Güncelleme Tarihi:
Ege ve Akdeniz bölgesindeki turistik tesisler, hedeflediği turist sayısına, sezon ortasında olsa da ulaştılar. Tatil beldelerine kara, deniz ve havayoluyla gidiş ve dönüş, kâbus haline geldi. Bodrum'da 6 otobüs firması, her gün tam dolu olarak Ankara ve İstanbul'a üçer, İzmir'e iki saatte bir sefer düzenliyor. THY ve özel havayolları da talebe cevap veremiyor.
Fransa '98 Dünya Kupası'nın bitmesini ve Avrupa'daki okulların 14 Temmuzda tatile girmesinin ardından başlayan kıpırdanma, ağustos başından itibaren yerli ve yabancı turist akınına dönüştü. Sezona kötü başlayan turizmcilerin yanı sıra, siftah yapmadan dükkan kapatmak zorun kalan esnafın da yüzünü gülmeye başladı.
Mersin'den Çanakkale'ye kadar uzanan sahil şeridinde plajlarda güneşlenecek yer kalmadı ve özlenen tablo oluştu. Kriz nedeniyle otel fiyatlarının düşürülmesi yerli turistleri de çekince, sahillerde beklenen turist bereketi yaşanmaya başladı.
DÖNÜŞ ÇİLESİ
Bodrum'da 6 otobüs firması, her gün İstanbul ve Ankara'ya 3'er, İzmir'e 2 saatte bir tam dolu sefer düzenlemenin keyfini yaşıyor. Ama araç yokluğu ve yoğun trafik, dönüş çilesine dönüşürken tatilcin de keyfi kaçıyor. THY ve özel havayolu şirketlerinin filosu da talebe yanıt vermekte zorlanıyor.
Çanakkale Boğazı'nda sabah 06.00'dan gece 03.00'e kadar saat başı sefer yapan feribotlar tam dolu olarak yolcu ve araç taşıyor. Yetkililer, yoğunluğun tarifesiz seferler düzenlenerek giderilmeye çalışıldığını belirttiler.
THY'DE YEDEK YOLCU
Öte yandan Dalaman Havaalanı'ndan istanbul ve Ankara'ya yapılan sefer sayıları, hafta sonu yoğunluk kazanırken, yedek sayısının arttığı ve özellikle Ankara uçaklarında yer bulmanın zorlaştığı bildirildi. Bodrum'dan İstanbul'a günde 5 sefer düzenleyen THY, pazar günü kapasitesinin iki katına ulaşan 1407 yolcuyu yedeğe aldı. THY, günde iki kez Dalaman'dan Ankara ve İstanbul'a sefer düzenliyor. Hafta sonları yedek listesi kabaran THY, talebi karşılayamıyor. Hafta sonu sefer sayısı arttırılıyor. Buna karşın, bu hafta sonu için yedek listelerde 60 Ankara, 200 İstanbul yolcusu bekliyor.
TURİZMCİ MEMNUN
Bodrum Tanıtma Vakfı (BOTAV) Başkanı Recai Çakır, doluluk oranının yüzde yüze yakın olduğunu belirterek ‘‘Ağustos sonuna kadar rezervasyonlar dolu. Tüm sezon itibariyle geçen yıla göre yüzde 35 artış var. Temmuz-ağustos dönemine göre geçen yıla oranla yüzde 20 artış belirlendi. Özellikle Almanya'dan gelen turist sayısı son 1.5 ayda yüzde 50 arttı. Bodrum'a gelen turistler arasında, İngiliz ve Almanlar başı çekiyor. Mayıs ayında devreye giren Bodrum - Milas Havaalanı da etkili oldu’’ diye konuştu.
Kuşadası Otel, Motel, Plaj İşletmecileri Derneği Başkanı Süleyman Koraş, yıldızlı otellerin doluluk oranının yüzde 90'ı geçtiğini belirterek, ‘‘Ekim ayının üçüncü haftasına kadar böyle olmasını umut ediyoruz. Yabancı turistler büyük otellerde, yerli turistlerse belediye belgeli otellerde konaklıyor. Kötü başlayan sezonun iyi bitmesini umut ediyoruz’’ dedi.
