Güncelleme Tarihi:
BDDK yetkilileri, 'cep telefonları' ile 'bilgisayarların' telekomünikasyon kapsamına girip girmeyeceği sorusuna bugün yanıt veremeyeceğini bildirdiler.
Ancak yetkililer, telekomünikasyona getirilen sınırlamanın asıl hedefinin 'kontör' adı altında kredi kartından yapılan 'nakit çekimlerin' engellenmesi olduğunu anımsatırken, cep telefonu ve bilgisayarlara taksit sınırı olup olmayacağının daha sonra netleşeceğini kaydettiler.
BDDK'nin, sektörden gelen tepkileri de göz önüne alarak formül arayışında olduğu yorumları yapılırken; bu formüllerden birinin de 'akıllı telefonlar' ile sadece görüşme yapılabilen telefonları ayırmak olabileceği konuşuluyor. Bir başka ifadeyle 'bilgisayar özelliği olmayan telefonların satışına' taksit olmazken; akıllı telefonların 'bilgisayar' kapsamına girmesi nedeniyle 9 ay taksitlendirme imkanı getirilebileceği tahmini yapılıyor.
DÜZENLEMEDE NE VARDI
BDDK'nin bugün Resmi Gazete'te yayımlanan kredi kartları ve tüketici kredilerine taksit sınırı getiren düzenlemesine göre taksit sayısı 9 ayla sınırlandırırken, kuyum, telekomünikasyon, gıda ve akaryakıtta taksit uygulamasını kaldırıldı.
Mobilya, beyaz eşya, tatil, araç kiralama dahil olmak üzere hiçbir mal ve hizmet alımında taksit süresi 9 ayı geçemeyecek. Yüzde 30 peşinatı olmayan, araba kredisi çekemeyecek. Bu sınırlamalara takılmadan kredi kartıyla alışveriş yapmak ve kredi ile araba almak isteyenler için son tarih ise 2 Şubat 2014.
Sabah saatlerinde konuyla ilgili açıklama yapan bir BDDK yetkilisi, son yapılan değerlendirmelerle telekomünikasyon ve kuyum ürünlerinin de 'taksitsiz' satışa dahil edildiğini belirtirken, bunun bilgisayar ve cep telefonu gibi tüm elektronik eşyaları kapsadığını söyledi. Ancak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, telekomünikasyon kaleminde kontörlü satışlardan bahsedildiğini, elektronikte ise vadenin 9 ay olduğunu açıkladı.