Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE inovasyon haftasının kapanış konuşmasını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, büyük çoğunluğu gençlerden oluşan kitleye Türkiye’nin kendi helikopterini, insansız hava araçlarını ürettiğini ve bunları ihraç edecek noktaya da geldiğini anlattı. Erdoğan, “Gemiler dolusu buğday mısır ihraç etseniz ne olur, onlarla bir şey kazanamazsınız. Ağır parayı oluşturan şey nitelikli ürünler. Şu anda buna geçiyoruz. Oturduğumuz yerde seyrederek, izleyerek bir tribün izleyicisi olamayız” dedi. Bu çerçevede başarıya ulaşmak için de ‘farklı düşünmenin’ önemini vurgulayan Erdoğan, “Farklılık, bir dezavantaj değil, tam tersine, büyük avantajdır. Herkesin aynı düşündüğü bir toplum, bir ülke, yeni fikirler üretemez. Standart kimliklere, standart şekil ve beyinlere sahip bir toplum, öne geçemez, lider olamaz. Bugün gelişmiş demokrasilerde olduğu gibi, renkliliği, farklılığı bir zenginlik olarak görmeliyiz” diye konuştu. Erdoğan özetle şöyle dedi:
SEKİZ BİN PROJEYE DESTEK
· Günümüzde, tasarım ve uygulama yeteneğini geliştiremeyen toplumların, kurumların ve bireylerin başarılı olma, başarılarını sürdürme, rekabette öne çıkma ihtimalleri bulunmuyor. Biz de, hem kamuda hem de özel sektörde inovasyona büyük önem veriyor, bu yöndeki çalışmaları tüm imkânlarımızla destekliyoruz. Son 11 yılda, sadece TÜBİTAK aracılığıyla 8 bin projeye 2.5 milyar lira Ar-Ge desteği sağladık. KOBİ’lere de 2.2 milyar lira destek verdik. 212 bin işletmeye 12 milyar lira kredi sağladık. Kredi faizi desteği kapsamında, KOBİ kredilerinin faizinin 1 milyarlık bölümünü biz karşıladık. Önümüzdeki dönemde bu destekler artırarak devam edecek.
FARKLILIKLAR AVANTAJ
· Farklılık, bir dezavantaj değil, tam tersine, büyük bir avantajdır. Herkesin aynı düşündüğü bir toplum, bir ülke, yeni fikirler üretemez. Standart kimliklere, standart şekil ve beyinlere sahip bir toplum, öne geçemez, lider olamaz. Tıpkı tarihte olduğu gibi, tıpkı bugün gelişmiş demokrasilerde olduğu gibi, renkliliği, farklılığı bir zenginlik olarak görmek, her türlü farklılığa hoşgörüyle yaklaşmak ve bunu her anlamda bir kazanca tahvil etmek zorundayız. Oturduğumuz yerde seyrederek bir tribün izleyicisi olmamalıyız. Biz yarışın içindeyiz. İnsansız hava araçlarını yapıyoruz. İhracına da başlayacağız.
TAKLİT EDEN YÜKSELEMEZ
· Orta Çağ sonuna kadar, dünyada bilime, bilimsel gelişmelere Doğu ve İslam medeniyetlerinin öncülük etti. Bilim tarihine yön veren, bilim ve sanata çok önemli katkılar sağlayan, esasen, ışığın kendisinden yükseldiği Doğu, bilgi ve ilim üretme noktasında ne yazık ki gerilerde kalmıştır. Taklit eden, takip eden, asla öne geçemez. Üretmeyip, üretilenle yetinen, başkasının eline, avucuna bakan, liderlik konumuna yükselemez. Bilgi ve bilim üretme noktasında, çok daha ciddi adımlar atmak, yatırım yapmak zorunda olduğumuz açık.
