Güncelleme Tarihi:
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, 77.000 puanı aşarak son 3 ayın en yüksek seviyesini gördü.
BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,18 değer kazanarak sürekli müzayede işlemlerine verilen araya 76.854,21 puan ile girmişti.
Sürekli müzayede işlemlerinin tekrar başlamasının ardından yükselişini devam ettiren endeks, yüzde 1,4 artışla 3 Aralık 2015 tarihinden bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 77.093,35 puana çıktı.
Analistler, öğleden sonra ABD'de açıklanacak ADP özel sektör istihdam verisinin izleneceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 77.800 seviyesinin direnç, 76.000 seviyesinin gün içi destek konumunda olduğunu kaydediyor.
Borsa İstanbul bugün yükseliş hareketiyle 200 günlük yükseliş ortalamasını geride bıraktı.
Hareketin temelinde, Türkiye’de Hazine’nin yaptığı ihalelere olan ilginin yoğun olması ve doların TL karşısındaki güçlenişi etkili olurken, dışarda da ABD Merkez Bankası Fed’den bu yıl dört kez gelmesi beklenen faiz artışının iki ya da üç kereye inme ihtimali temelde etkili.
Günlük harekette ise Asya borsalarının iki ayın zirvesine tırmanması da etkisini hissettirdi.
Elbette petrol fiyatlarında yukarı yönlü görülen hareket de borsadaki harekette etkili oldu. Uzmanlar petrolün varil fiyatının 40-45 dolara kadar çıkmasının, yükselişin devamında etkili olacağını söylüyor.
Uzmanlar Mart ayında hem ABD hem de Avrupa'dan gelecek kararların kritik önem taşıdığına işaret etti.
Saxo Capital Menkul Değerler Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, “Bugün 200 günlük ortalamanın üzerine geçtik. Bu ortalamanın üzerine çıkmış olmak önemli. Yukarı yönlü hareketi daha da kuvvetlendirme özelliği taşıyacak. Önümüzdeki dönemde 76 binin üzerinde tutunma olursa, teknik olarak 80 bin tepelerini görmek mümkün. Teknik olarak konuşuyorum, kâr satışları gelirse, 74 bin seviyelerine geri dönülebilir. Hazine ihalelerinin başarılı olması, doların 2.90-95 arasında tutunması, bu destekliyor. Dışsal olarak da borsaların hareketleri çok önemli” dedi.
Paksoy, “Bu hareketin devamı için çok önemli iki eşik var. Bir Fed iki ECB toplantısı. Hazirana kadarki süreci belirleyecek bu Mart ayındaki iki önemli haber akışı. Bunun yanında petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket de biraz rahatlattı piyasaları.40 dolarlara kadar devam ederse, 40-45 dolarlara çıkarsa daha da rahatlar. ECB Başkanı Draghi söz verdi piyasalara. Draghi, Martta hareket ederiz dedi, yatırımcılar da bunu satın aldı. Avrupa Merkez Bankası hem büyüme hem de bankacılık için yeni bir şey yapmak zorunda. Draghi’den yine sözlü yönlendirme gelirse, piyasada ters hareket görülebilir. Onun yanı sıra kafalarda ötelenen ama reelde ötelenmeyen bir Fed faiz artışı kararı var. Piyasa bunu her toplantıda reel hale gelmiş şekilde de görmek ister. Fed nasıl konuşacak, nasıl mesajlar verecek, kapıyı bir sonraki adım için ne kadar açık bıracak. Bunlara bakılacak. Bu arada yeni bir jeopolitik risk ve çin baskısının da devreye girmemesi gerek. Çok şartlı ama küresel ve iç piyasada yukarı yönlü hareketin devamını bekleyebiliriz. Bizdeki dahil tüm hareketler şimdilik tepki. Ocak şubat ayında yurtdışı negatifken bir katılmadık. Şimdi yurtdışı piyasalarda 200 günlük ortalamayı geçme niyetinde. Bu hareketliliğin devamı için yeni riskler ortaya çıkmaması lazım” diye devam etti.
GMC Menkul Değerler Araştırma Direktörü Erdoğan Turan, piyasaların petrolden bir daha yememesi durumunda, yükselişin devam edebileceğine işaret etti.
Erdoğan, “Borsa İstanbul’da önümüzdeki dönemde 80 bin puan ihtimali var. Ana güçlü hedefimiz. O gücü de dışardan aldığı destekle koruyabilecek. Yurtdışındaki borsalar için de borsaları destekleyen faktörler var. Bugün de petroldeki yükseliş tetikledi. 10 Mart Avrupa Merkez Bankası toplantısı var. Piyasalarda oradan bir beklenti var. 16-17 Mart’ta ABD Merkez Bankası Fed’den karar gelecek. Piyasalar 2016 yılından bu yana sert düşüşler yaşadı. Aslında bu bir nefes alma gibi değerlendirilebilir. Yakın dönemde 80 bin görülebilir ama daha yukarısı için güçlü dayanak noktaları yok. Bunun için doların 2,80 bandına gerilemesi geriliyor. Piyasalar petrolden bir darbe daha yemezse, yukarı yönlü harekete devam edecek” yorumunu yaptı.
Azimut Portföy Yönetim Kurulu Üyesi Murat Salar, “Türkiye’nin makro ekonomik anlamda avantajlarının arttığı ama siyaseten risklerin yükseldiği bir dönemdeyiz. İçerde tartışmalar azalırsa, yukarı yönlü trend devam edebilir. Türkiye’de cari açık geriliyor, büyüme her şeye rağmen iyi gitmiyor. Yüzde 4’ler seviyesindeki büyüme, dünyanın içinde bulunduğu konjönktürde çok da yabana atılmayacak bir seviye. Dolar/TL çok fazla 3 liranın üzerinde kalamıyor. Enerji fiyatlarının düşmesi, TL cinsinden aktiflerin ucuzlamış olması var. Sadece hisse senedinde değil, bono tarafından da hareket var. Son 3 yılın haftalık bazdan en yüksek girişi yaşandı yabancılardan. Hem bono hem hisse senedinde. Türkiye borsa ağırlık olarak bankalardan oluşuyor. Türkiye’deki bankaların hissesinde satış yaşanmıştı şimdi onun düzeltmesini yaşıyoruz. Bir süre daha TL cinsi aktiflerde iyimser havanın bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum” dedi.
KÜRESEL BORSALAR DA YÜKSELİŞTE
Asya borsaları petrol fiyatlarında yaşanan toparlanma ve ABD'den Avustralya'ya birçok ülkeden gelen olumlu ekonomik verilerle küresel ekonomik büyümeye dair endişelerin biraz olsun dinmesiyle iki ayın en yüksek seviyelerini gördü.
Japonya Nikkei endeksi yüzde 4 yükselirken, Hong Kong borsası da yüzde 2.6 yükseliş kaydetti.
Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 2 artış kaydederek 7 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.
ABD'de de güçlü imalat ve inşaat harcamaları verileri hisselerde artışı tetikledi.
Wall Street dün son bir ayın en iyi performansını gerçekleştirdi.
Dow Jones endeksi yüzde 2.11 yükselerek 16,865.08 puandan kapanırken, S&P 500 yüzde 2.39 yükselerek 1,978.35 puan ve Nasdaq da yüzde 2.89 yükselerek 4,689.60 puan oldu.