Güncelleme Tarihi:
TÜSODER Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Her şeyden önce Yargıtay’ın emsal kararları gereğince, daha önce kredi kullanan tüketicilere yansıtılmış bulunan dosya masrafının tüketicilere iadesi sağlanmalıdır. İl ve ilçelerde faaliyet gösteren binden fazla Tüketici Hakem Heyeti’ne gelen başvuruların yaklaşık yüzde doksanı 'dosya masrafı” iadesine dair taleplerdir. Banka çekişmelerinin yoğunluğundan ötürü, tüketicilerin ayıplı mal ve hizmetlerle ilgili şikâyetlerinin sonuçlanması gecikiyor. Tüketici Hakem Heyeti’ne yapılan başvurular yaklaşık bir yıl sonra ele alınabiliyor. Yüzbinlerce tüketicinin mağduriyeti sürüp gitmekte hatta bazı tüketicilerin şikâyet konusunu hatırlayamadıkları görülmektedir“ şeklinde konuştu.
DOSYA SAYISI 5,5 MİLYONU GEÇTİ
Yeni yapılan tüketici lehine yasal düzenlemeler ve yargı kararlarına rağmen bankaların hukuka aykırı tahsil etmiş oldukları ücretleri geri ödemediğine değinen Ağaoğlu, “Türkiye Bankalar Birliği’ne tüketici şikâyetleri doğrultusunda bankaların haksız uygulamalarını da ilettik. Özellikle geçtiğimiz yıl 5,5 milyona ulaşan, bu yıl da neredeyse ikiye katlanması beklenilen Tüketici Hakem Heyeti dosyalarının içinden çıkılmaz duruma geldiğini, en azından bankaların Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmadan kendilerine ulaşan tüketicilerden aldığı haksız ücretlerin yarısını ödemeyi teklif ederek tüketicilerle helalleşmesinin Hakem Heyetlerini rahatlatacağı önerisinde bulunduk. Bunun yanında halen faaliyetlerine devam eden dosya masrafı dolandırıcıları ile ilgili de gerekli girişimlerde bulunmaları önerisini sunduk” dedi.
TÜKETİCİ DOĞRUDAN BİLGİ ALIR
Ağaoğlu açıklamasının devamında "Tüketicinin 7/24 bilgi alabileceği bir sistemin faydalı olacağını umuyoruz. Nitekim Türkiye Bankalar Birliği’nce gerçekleştirmiş olduğumuz görüşmeler neticesinde çalışmalara başlandı. Bu bağlamda TBB tarafından faaliyete geçirilmesi planlanan İnteraktif Tüketici Bilgilendirme Sistemi’nin hayata geçirilmesini destekliyoruz. Bu şekilde tüketiciler şikâyetlerini hızlı bir şekilde aktarabilme ve cevaplandırılması imkânına kavuşabilecek, bankaların olumsuz imajı bir nebze de olsa düzeltilebilecektir. Bu çalışmaların üzerinde daha sonra tekrar bir görüşme yapılacak ve bu şekilde eksikler giderilmeye çalışılacaktır” dedi.