Güncelleme Tarihi:
TOKİ Başkanı Ergün Turan 2017’de kentsel dönüşümde hedef büyüttüklerini açıkladı. 2017 için 65 bin konut hedeflediklerini ve bunun 25 binin kentsel dönüşüm kapsamında yapılacağını belirten Turan, “Dönüşüm sadece kamu eliyle olmaz. Özel sektör ile işbirliği gerek. Ancak İstanbul’da yapı yoğunluğu var. Mal sahibi en az evim kadar hatta daha büyük evim olsun diyor, müteahhit para kazanmak istiyor, kamu birimleri kazanmak istiyor. Herkes kazanırsa bu kazançta biri kaybeder. Kaybeden kentlerimiz, şehirlerimiz olur. İmar artışıyla kentsel dönüşümü sübvanse etmek kenti yaşanmaz hale getirir. 15 milyonluk İstanbul 30 milyon olur. Dönüşümün tüm bileşenleri fedakarlık yapmalı. Nereden ne kazanırız dersek bu iş olmaz. Kent kaybederse zaten kısa vadede kazandığını düşünen orta ve uzun vadede kaybeder” dedi.
13 İLÇEDE DÖNÜŞÜM
Kentsel dönüşümün tıkandığı bölgelerde TOKİ’nin inisiyatif alacağını dile getiren Turan, İstanbul’da çalışmalara başladıklarını söyledi. Turan, “Beyoğlu Sütlüce’de 30 dönüm alanda dönüşüm çalışmaları başladı, ihalesi Ocak ayında yapılacak. Haliç siluetine uygun bir proje olacak. Güngören Tozkoparan’da 5 bin 500 riskli ev var. Burada sahada çalışmalara başladık ve 7 binden fazla konut yapacağız. Yerinde dönüşüm olacak ve evi olan herkese ev verilecek. Esenler, Üsküdar, Maltepe, Gaziosmanpaşa, Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir, Ataşehir, Kağıthane ve Zeytinburnu’nda çalışmalar var. İstanbul’da 13 ilçede aktif sahada dönüşüme başladık” dedi.
DÖNÜŞÜME ÖZEL 5 BİN STOK
Ergün Turan İstanbul’da çoğunluğu Kayabaşı bölgesinde olan 5 bin konutları olduğunu ve bitmek üzere olan bu evleri satmayıp kentsel dönüşüm için kullanacaklarını söyledi. Turan, “Kentsel dönüşüm alanında okul alanı, yeşil alan ya da kültürel alan olarak görülen yer var, üstünde de gecekondu. Şimdi bunu yıkınca yerine yapılaşma olmamalı. Biz o yerdeki vatandaşa bu 5 bin ev içinden uygun fiyatlı ev veriyoruz. Küçükçekmece, Fatih, Güngören ve Gaziosmanpaşa’daki dönüşüm projelerinde bu evleri kullanıyoruz. Eğer bunu yapmazsak İstanbul’a şöyle bir kötülük yapmış oluruz, biz boş alanlara ev yapıyoruz onların çıktığı yerlere de daha fazla nüfus geliyor. Bizim niyetimiz şehir içindeki yıkılması gereken kötü stokları kaldırmak, samimi olarak söylüyorum. Böylece şehir içini rahatlatacağız” diye konuştu.
TÜRBÜLANSLI BİR DÖNEMDEYİZ
GELİŞEN tüm ekonomilerde olduğu gibi Türkiye’de de inşaat sektörünün lokomotif sektörlerden olduğunu dile getiren Ergün Turan, “2023 hedeflerine sıkı sıkıya bağlıyız. Ama bölgesel şartlar, dünyada oluşan şartlar, gelişen olaylar, coğrafyamız türbülanslı bir dönem geçiriyor. Bunları da hesaba katıyoruz. Ben ekonomimizin ve sektörümüzün güçlü olduğu kanaatindeyim. Bazı segmentlerde doyum olabilir ama bizim sektörümüzde talep çok fazla. Sektör olumsuzlukları regüle edecek güçte. Eğer öyle olsaydı bu yıl sapır sapır insanlar dökülürdü. Sadece biz müteahhitlere ayda 1 milyar lira ödeme yapıyoruz. Yılda da 13-14 milyon metrekare, saatte 1370 metrekare kapalı alan inşa ediyoruz” dedi.
AYDER’E APARTMAN YAPACAK HALİMİZ YOK
ERGÜN Turan, kentsel dönüşüm çalışmalarının İstanbulla sınırlı olmadığını, 54 vilayette çalışma yaptıklarını dile getirdi. Adana, Muş, Ağrı, Gaziantep, Manisa, Şanlıurfa, Erzurum, Yozgat gibi birçok ilde dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü belirten Turan, “Biz sübvansiyona dayalı kaynak oluşturuyoruz . Yapmazsak Niğde’nin merkezinde 30 katlı binalar görürüz” dedi. TOKİ ile ilgili olumsuz bir algı olduğunu, ancak artık klasik TOKİ binası değil yöresel mimariye göre üretim yaptıklarını belirten Ergün Turan, Ayder yaylalarında yapılacak dönüşüm ile ilgili eleştirilere de şöyle yanıt verdi: “Ayder’e gidip apartman yapacak halimiz yok.”