Hibelere güvenmeyin bıçak kemiğe dayandı

Güncelleme Tarihi:

Hibelere güvenmeyin bıçak kemiğe dayandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2003 01:39

Ekonominin eski patronu CHP Milletvekili Kemal Derviş, 2003 Bütçesi'nin son gün görüşmelerinde Meclis kürsüsüne çıktı. Derviş, ‘‘Bıçak kemiğe dayandı. Hibelere güvenmeyin, sosyal patlamaları önleyelim’’ çağrısı yaptı.

Ecevit Hükümeti'nde ‘ekonominin kurtarıcısı’ rolü üstlenen eski Devlet Bakanı, CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş, 2003 Bütçesi görüşmeleri için partisi adına Meclis kürsüsüne çıktı. derviş, Derviş, hükümete ‘‘İkili anlaşmalarla gelecek hibelere güvenmeyin. Bıçak kemiğe dayandı, sosyal patlamaları önleyelim’’ uyarısında bulundu. Derviş, yaptığı konuşmada özetle şu görüşleri dile getirdi:

AĞIR BEDELLER ÖDEDİK: Yaşanan ağır ekonomik kriz nedeniyle hepimiz ağır bedeller ödedik ancak ülkeyi uçuruma düşmekten koruduk. Seçimler öncesinde enflasyon ve borç oranımız düşüyordu. Ancak 2003'ün ilk 3 ayında, hedeflenen enflasyon oranını gerçekleştirmenin zor olacağını gördük. Enflasyonda gerçekçi hedef belirlemeyerek hata yaptınız.

HİBELERE GÜVENMEYİN: İkili anlaşmalarla gelecek hibeye güvenerek hareket etmek, bağımsız çıkarlarımızın desteklediği bütün politikalarımızı zora sokar. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmalıyız. İkili anlaşmalarla hibe arayışında olmayalım.

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI: Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Ülkemizi sosyal patlamalardan hepimiz elele vererek korumalıyız. Faiz dışı fazlamız yüzde 6.5 olacak, borç yükümüz azaltılacak, vatandaşımız korunacak. Bunu yapmalıyız. Bunu yapmak mümkündür ve zorunludur. Toplum olarak köşeyi dönme sevdasından vazgeçmeliyiz.

PARTİZANLIK İFLASA GETİRDİ: Kamu yönetimini, siyasal kadrolaşma olarak gören anlayış ülkeyi, 2001'de iflasın eşiğine getirdi. İki milyon işsizimiz var. Bu sorunu çözmek için tek yol, yatırım patlamasını gerçekleştirmektir.

ATATÜRK'ÜN ÖZGÜVENİ OLMALI: 2010'da AB'ye tam üyelik hedefine, asker-sivil, işçi-işveren hepimiz odaklanmalıyız. Atatürk'ün özgüvenine erişirsek bunu başarabiliriz.

ELİNİZDE FIRSAT VAR: Son 4 aydaki tutarsızlıkları, partizanlık özlemlerini yadırgıyoruz. Hükümetin elinde önemli fırsat, şans var. Yanıbaşımızda savaş var. Artacak ekonomik sorunları berebar göğüslemeliyiz. Yanlışlarınızı eleştirecek, elverdiğince de engellemeye çalışacağız. Yararlı ve doğru işleri ise içtenlikle destekleyeceğiz.

AKP'liler Derviş'i alkışladı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın isteği üzerine Kemal Derviş, bütçenin tümü üzerinde partisi adına kürsüye çıktı. Derviş, böylece milletvekili seçildikten sonra ekenomik değerlendirme için ilk kez Meclis'te konuşma yaptı. Derviş, konuşmasında hükümeti eleştirmesine rağmen AKP'lilerin laf atmasına yol açmayacak değerlendirmelerde bulundu. AKP'liler, dikkatle Derviş'i dinlediler ve kendisini alkışlarla yerine uğurladılar.

Tutarlı olun, başarın

CHP Milletvekili Kemal Derviş, hükümeti tutturulabilir makro hedefler koymaları ve kararlı olmaları konusunda uyardı. Derviş, ‘‘Hükümetin bazı bakanları; Kasım Aralık aylarında bazı ülkelerle ikili ilişkilere, herhalde Irak Savaşı için gelebilecek hibeye güvenerek, yüzde 6.5 faiz dışı fazlaya gerek yok diye düşündüler ve bu yönde açıklamalarda bulundular. Vergi konusunda da benzer bir sorun yaşandı. Önce vatandaşa hiçbir vergi koymayacakları konusunda söz verdiler, iddialı konuştular. Sonra ek vergiler çıkarıldı. Keşke önceden bir miktar ek vergi gerekebilir deseydiniz. Bunlar güvenilirliği çok olumsuz etkiledi’’ dedi.

Derviş, hükümete sosyal harcamaları kısmamalarını, vergi yükünü azaltmalarını önerdi. Derviş, ‘‘Hem faiz dışı fazlayı tutturacağız hem borcu hem de vergi yükünü azaltacağız. Bu mümkün mü. Mümkün ama yapısal reformları hızla ve eşgüdüm içinde hayata geçirmekle mümkün. İç ve dış politikada tutarlı bir çizgiyle mümkün. Toplum olarak köşeyi dönme sevdasından vazgeçip uzun vadeli işlerle uğraşırsak mümkün’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!