Güncelleme Tarihi:
THIERRY Hermes’in 1837’de 36 yaşında at eğerleri yaparak başladığı, bugün binlerce Euroluk fular ve çantaları ile dünya markasına dönüşen Hermes’in, yeni mağaza açılışı ekonomi dünyasının iki haftadır dikkatle izlediği Arnault-Hermes savaşının gölgesinde geçti. Paris’te sol zengin ve entelektüellerin mahallesi olarak bilinen Rive Gauche’da (Saint Germain’de) açılan yeni ve iddialı Hermes mağazasının açılışında Hermes Ailesi, Louis Vuitton Moet Hennessy’in (LVMH) patronu Bernard Arnault’a meydan okudu. LVMH’nin patronu Bernard Arnault’nun uzun vadeli bir planla Hermes hisselerinin yüzde 17’sini ele geçirmesi üzerine karşı atağa geçen Hermes Ailesi, “Babannelerinin adı” olan Hermes’i kaptırmayacaklarını açıkladı.
Hermes aile onurumuz
Türkiye’den yalnızca Hürriyet’in davet edildiği Saint Germain’deki mağaza açılışta, “Hermes yeni projeleriyle aileye ait olarak ayakta kalmaya devam ediyor” mesajı verilirken, Hermes Ailesi’nden Guillame De Seynes-Hermes, şunları söyledi: “Hermes bizim için sadece bir marka değil, büyük annemizin adı, ailemizin adı. Yani onurumuz. Onu onurumuzu korur gibi korumaya devam edeceğiz. Hermes ailenin ve ailenin kalacak. Arnault Hermes’i alamayacak.”
Rahat ve soğukkanlıyız
Guillame De Seynes-Hermes, Hermes’i “onurumuz” diye tanımlarken, Hermes CEO’su Patrick Thomas da, “Arnault’nun ürün anlayışı ve felsefesi ile Hermes’in felsefesi ve geleneği arasından çok büyük bir fark var. Biz lüks ürün üretmiyoruz, zanaatkarız. Sadece çok değerli el ürünleri üretiyoruz. Bu çok önemli bir ayrım” dedi. Arnault’nun şirketi ele geçirmemesi için her türlü önlemin alındığını belirten Thomas, komandit şirket özelliği nedeniyle yabancı bir ismin şirketin çoğunluğunu ele geçirmesinin mümkün olmadığını söyledi. Thomas, “Biz son derec e rahat ve soğukkanlıyız. Hermes ailede kalacak” mesajı verdi.
Savaş nasıl başladı
LÜKS moda devi Louis Vuitton Moet Hennessy’nin (LVMH) tepesinde oturan Bernard Arnault, Hermes’in tamamını ele geçirmek için harekete geçerek, geçen ay yüzde 17 hissesini almayı başarmıştı. LVMH’nin 200 yıldır şirketin sahibi olan 220 kişilik Hermes hanedanını tek tek ikna ederek kalan yüzde 73 hisseyi de almak istediğinin farkına varan Hermes yönetimi, Arnault’dan satın aldığı hisseleri tekrar aile üyelerine satmasını istemişti. Arnault, buna şu yanıtı vermişti: “Borsaya açık bir şirketin başı nasıl olur da bir yatırımcıdan hisselerini satmasını ister aklım almıyor. Hermes hisselerini uzun vadeli yatırım olarak görüyoruz. Yaptığımız alım tamamen dostane. Hasmane tavır içinde olanlar, hisseleri satmamızı isteyenler.”
Tarihi 6 kuşak geriye uzanıyor
HERMES, 6 nesil önce 1937’de Thierry Hermes tarafından Paris’te kuruldu. Ardından firma Charles-Emile Hermes ve daha sonra da Emile Maurice-Hermes tarafından yönetildi. Emile Hermes’in oğlu olmayınca 3 damat Robert Dumas, Jean Rene Guerrand, Françis Puech tarafından devralındı. Böylece Hermes hisseleri üç aileye dağıldı. 50’li yıllarda firmayı devralan Robert Dumas, bayrağı 1978’de oğlu Hermes’i Hermes yapan oğlu Jean Louis Dumas’ya devretti. Hermes Ailesi 2006 yılında yönetimi bugünkü CEO Patrick Thomas’ya devretti.
Lutetia havuzu Hermes evi oldu
FRANSIZLARIN “Belle Epoque” dediği dönemin en gözde mekanlarından olan Rive Gauche’da 2 bin 500 metrekarelik dev bir mağaza açan Hermes, riskli ve iddialı bir adım attı. 1930’lu yılların en önemli sosyal uğrak yerlerinden olan eski Lutetia havuzunu tasarım harikası ile mağazaya çeviren firma, ürünlerin yüzde 40’ını ev dekorasyon objelerine ayırdı. Yepyeni bir dizayn anlayışıyla balina iskeletinden esinlenerek “Havuz’da bir gemi” temasıyla dizayn edilen yeni Hermes’te girişte bir çiçekçi, bir kütüphane, havuzun balkonlarında ise iki taraflı olarak cafe’ler düşünülmüş. Hermes’in ilk evi olan Foubourg Saint Honore’deki binadan daha geniş planlanan mağazanın açılışını Sanat Direktörü Alexis Dumas yaptı. Dumas yeni tarzlarını “Burası Hermes mağazası değil, Hermes evi” diye anlattı.