Güncelleme Tarihi:
KRUVAZİYER turizmi sahil kentleri ve adaların hayatını değiştirir. Binlerce yolcunun bulunduğu gemilerin limana yanaşması ve yolcuların gün boyunca karada zaman geçirmeleri kentlerin kaderini etkilemiştir. Gemilerle seyahat eden yolcular kültüre sanata ve alışverişe daha çok para harcar.
Farklı sektörlerde faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman da kruvaziyer turizmin gelişimini öngörmüş kişilerden biri. 2012 yılında hayata veda eden yakın dostu ve ortağı Gregory Michael Kiez’in önerisiyle kruvaziyer turizmine yatırım yapmaya başlayan Kutman, Kuşadası Limanı’nın işletmesini alarak başladığı kruvaziyer liman işletmeciliğinde dünyanın en büyüğü oldu. 8 ülkede 13 limanı işleten Global Yatırım Holding bünyesindeki Global Liman İşletmeleri büyümeye de devam ediyor. Akdeniz Bölgesi’nin en prestijli kruvaziyer platformu Seatrade Cruise Med 2016 tarafından Yılın Adamı seçilen Mehmet Kutman’la Karaköy’deki merkezlerinde buluştuk, yeni açılımlarını konuştuk.
Kruvaziyer turizmi, finans, enerji ve gayrimenkul alanlarında faaliyet gösteriyor şirketiniz. Son dönemde kruvaziyer turizmi faaliyetleriniz öne çıktı. Bunun nedeni nedir?
Keşfetmek ve deneyimlemek istiyor insanlar. Dünya değişti. Dünyanın gidişatı bu yönde. Artık dünyanın her yerinde insanlar kendilerine yatırım yapmak istiyor. Türkiye’de sık sık şu sözü duyuyoruz: “Orta gelir sarmalına takıldık”. Bu çok doğru değil. En yüksek gelire sahip yüzde 1 gelirin yüzde kaçını alıyor? Ona bakmak lazım. İnsanların kendilerine harcayacağı gelir de zaman da arttı. Özetle tüm farklı alanlardaki verilere baktığınızda iki şey ortaya çıkıyor, keşfetmek ve turizm.
Turizm içinde kruvaziyer turizmin yeri farklı. En lüksü!
Aşırı hayaller dışında, Mars’ta koloni vs gibi bizlerin yapabileceği şeyler var, ilgi alanlarımıza göre keşfetmek istiyoruz. İmkanların varsa Mardin’e, Kapadokya’ya ya da Antartika’ya gidiyorsun. Kimi sahilde, deniz, kum, güneş istiyor, kimileri de gemilere biniyor.
Son rakamlarla kaç kişi kruvaziyer turizmini tercih ediyor?
Dünyada 24 milyon. Son rakam bu.
Çok az değil mi?
Az. Çünkü kapasite yok. Dünyada 300 gemi var, o gemiler de sürekli dolu. Ve de bunu artıracak alt yapı yok. Kruvaziyer turizmi maalesef çok iyi tanıtılmadı. Tanıtıldığında da 60 yaşını aşmış kişilerin tercih etmesi önerildi.
İlk Kuşadası Limanı ile girdiniz...
İlk limanımızı ortağım Gregory Kiez sayesinde almıştık. Maalesef onu kaybettik. Onla birlikte başladık, ben devam ettirdim. Kruvaziyer turizminin geliştiği yerler belli. En büyük kruvaziyer limanı Barcelona’yı ve Akdeniz’deki önemli limanları aldık. Artık Akdeniz’de her yerdeyiz diyebiliyoruz.
Akdeniz dışına da çıktınız. Amerika ve Uzakdoğu planlarınız da büyüyor mu?
Singapur Hükümeti ile ortak limanımız var. Yakında Tayvan’a gireceğiz. Uzakdoğu’da birçok yerde omak istiyoruz. Uzakdoğu’da 6 yer var. Karayipler bizim için çok önemli. Akdeniz’de ekleyeceğimiz bir Cebelitarık ve Tunus var. Karayipler de ise büyüyeceğiz.
Küba planınız da var mı?