Balıkesir Turizm Müdürü Dursun Altınay, ağustos ayında, Akçay, Ören, Ayvalık, Altınoluk gibi sahil yörelerinde büyük bir canlılık gözlendiğini belirterek, ‘‘Turizmciler, ağustos ayı programlarını tuttaracak. Konaklama yerleri, yüzde 95 oranında dolu. Turlarla çalışanlar, yüzde 100 doluluk oranına sahip. Yerli turistler de çok rağbet gösteriyor. Bu sezon başlangıcının aksine dolu dolu geçecek’’ dedi.
ANTALYA HINCAHINÇ
TÜRSAB Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Vedat Demren de dolulukta, sezonun en üst seviyesine ulaşıldığını belirterek ‘‘15 Temmuzdan sonra grafik yükseldi’’ diye konuştu.
Türk turizminin lokomotifi Antalya'da sezon başından beri yaşanan kriz, temmuz ayından itibaren sona erdi. Ağustos ayı ile birlikte özellikle 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri yüzde 100'lük doluluk oranına ulaştı. Temmuz ayında havayolu ile kente 413 bin 789 turist geldiği belirlendi. Antalya'nın ünlü Konyaaltı ve Lara plajları hıncahınç dolarken, turistik tesislerin havuzları ve kentteki su parkları da bu yoğunluktan nasibini aldı. Yoğunluğun eylül ayında da devam edeceğini belirten Akdeniz Turistik Otelciler Birliği Genel Sekreteri Turgay Alp, bu durumun sektördeki sıkıntıyı belirli ölçüde azaltacağını belirtti. Türk turizmindeki sorunların çözümü için somut adımlar atılması gerektiğini kaydeden Alp, ‘‘Yaşanan artış kimseyı pembe hayallere sürüklemesin. Aynı durumun 1999'da da yaşanmaması için şimdiden önlem alınmalı’’ dedi.
Bu arada tesis işletmecileri, doluluk oranlarının artması ile birlikte, daha önce indirdikleri tarifeleri yeniden normale çıkardı. Bazı tesislerde 35-40 marka kadar düşen oda tarifeleri, 90-120 marka kadar yükseldi.
En çok Almanlar geziyor
Almanya, sadece Türkiye'nin değil, dünya seyahat pazarının da gözdesi. Almanya'da yılda yapılan seyahat sayısının 77 milyon 263 bin olduğu tespit edildi. Dünya Turizm Örgütü verilerinden derlenen bilgilere göre, Almanya'da geçen yıl 40 milyonu yurtdışı, 37 milyon 263 bini de yurtiçinde olmak üzere 77 milyon 263 bin seyahat yapıldığı ortaya çıktı. Bu rakamlarla Almanya'nın, dünyanın en büyük seyahat pazarı sıfatını taşıdığı tespit edilirken, bu ülkeyi, 47 milyon 335 bin seyahatle ABD'nin izlediği belirlendi.
Turistik barometre
Avrupa Birliği'nin Akdeniz'deki 12 ülkeyi kapsayan araştırmasının sonuçları açıklandı. Geçen yıl Avrupalı turistlerden 5 milyon 500 bin kadarının Türkiye'yi tercih ettiği belirlendi. Geçen yıl her 100 Avrupalı turistten 82'sinin tatil için Türkiye'yi seçti. ‘‘Eurobarometre’’ye göre, 1997 yılında her 100 Alman turistten 24'ü Türkiye'yi, 20'si Tunus'u, 17'si Malta'yı, 12'si Kıbrıs'ı tercih ederken, İngilizler'in gözdesi Kıbrıs oldu. Her 100 İngiliz'den 40'ı Kıbrıs, 39'u Malta, 10'u Türkiye'de tatilini geçirdi.