Hindimize Avrupa kapısı açıldı

Güncelleme Tarihi:

Hindimize Avrupa kapısı açıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üye olma yönündeki çabaları devam ederken, Pınar Hindi, 20 çeşit hindi ürününü Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihrac etme hakkını kazandı. Pınar Gıda ve İçecek Grubu Başkan Yardımcısı Olgun Ergüz, Pınar Hindi'nin et ihracatı konusunda çok sıkı olan Avrupa Birliği (AB) standartlarını aştığını ve ürettikleri hindi mamüllerinin 2000 yılı içinde başta Hollanda olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinde satılacağını söyledi. Ergüz, ‘‘Pınar Hindi olarak AB standartlarını aşmanın sevinci içindeyiz. AB ülkelerine yılda 1000 ton hindi eti ihracatı yapma hakkımız var, bu hakkımızı kullanacağız’’ dedi. Pınar Hindi tesislerinin kuluçkahaneler, anaç çiftlikleri ve üretim tesisinden oluştuğunu kaydeden Ergüz, tesisler için bugüne kadar 23 milyon dolar harcandığını ve bunun yüzde 70'inin Dünya Bankası tarafından sağlandığını söyledi.

TÜKETİM AZ

Hindilerin yetiştirilmesinde sözleşmeli çiftlik modelini uyguladıklarını belirten Ergüz, İzmir çevresindeki 120 sözleşmeli çiftlikte üretim yaptırdıklarını söyledi. Ergüz, yetiştirilen hindilerin Kanada kökenli beyaz hindiler olduğunu ve et kalitelerinin çok yüksek olduğunu belirtti. Pınar Gıda İçecek Grubu Başkan Yardımcılarından Yiğit Tavas ise Türkiye'de kişi başına yıllık 24 kilo olan et tüketiminin ancak 400 gramının hindi eti olduğunu söyledi.

Beyaz hindi Kandıralı siyah hindiye karşı

TÜRKİYE'de hindi dendiğinde akla, geleneksel siyah hindi geliyor. Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde yoğun olarak yetiştirildiğinden Kandıra Hindisi olarak anılan bu cins, çayırlarda otlatma yöntemiyle yetiştiriliyor. Siyah hindinin rakibi olan beyaz hindi ise, özel çiftliklerde hazır yem ile besleniyor ve sürekli veteriner kontrolünde tutuluyor.

BEYAZ HİNDİNİN ÖZELLİKLERİ SİYAH HİNDİNİN ÖZELLİKLERİ

Kökeni: Kanada

Ormanları

Ağırlığı: 25 kg

Büyüme süresi: 4 ay

Beslenme: Özel yem

Et kalitesi: Kokusuz ve

yumuşak

Diğer: İşlenmeye

müsait

Kökeni: ABD ve

Meksika ormanları

Ağırlığı: 10 kg

Büyüme süresi: 12 ay

Beslenme: Çayırda otlatma

Et kalitesi: Hafif

kokulu, sert

Diğer: işlenmeye

müsait değil

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!