Hintli Wipro’yu getirdi elektrikte ‘doğru hesap’ iddiasıyla yola koyuldu

Güncelleme Tarihi:

Hintli Wipro’yu getirdi elektrikte ‘doğru hesap’ iddiasıyla yola koyuldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2010 00:00

ETRM Enerji Danışmanlık, 6 milyar dolar cirolu Hintli Wipro’yla, elektrik sektörüne, ‘doğru hesap’ın yolunu gösterecek. Wipro Başkan Yardımcısı Arun Krishnamurthi, “Enerji piyasasına değer katacağız” dedi. ETRM Yönetici Ortağı Murat Kutlutürk ise, “Doğru model, maliyet düşürür” diye konuştu.

ETRM Enerji Danışmanlık ve Risk Yönetimi A.Ş., 6 milyar dolar cirolu Hintli Wipro’yla stratejik işbirliği anlaşması imzalayarak, elektrik sektörüne ‘doğru hesap’, yazılım ve teknik destek hizmeti için kolları sıvadı. 54 ülkede faaliyetleri olan Wipro’nun Başkan Yardımcısı Arun Krishnamurthi, “Dünyadaki deneyimlerimizi Türkiye’ye taşıyacağız. Türkiye’deki enerji piyasasına değer katacağımıza inanıyoruz” dedi. ETRM Yönetici Ortağı Murat Kutlutürk de, “Elektrik fiyatları çok oynak. Bu yüzden üreten, dağıtan ve tüketen için ‘doğru hesap’ çok önemli. Biz ‘doğru model’i ortaya koymak için piyasaya giriyoruz” diye konuştu.

Serbest tüketicilik

ETRM ile Wipro arasındaki işbirliği anlaşması dün Wipro’dan Başkan Yardımcısı Arun Krishnamurthi, Başkan Yardımcısı Subbi Laksmanan, ETRM Yönetici Ortakları Murat Kutlutürk, Kasper Walet, Candaş Gülez, Nexia Türkiye Başkanı Turgut Özsüt ve Başkan Yardımcısı Cem Tezelman’ın katılımıyla imzalandı. Murat Kutlutürk, Türkiye’de “serbest tüketici”lik için 100 bin kilovatsaat elektrik tüketim sınırı olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “Bir süre sonra bu sınır 10 bine inecek, zamanla kalkacak. Yani, piyasada düzen tümüyle değişecek. Bugün GSM pazarındaki rekabet aynen elektrikte de yaşanacak. İşte biz bu ortamda ortaya koyacağımız matematik modeller, yazılım ve teknik ekipmanla ‘doğru hesap’ nedir, o yolu göstereceğiz.”

Barajdaki suyun hesabı

Murat Kutlutürk, elektrikte “doğru hesap”ın üç tarafı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Bunlardan biri üretici, diğer ikisi de dağıtıcı ve tüketici. Hidroelektrik santral sahibi bir üreticiden örnek vermek gerekirse, barajdan suyun santrala hangi saatte, ne kadar akıtılması gerektiğinin doğru matematik formülünü ortaya koyacağız. Bu hesaplarda mevsim, güneş ışığı, bölgedeki nüfusun yapısı, dini, resmi tatiller, yani birçok şey etkili olacak. Üretici açısından en verimli modeli ortaya koyacağız.”

Akıllı sayaçın yararı

Wipro Başkan Yardımcısı Subbi Lakshmanan, dağıtıcı açısından kayıp-kaçak oranının önemli olduğunu belirterek, şunları anlattı: “Hindistan’da kayıp-kaçak oranı yüzde 70’e varan kentler vardı. Başta iletim hatları yenilenerek, bunlar düşürüldü. Ayrıca, elektrikte verimli tüketim için akıllı sayaçın da önemli payı var. Akıllı sayaç, dağıtıcıya tüketicinin günün hangi saatlerinde, ayın hangi günlerinde ne kadar elektrik tükettiğini gösterir. Böylece birlikte en doğru modeli oturtabilirler.”

Maliyetleri düşürüp fiyatı indirme planı

ETRM Yönetici Ortağı Murat Kutlutürk, “Ortaya koyacağımız modellerle elektrik üreten ve dağıtan şirketlerin maliyetlerini düşürebileceğimize inanıyoruz. Maliyetin düşmesi, tüketiciye ‘ucuz elektrik’ olarak yansıyacak” dedi. Wipro Başkan Yardımcısı Arun Krishnamurthi de, Kutlutürk’ün iddiasını güçlendirmek için, “Avustralya’da hizmet verdiğimiz bir enerji şirketinin maliyetleri yüzde 30 düştü. Bu da son kullanıcıya yansıdı” dedi.

Yoğun saatte elektriği az kullanana iade var

WIPRO Başkan Yardımcısı Subbi Lakshmanan, akıllı sayaç işinde yazılımlarıyla bulunduklarını belirterek, şunları dile getirdi: “Akıllı sayaç üreten şirketlerle işbirliğimiz var. Birlikte geliştiriyoruz. Akıllı sayaç kullanan tüketici, kendine en uygun tüketimi de seçme şansını yakalar. Bunun en güzel örneği Kanada’da uygulanıyor. Bireysel tüketici, elektriğin yoğun kullanıldığı saatlerde tüketimini düşürebilirse, dağıtım şirketi o payı bir başka alıcıya daha yüksek fiyatla satabiliyor. Sonra dönüp kullanımı düşürebilen tüketiciye para iadesi yapıyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!