Güncelleme Tarihi:
Doğuştan girişimciyim
Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlenen Türkiye Global KOBİ’ler Platformu kapsamındaki İş Ortağım Buluşmaları’nda yaptığı konuşmada, girişimciliğini ve Pegasus Hava Yolları’nın gelişimini anlatan Sabancı, “Nasıl zengin olunuyor”, “Baban Sabancı olmasıydı sen bunları becerebilir miydin” gibi kendisine en çok sorulan sorulara yanıt verdi. Bu sorulara şakayla karışık yanıt veren Ali Sabancı, “Bunun çok basit yöntemi var. Esasında ben doğuştan girişimciyim. Ben babamı da anamı da doğru seçmişim. Annesi-babası kim olursa olsun herkese hayatta bir oyundaki gibi bir el, bir kağıt dağıtılıyor. Burada önemli olan eli iyi oynamak” diye konuştu.
Paylaşmayı da bilin
Aile şirketlerine seslenen Ali Sabancı, şunları söyledi: “Kendi kendinize yetme ihtimaliniz, bu iş dünyasının rekabetçi ortamında çok gerçekçi ve yeterli değil. Paylaşmayı da bilin. KOBİ’ler için de bu çok önemli. Ancak aile şirketinin bir sorunu var, aile fertleri işleri yönetirken ve büyütürken kendi kendilerine yeter zannediyorlar. Ben 2004’te biraz da bu sebepten dolayı Sabancı ailesinden ayrıldım.” Sabancı ailesinden ayrılırken kaç milyar dolar ile ayrıldığının sorulması üzerine ise Ali Sabancı, “Benim mal varlığımın takriben yüzde 80’i hala Sabancı Holding hisselerinde, bir kısmı halka açık. Bu değer takriben 600 milyon dolar” dedi.
Pazarın 2.9 katı büyüdük
Kasım 2006’da Gaziantep’e geldiğinde Pegasus Hava Yolları’nın 19 uçaklık filosunun bulunduğunu, sadece 1 tanesinin kendilerine ait olduğunu hatırlatan Sabancı, o günden bu yana şirketin gelişimini şöyle anlattı: “Bugün filomuzda 32 uçak bulunuyor. O zaman 800 milyon dolar yatırım yaptık demişiz, çünkü özel sektörün en büyük uçak siparişini vermişiz, şimdi bu rakam 3.2 milyar dolara gelmiş. Dört yıl önce 3 milyonun altında yolcu taşıyormuşuz, şimdi 8.3 milyon taşıyacağız, muhtemelen 2011’de bu sayı yüzde 50 daha yükselecek. Haftada 490 uçuşumuz varmış, şimdi 1500 uçuşa gelmişiz. Bunları yaparken büyümemiz çok hızlı gelişmiş, pazarın 2.9 katı hızlı büyümüşüz.”
Vodofone KOBİ’lerin dönüşümüne destek oluyor
VODAFONE Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, KOBİ Platformu’nu yürüttüklerini belirterek, amaçlarının, KOBİ’lerin dünya çapında sürdürülebilir iş modeline geçmelerine katkı sağlamak olduğunu söyledi. Bu sebeple KOBİ platformuna destek olduklarını belirten Timuray, şöyle konuştu: “KOBİ’lerin daha verimli olması için; verimlilik, yenilikçilik, fark oluşturma ve kurumsallığa önem vermesi gerekiyor. KOBİ’lerin çözüm ortağı olarak dönüşüme destek olacağız. Dünya çapında KOBİ’lerle çalışmanın tecrübesiyle hareket ediyoruz. İhtiyaçlara yönelik çalışmalarımız devam edecek. Verimlilik noktasında hizmet programları tasarladık.”
Koçer: Türkiye yüzde 7 Gaziantep yüzde 15 büyüdü
GAZİANTEP Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer de Gaziantep’in fark oluşturan bir şehir olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Kriz geride kaldı. Türkiye yüzde 7, Gaziantep ise yüzde 15-16 arasında büyüdü. Türkiye yüzde 10 ihracat artışı sağlarken, Gaziantep yüzde 21 artı sağladı. Gaziantep, Türkiye’nin büyümesine önemli katkı sağlıyor. Ar-Ge, inovasyon sürecinde emsal iller içerisinde fark oluşturuyor. İhracatta 6. sıradayız. Gelebileceğimiz yerin en iyi noktasındayız ama hedefimiz 5’incilik.”