Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2018 22:21
YAKLAŞIK 250 milyon dolar yatırım yaparak, meyve üretimine başlayan Anadolu Etap’ta toplam yatırım tutarı 350 milyon doları aştı.
Anadolu Grubu, Özgörkey Holding ve Brezilyalı Cutrale ortak girişimiyle kurulan Anadolu Etap’ın yaptığı yatırımın ulaştığı boyut hakkında Anadolu Etap Genel Müdürü Demir Şarman, bilgi verdi.
Kendilerine ait çıplak toprak üzerine ağaçlandırma yapılan alanın 8 çiftlikte 25 bin dönüme ulaştığını belirten Şarman, ağaç sayısının ise 3 milyon 750 bini aştığını dile getirdi. Bu yıl 25 bin dönüm araziye 5 bin dönüm daha eklediklerinin bilgisini veren Şarman, hali hazırda ekili arazileri olan kişilerle sözleşme imzaladıklarını, imzalanan sözleşmelerin ise 5’er yıllık olduğunu belirtti. Şarman, bu yöntemle meyve aldıkları arazilerin toplam büyüklüğünün ise 31 bin dönüme ulaştığını belirtti.
KAPASİTE 300 BİN TON
Isparta’da en son açılan meyve işleme tesisi ile birlikte topla 3 tesise sahip olduklarının altını çizen Şarman, “Isparta dışında Balıkesir’de modern ve otomatik bir paketleme tesisi de kurduk. Doğal markası ile satışını yaptığımız meyvelerimiz burada paketleniyor. Bu tesis sayesinde ihracat yaptığımız ülkelerin şartlarını da yerine getirebiliyoruz. Isparta yatırımı öncesine kadar diğer iki tesisimizde 220 bin ton meyve işleme kapasitemiz vardı. Isparta ile birlikte kapasitemiz 300 bin tonu aştı. Geçen haziran ayı itibariyle toplamda 230 bin ton meyve işledik. Bunlar meyve suyu oldu. Bu yıl haziran ayı itibariyle ise toplamda 250 bin tona yakın meyve işlemeyi hedefliyoruz. Bu yıl da 3 bin köyden meyve alımı yaptık. Kendi bahçelerimizden elde ettiğimiz meyve miktarımız ise 27 bin ton. Bu yıl bunun 45 bin tona çıkacağını tahmin ediyoruz. Sözleşmeli tarımdan gelen meyvelerle birlikte toplamda 60-70 bin ton meyve elde etmiş olacağız” dedi.
Şu anda itibaren hiç yatırım yapmasalar bile, fabrikalardaki kapasite kullanımını arttırarak yüzde 30-40 daha iş hacmini büyütebileceklerinin altını çizen Şarman, “Şu andan itibaren yeni bir tane bile ağaç dikmezsek tam verime ulaştığımızda elde ettiğimiz meyve miktarı 85 bin ton olacak. Sözleşmeli üretimle birlikte 120 bin ton meyve hasadı yapabiliriz” ifadelerini kullandı.
DUBAİ BÜYÜYEN PAZAR Şirket olarak ihracatta da iyi bir noktaya ulaştıklarına vurgu yapan Şarman, sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracatımızın yüzde 80’ini Rusya’ya gerçekleştiriyoruz. Rusya’ya genelde taze meyve gönderiyoruz. Ancak ihracat pazarlarımızı dengelemek en önemli hedeflerimiz arasında. Almanya, İngiltere, ABD, Kanada, Dubai, Japonya, Suudi Arabistan ve Hindistan da ihracat yaptığımız ülkeler arasın yer alıyor. Batı Avrupa ülkelerine hem taze meyve hem de meyve suyu ihraç ediyoruz. İhraç ettiğimiz meyve suyunu paketleyip satıyorlar. Kanada ve ABD iyi meyve suyu pazarlarımız arasında yer alıyor. Dubai’de büyüyen ihracat pazarlarımız arasında. Hindistan’a da elma satıyoruz. Ancak Almanya ve İngiltere gibi ülkelere çok daha fazla taze meyve satmak istiyoruz. Rusya’ya göre daha yüksek fiyatlara Avrupa ülkelerine ihracat yapılabiliyor.”
YETİŞTİRDİKLERİ MEYVEYİ İZLİYORLARYAPTIKLARI yatırımın duyulması ile birlikte kendilerine bir hayli talep geldiğine vurgu yapan Demir Şarman, “Sermaye yatırımı yapmak isteyenler olduğu gibi, ‘Bize arazi gösterin, ağaç dikelim ya da arazi satın alalım veya kiralayalım siz işletin’ diyenler oldu. Bunların dışında daha önce meyve ağacı ekimini yapmış ancak ölçek ekonomisinden faydalanamadıkları için ideal maliyetlerle çalışamayanlar da bize geliyor. Bunun gibi 15-20 teklif aldık. Bunların 3 tanesi ile sözleşme imzaladık. 3 sözleşmede 5’er yıllık ve toplamda 5 bin dönüm civarında arazi söz konusu” dedi.
Yaptıkları yatırımlar sayesinde ‘doğal’ markası ile sattıkları taze meyvenin hangi araziden, hangi parselden yetiştiğini görebildiklerini dile getiren Şarman, şunları söyledi: “Sözleşme imzaladığımız arazileri de bu sisteme entegre ediyoruz. Sistem sayesinde tüm ürünlerimizi izleyebiliyor, ürünün kaç yıllık ağaçtan alındığını ya da ne kadar gübre kullanıldığını tespit edebiliyoruz.”
TÜRKİYE MEYVECİLİKTE DÜNYADA İDDİALITÜRKİYE’de meyve suyu üretiminde en fazla meyve işleyip satan şirket olduklarını söyleyen Demir Şarman, “Taze meyve tarafında ise pazar payı açısından değerlendirme yapmak çok zor. Türkiye’de 18 milyon tona yakın meyve üretimi var. Türkiye dünyada meyvecilikte çok iddialı bir konumda. Türkiye, tüm mal ve hizmetler tüm dünyada yaratılan gayri safi milli hasılanın yüzde 1’ine yakınını üretiyor. Meyvecilikte özelinde bakıldığında ise Türkiye’nin payı yüzde 2.5-3 seviyelerinde” dedi.