Çağlayan: Gerçek keşif, yeni gözlerle bakmaktır
EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, inovasyondan, 10 yıl önce 36 milyar dolar Türkiye’nin ihracatını 152,5 milyar dolara çıkarmayı, 230 milyar dolar olan Türkiye’nin milli gelirini dünyadaki krizlere rağmen 786 milyar dolara çıkarmayı, kişi başına geliri ise 3 bin 492 dolardan 10 bin 500 dolara çıkarmayı anladığını söyledi. Türkiye’nin kaybedecek zamanı olmadığını vurgulayan Çağlayan, “Gerçek keşif yeni şeyler bulmak değil, gerçek keşif yeni gözlerle bakmaktır. İnşallah biz bu anlayışla inovasyonu hayatımızın önemli bir parçası yaparak devam edeceğiz” dedi.
İnovasyon açığımız var
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı cari açık konusuna değinerek, “Birçoklarımız Türkiye’nin ana probleminin cari açık olduğuna inanıyor ancak biz sorunun ana kaynağının inovasyon açığı olduğuna inanıyoruz. Türkiye’de Ar-Ge yatırımlarının diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi milli gelirin en az yüzde 3 seviyesine çıkarılması gerekiyor” dedi.
Başbakan Erdoğan’dan Koç’a İnovasyon Liderliği Ödülü
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi tarafından, inovasyonun önemine dikkat çekmek amacıyla, bu sene ikincisi düzenlenen “Türkiye İnovasyon Haftası”nda, “İnovasyon Liderliği” ödülüne Arçelik A.Ş., Brisa, TEB, THY, Aselsan, Turkcell ve Boydak layık görüldü. Arçelik’in ödülünü Koç Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ali Y. Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. Ali Koç, ödülü aldıktan sonra inovasyon sergilerini gezdi.
Seri ‘tank’ üretimi yakında başlıyor
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, “Şimdi tankımızı üretir hale geldik. Testleri yapılıyor. Yakında seri üretime geçeceğiz. Artık kendi helikopterimizi üretir hale geldik. Helikopterlerimize talepler gelmeye başladı” dedi. Silikon Vadisi’nin, sadece Amerikan vatandaşlarının değil, dünyanın hemen her ülkesinden başarılı bilim insanlarının emekleriyle geliştiğini belirten Başbakan Erdoğan, “İşte bizim, Türkiye olarak, bu önemli tarihi gerçeği görmemiz, vizyon ve projelerimizi de bu doğrultuda inşa etmemiz gerekiyor. Her bir şehrimizin, her bir üniversitemizin cazibe merkezleri olabilmesi için gayret göstermemiz ve çok çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.
‘Hatasız kul olmaz’ coşkusu
Hülya GÜLER / NOTLAR
*TİM’in bu yıl gerçekleştirdiği İnovasyon Haftası’na, 30 bini aşan yoğun katılımın yanı sıra 3 gün boyunca özellikle genç katılımcılara yönelik, film ve müzik performansları da damgasını vurdu.
*Medeniyetler Korosu ve Boğaziçi Üniversitesi Korosu birer mini konser verirken, gençleri asıl coşturan Orhan Gencebay’ın bir şarkısı oldu.
*İnovasyonun hatayı sevdiğini belirten YGA Kurucu Başkanı Sinan Yaman’ın sunumunun ortasında sanatçı Tarkan tarafından yorumlanan Orhan Gencebay’a ait ‘Hatasız kul olmaz’ şarkısı gençleri coşturdu.
*Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kapanış gününe katılması nedeniyle, iş dünyasının konferansa ilgisi oldukça yoğundu.
*TİM bünyesindeki tüm ihracatçı birliklerinin başkanları, İTO, İSO başkanlarının yanı sıra, aralarında Ali Koç, Turgay Durak, Bekir Boydak, Ethem Sancak, Hüsamettin Kavi gibi isimlerin yer aldığı 500’e yakın iş adamı konferansa katıldı.
*Başbakan’ın konuşması sırasında salon merdivenlere kadar doluydu. Erdoğan’ın ayrılmasıyla ön tarafta oturan işadamları da salonu hızla terketti. Ancak öğrenci ve genç girişimcilerin ilgisi akşama kadar sürdü.