Güncelleme Tarihi:
Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) her yıl düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi'nin 2013 etkinliğinde sunum yapan Hisarcıklıoğlu, bankalardan daha vicdanlı bir tutum sergilemelerini beklediklerini anlattı.
Hisarcıklıoğlu bir soru üzerine, “Bankalar ekonominin olmazsa olmaz unsuru biliyorsunuz da... Ama vicdanlı olsunlar diyoruz biz. İstediğimiz vicdanlı olmaları. Karlarında müthiş patlama var. Sıkıntı şu, geçen sene mevduat faizlerini 1 puan artırmışlar ama kredi verdiklerinin puanı tam 5 misli artmış. Yani maliyetleri 1 artıyor, karşıya yansıtmaları 5. Bu vicdansızlık. Avrupa'nın en karlısı Türk bankacılık sistemi. Böyle bir şey olur mu arkadaş ya? Onlar da kar etsin, onların zararının bedelini de biz 2001'de ödedik. Öyle bir şey istemiyoruz tabi ki. Sen şimdi faizle para veriyorsun bankaya, senin mevduat faizin 1 puan artacak, aynı şirket mevduatını 5 puan yükseğe kredi olarak alacak. Bu bir haksızlık, vicdansızlık... Açık söyleyeyim” ifadelerini kullandı.
TOBB'un, milli gelirin yüzde 75'ini temsil ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyasının önceki Kasım ayından 2012 Kasım ayına kadar 1 milyon 100 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “TOBB Türkiye'deki özel sektörün çatı kuruluşu olarak 12 milyon 600 bin istihdamı temsil ediyor. Türkiye'de yapılan yatırımların yüzde 82'si, Türkiye ihracatının da yaklaşık yüzde 90'ını yapıyor” dedi.
Zorunlu üyelik sistemleriyle ilgili zaman zaman kamuoyunda eleştirilmelerine Avrupa'yı örnek gösteren Hisarcıklıoğlu, Avrupa Odalar Birliği Başkan Yardımcısı olarak Avrupa'da hangi borsanın ne kadar aidat aldığını bildiğini, odalarda en düşük aidatın Türkiye'de olduğunu kaydetti.
TOBB olarak yeni bir girişimcilik endeksi oluşturduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Girişimcilik endeksini ilk defa burada açıklıyorum. Endeks, bir ilde yeni kurulan firmaların, o ilin nüfusuna ve o ilde mevcut firma sayısına oranına göre hesaplanıyor. Ankara, 2,19 puan ile ilk sırada, İstanbul ve Eskişehir 2,10 ile ikinciliği paylaşırken, Antalya 1,86 ile ücüncü sırada yer alıyor. Ankara artık bir girişimci şehri. Ankara'nın ilk sırada çıkmasının nedeni, Ankara'da üniversite sayısının ve teknoparkların çok olması, Türkiye'de teknolojiye dayalı girişimlerin en çok kümelendiği il olmasıdır” dedi.
Türkiye'nin 2010-2012 döneminde en hızlı büyüyen 100 şirketini seçmek için “Türkiye 100 Programı” başlattıklarını da belirten Hisarcıklıoğlu, işadamlarına kefil olduklarını, üyelerin karlı projelerle kendilerine gelmeleri durumunda kefalet sağladıklarını dile getirdi.
'240 BİN KİŞİ HAPSE GİRECEKTİ'
Hisarcıklıoğlu, “Kredi Garanti Fonu'yla geçen sene 5 bin 22 tane kefalet vermişiz, 1,5 trilyonluk kefalet karşılığında bu arkadaşlarımız bankalarından toplam 6 milyar liralık kredi kullanabilmişler” dedi.
Karşılıksız çeklere uygulanan hapis cezasının kalktığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Bunun sebebi neydi? tam 240 bin dosya Yargıtay'da onaylanma noktasındaydı. Onaylansa 240 bin kişi hapse girecekti. 240 bin firmanın sahibi... Türkiye'deki hapishanelerin kapasitesi 144 bin. Karşılıksız çek sayısı bu yıl yüzde 52 arttı. Türkiye'de şu an firmalar ödeme zorluğu yaşıyor, tahsilat zorluğu yaşıyor. Buna karşın cezanın kalkmasıyla meydana gelen artıştan dolayı Kredi Kayıt Bürosu'yla (KKB) birlikte karşılıksız çek riskine son verecek çalışmayı yaptık. Önümüzdeki hafta eğitimleri bitireceğiz ve devreye girecek” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, sisteme üye olanların sahte çekleri de görme imkanına da sahip olacağını vurgulayarak, “Çekte, çek numarasını SMS ile gönderip teyit
alarak çekin sahte-çalıntı olup olmadığı kontrol edilebilecek” dedi.
UMEM Beceri'10 (Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi) kapsamında şirketlerden 90 bin kişi için istihdam talebi geldiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, “Şu an 60 bin kişi eğitimde, 48 bin kişi eğitimini tamamlamış, 32 bin kişiyi istihdam etmişiz. Bunda en başarılı iller Kocaeli ve Sakarya... Niye biliyor musunuz? Yabancılar bu sistemi bizden daha iyi anlıyor. Bu sistemden en çok yararlanan iki tane şirket bu illerde olan Ford ve Toyota...