete teşekkür etti.
“Kurulduğumuz günden bu yana 14 bin firmaya kefalet vermişiz” diyen Yavuz, şu ana kadar 3 milyar 300 milyon liralık kefalet yarattıklarını, bunun yarattığı kredinin ise 4 milyar 600 milyon lira olduğunu aktardı.
32. şubelerini Malatya'da açtıklarını ifade eden Yavuz, “Malatya KOBİ ağırlıklı çalışan bir ilimiz. Buradaki KOBİ'lere hayırlı olsun. Biraz daha hızlı bir şekilde finansmana ulaşacaklarını tahmin ediyoruz” ifadesini kullandı.