Türk-Küba İş Konseyi Başkanıyım. Hayırlısıyla Küba Limanı’nı da alacağız. TAV da havaalanının işletmesini aldı. Bizim almak istediğimiz yerler var, görüşmeler ve hazırlıklar sürüyor. Ancak Küba yakın bir süreçte olacak.
Son dönemde yabancı yatırımcılarla ilgili sorunlar çok konuşuluyor...
Biz iş yaptığımız herkese kendimizi ve ülkemizi anlatıp tanıtıyoruz. Bizlerin yurtdışında şirket alması da çok önemli. Ben Roma Limanı’nı alabilsem ya da yakında Venedik Havalimanı satılacak onu gidip TAV alabilse bu muazzam bir entegrasyon olur. Biz dünyada en büyük kruvaziyer liman işletmecisiyiz. Siz Barcelona’ya gittiğinizde Türk bayrağını görüyorsunuz. Akdeniz’deki her limanda Türk bayrağını dalgalandırıyoruz. Her liman bize göre bir Türk Büyükelçiliği. Bu çok şey ifade ediyor.
İKNA EDEREK DÜZELTEBİLİRİZ
İlk limanınız Kuşadası Türkiye’nin en işlek limanıydı. Ancak bu sene durum çok farklı. Hem Kuşadası hem de İstanbul çok kan kaybetti. Kayıplar nasıl telafi edilecek?
Biz Barcelona’nın sahibiyiz. Akdeniz’in en büyüğü. İkinci büyük Venedik. Onun da sahibiyiz. Bu şehirlerden eksiği yok İstanbul’un. Kuşadası belki 2017’de toparlayamaz ama 2018’de 2015 rakamlarını yakalayacağını düşünüyoruz.
Güvenilir görmüyor yabancılar artık İstanbul’u ve gelmiyorlar.
Avrupa’da da birçok yer aynı derecede güvenilir değil. Geçen hafta Avusturalyalı arkadaşlarım geldiler, önce programımızı iptal etmeye kalktılar. İkna ettim. Her yere gittik. Tarihi yarımadayı gezdik. Çok mutlu oldular. Bu dönemde hepimize düşen birebir tüm tanıdığımız yabancıları ikna edip, Türkiye’ye davet etmek. Türkiye’de iş dünyasında birçok kişinin uçağı var, uçaklarını gönderip yabancı dostlarını getirmeliler. Yanlış algılar düzeltilmeli. Yabancı yazar, sanatçı, politikacı hepsi davet edilmeli, gelmeye ikna edilmeli.
16 BİN 700 KİŞİYE MEKTUP GÖNDERDİM
Son dönemde Türkiye’nin yurtdışındaki algısının değiştirilmesi için STK’lar çaba sarfediyor. Bunları yeterli görüyor musunuz? Ben Mehmet Kutman olarak 16 bin 700 kişiye mektup gönderdim. İş dünyasından arkadaşlarıma, tanıdıklarıma, sanatçılara, akademisyenlere gönderdim. Bu algıyı değiştirmenin yolu çok sayıda Türk şirketin yurtdışında ve içinde güçlü olması ve yabancılarla iş yapmasıdır.
İZMİR ZOR İSTANBUL HAZIR
İzmir neden Yunanistan’ın Pire Limanı gibi olamıyor?
İzmir’in işi zor. İzmir’de bakış açıları yüzünden olamaz. İstanbul’da hazır kapasite var. Yolcu inip, binebilir konaklayabilir İstanbul’da. İzmir’de ise yeterli otel de yok. İstanbul’un yeni havalimanı bittiğinde kapasite 150 milyon yolcuya çıkacak.
MEHMET KUTMAN KİMDİR?
Mehmet Kutman 1960 yılında Paris doğumlu. Ankara’da Lecole de L’Ambassade Française’de ilkokulu okuyan Kutman, İstanbul’da St Josef Lisesi mezunu. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesini bitiren Kutman okurken gemi brokerlığı konusunda çalıştı. Teksas Üniversitesi’nde MBA yaptıktan sonra çalışma hayatına atılan Kutman, yurtdışında en son North Carolina National Bank’da çalıştıktan sonra 1989 yılında Türkiye’ye döndü. 1990 yılında Global’i kuran Kutman, o günden bugüne dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi oldu.