Güncelleme Tarihi:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrikli araçların yanında alternatif olarak gelişen diğer bir çevreci yakıt teknolojisi hidrojenle ilgili yerli üretim çalışmaları yapıldığını aktardı. Bakan Dönmez, şu bilgileri verdi: “BOREN, TÜBİTAK ve Gen Otomobil işbirliğiyle yakıt pili araç projesi kapsamındaki tüm tasarım, üretim ve entegrasyon çalışmaları başarıyla tamamlandı. Projede yakıt olarak hidrojen kullanıldı. Elektrikli araçlara göre, menzili artırılmış yeni nesil bir araç konsepti yerli olarak geliştirildi. Biliyorsunuz; hidrojenin yakıt olarak kullanımını ana hedeflerimizden biri olarak belirlemiştik.
EKOSİSTEM KURULACAK
Özellikle temiz yakıtlarla taşıma olanaklarının arttırılması için hidrojen önemli bir husus. Yerli kömürden hidrojen üretimi bu konuda ilerleme sağlayabileceğimiz alanlardan biri. Şimdilik bu konudaki maliyetler yüksek ama bu alandaki teknoloji geliştikçe zaman içerisinde daha erişilebilir bir maliyet noktasına ulaşacağız. Bu konuda özellikle yerli bir hidrojen ekosistemi ve yerli bir hidrojen sanayisi oluşturmak istiyoruz. Akademi, araştırma merkezleri, özel sektör ve kamu bu konuda güçlü bir sinerji yakalayarak, Türkiye’yi bu alanda öncü teknolojiler geliştiren bir ülke konumuna yükseltebileceğimize inanıyorum.”
Dün İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Bor Sempozyumu’na (BORON 2022) çevrimiçi katılan Bakan Dönmez, başta elektrikli araçlar olmak üzere yenilenebilir enerjinin her alanında çok önemli bir madde olan lityum üretimiyle ilgili bilgiler de verdi.
LİTYUM İÇİN İKİ FABRİKA
Bu yıl içinde ayrıca biri Eskişehir Kırka’da biri Bandırma’da olmak üzere 700 ton kapasiteli iki yeni lityum tesisinin temelini atacaklarını duyuran Bakan Dönmez, “Böylece yıllık lityum ihtiyacımızın yarısından fazlasını artık yerli üretimle karşılayacağız. Öte yandan ferrobor tesisimizin temeli için de yaklaşık 20 gün önce Bandırma’daydık. Bandırma’da kuracağımız tesisimizle inşallah yıllık 800 tonluk ferrobor üretimi yapacağız. Önümüzdeki yılın sonlarına doğru da tesisimizi inşallah devreye alacağız” şeklinde konuştu.
İNOVASYON ODAKLI
Bakan Fatih Dönmez, “Borda başlattığımız inovasyon ve ileri teknoloji odaklı bu süreci besleyecek en önemli husus; hiç kuşkusuz bu alanda yapılan akademik yayınlar ve üniversitelerimizin, araştırma merkezlerimizin, özel sektörümüzün ve kamunun Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleridir. Türkiye, bugün teknoloji üretiminde ciddi bir ivme yakaladı. Bu ivmenin devam etmesi tabiricaizse bu ırmağın güçlü bir şekilde akması için yeni kaynaklarla beslenmesi gerekiyor. Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin organize, birbirine entegre ve kümülatif olması gerekiyor” diyerek sözlerini sürdürdü.
TEKNOLOJİ TEMELLİ DÖNÜŞÜM
Türkiye’nin ilk dönem enerji dönüşümünü tamamladığını ve enerji altyapısının yenilendiğini kaydeden Fatih Dönmez, “Şimdi ikinci dönemi hep birlikte deneyimliyoruz. Artık yeşil kalkınma hedeflerimiz çerçevesinde temiz enerji kaynaklarının üretim ve teknoloji noktasındaki hakimiyetimizi artırıyoruz. Bir sonraki aşamaya da yine buradan, bugünkü yaptıklarımızı temel alarak ilerleyeceğiz. Türkiye’nin bir sonraki enerji dönüşümü başka bir kaynağa geçiş değil; yeni teknolojilere geçiş olacak. Nedir, bu yeni teknolojiler? Hidroelektrik, güneş ve rüzgar enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir teknolojiler, nükleer enerji, açık deniz sondaj kabiliyetleri, yerli lityum ve depolama teknolojileri. Çünkü yeni dönüşüm artık teknoloji temelli bir dönüşüm olacak. Teknolojinin merkezde olduğu, teknolojik özgünlüğün ekonomik özgürlüğe yol vereceği bir sistem meydana gelecek” diye konuştu.