Güncelleme Tarihi:
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nin Nobel Ekonomi Ödülü'nü, Hintli açlık ve kıtlık uzmanı Amartya Sen kazandı. İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'ne bağlı Trinity College'de öğretim üyesi olan 64 yaşındaki Sen'in, kıtlık ve yoksulluğun ardında yatan ekonomik mekanizmalarla ilgili anlayışa olan katkılarından ötürü ödüle layık görüldüğü belirtildi.
Hindistan vatandaşı olan Amartya Sen'in, toplumların en yoksul kesimlerinin uğradığı felaketlere, ekonomi ve felsefe boyutunu birleştirerek yeni bir anlayış kazandırdığı kaydedildi.
1974 yılında Bangladeş'te meydana gelen büyük kıtlıkla, Hindistan ve Sahra ülkelerinde yaşanan büyük açlık felaketlerinin neden ve sonuçlarını araştıran Sen, ekonomik sorunların yol açtığı ahlaki problemleri bir arada inceliyor.
En ünlü çalışması olan ‘‘Yoksulluk ve Kıtlık’’ adlı denemesini 1981 yılında yayınlayan Sen, bu kitabında gıda ürünleri hasadının önceki yıllara oranla düşük olmadığı dönemlerde de kıtlık ve açlık başgösterebildiğini kanıtlıyor. Örneğin 1974 yılında Bangladeş'teki kıtlık şöyle patlak veriyor: Ülkeyi baştan sona etkisi altına alan seller gıda fiyatlarını artırıyor, tarladaki ürün kaldırılamıyor ve tarım sektöründe çalışanlar işsiz kalıyor. Bu etkenlerle bağlantılı olarak tarım işçilerinin reel gelirleri öyle geriliyor ki, açlık patlak veriyor.
Daha önce ABD'deki Harvard Üniversitesi'nde görevli olan ve bu yıl Cambridge Üniversitesi'ne geçen Sen'in hem ekonomi hem de felsefe dersleri veriyor.