Her kara para lafı bana büyük iş kaybettiriyor

Güncelleme Tarihi:

Her kara para lafı bana büyük iş kaybettiriyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2006 00:00

Turizm yatırımlarıyla dikkatleri üzerine çeken işadamı Fettah Tamince, hızlı büyümesine yönelik iddiaların kendisine iş kaybettirdiğini savundu. Rixos otellerinin sahibi Tamince, yeni projeler üreterek 2015 yılına kadar bin otel hedefine ulaşmayı amaçladığını vurgularken "Ben fikrimi, vizyonumu satmak istiyorum. Yaptığım işin tamamı bana ait olsun gibi bir isteğim olmaz, gerekirse yüzde 1 sermaye ile yoluma devam ederim" dedi.

TURİZM sektörünün yeni parlayan yıldızı Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince, hızlı büyümesiyle ilgili olarak kendisi hakkında ortaya atılan kara para akladığı yolundaki iddialardan bıktığını, keza her kara para lafının kendisine iş ve para kaybettirdiğini söyledi. Kısa sürede hızlı büyüyen ve son 3 yılda 8 otel birden açarak dikkatleri üzerine çeken Fettah Tamince ile sohbet etme imkanı bulduk. Sohbetimizde, yeni dönem zengini olarak öne çıkması, Rusların kara para aklamasına aracılık ettiği gibi dedikoduların yanısıra Fethullah Hoca ile yakınlığına kadar pek çok soruya cevap vermek zorunda kaldığını, bu sorulara cevap vermekten kendi yaptığı ve yapacağı işleri anlatamadığından yakındı.

GE’Yİ 33 GÜNDE İKNA EDEBİLDİM:

Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Rixos otellerinde 3 bine civarında kişi çalıştıran, bugüne kadar 90 bine yakın kişiyi ağırlayan ve en son 130 milyon dolara Belek’te yaptırdığı oteli hizmete açan Fettah Tamince, Ruslar’ın parasını akladığı yolunda basında çıkan iddialar yüzünden General Electric (GE) ile yapmakta olduğum bir kredi görüşmesinin birara kesilme noktasına geldiğini söyledi. Tamince, "Genaral Electric’ten geçtiğimiz dönemde, bir proje için kredi başvurumuz oldu. Ancak bu başvurumuz sırasında, kendimizi anlatmak ve basında çıkan söz konusu iddiaların doğru olmadığı konusunda GE’yi ikna etmek için uzun süre dil dökmek zorunda kaldım. İddiaların gerçekle ilgisi olmadığı konusunda GE yetkililerini ikna etmem, tam 33 günümü aldı" diye konuştu.

KENDİ KENDİMİZİ VURUYORUZ:

İnsanların birbirini çekiştirmekten iş yapamaz olduğuna dikkat çeken Rixos Otelleri’nin patronu Fettah Tamince, "Pek çok alanda birbirimizi vuruyoruyoruz, birbirimize çelme takıyoruz" dedi. Tamince sözlerini şöyle sürdürdü: "Mesela bir süre önce futbol turizmine girildi. Güneyde yabancı futbolcular gelip kamp yapıyorlar. Yabancı futbol takımlarını önce kişi başına 85 Euro’ya ağırlamaya başladık. Bugün çekişmeler yüzünden fiyat, kişi başına 25 Euro’ya kadar düştü. Buradan kaybeden bizim ülkemiz oluyor. Biz öyle örgütlenmeliyiz ki, turizmden para kazanmalıyız. Ama örgütlenmek bir tarafa, kendi kendimizi vuruyoruz..."

110 MİLYON DOLARA BEDEL REKLAM:

Ülke olarak marka yaratılması gerekliliğinin altını çizen Tamince, kendilerinin marka yapmak istediği Rixos otelinin açılışı için, 110 milyon dolarlık reklama bedel tanıtım harcaması yaptığı örneğini verdi. Tamince, "Otel açılışı için Londra ve New York’tan özel uçaklar kaldırdım. Açılışta dünyanın her tarafından konuklar ve basın mensubu vardı. Yaptığımız bu tanıtım kampanyasının, 6-7 yıl sonra bize geri dönüşü olacağından eminim" diye konuştu. Turizm ve inşaat sektöründeki mevcut faaliyetlerinin yanısıra yeni projeler üretip pazarlayan Tamince, projeler için genelde kredi bulmakta zorlanmadığını belirtti ve şöyle devam etti: "Yoluma gerekirse yüzde 1 sermaye ile de devam edebilirim. Fikrimi, vizyonumu satmak istiyorum, bunun için çalışıyorum. Yaptığım işin, tamamı bana ait olsun gibi bir isteğim olmaz. Yüzde 25-30 paylı şirketlerim olsun istiyorum."

ERDOĞAN VE FETHULLAH HOCA:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yakın olduğu ve onun desteğini aldığı yolundaki konuşmalar için, "Başbakanımız Erdoğan’ın desteğini arkamda hissetmek kadar güzel bir şey olamaz" karşılığını verdi. Fethullah Hoca olarak bilinen Fethullah Gülen’i tanıdığını da saklamayan Tamince, Fethullah Hoca’yı sevdiğini sözlerine ekledi Son dönemde Hırvatistan, Ukrayna ve Avusturya’da da yeni otel projeleri üzerinde yoğunlaşan Tamince, yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda şirketi olduğunu söyledi. Yurtiçindeki şirketlerinin başında Sembol İnşaat’ı ve Ude’yi sayan mücevheratta da Lidyan Mücevherat ile faaliyet gösterdiklerini belirten Tamince, yurtdışında da Hollanda merkezli Rixos Holding’i, İngiltere merkezli Rixos Management’ı söylemekle yetindi.

TEVFİK ARİF BAĞLANTISI:

Tamince’nin, ana şirketi olan Sembol İnşaat, Kazakistan’da da büyük otel ve benzeri projeler üstlenmiş durumda. Tamince’nin, Sembol İnşaat’ta ana ortağı daha sonradan Türk vatandaşlığını seçen Kazakistanlı müslüman işadamı Tevfik Arif. Rusya ve Ukrayna’da işleri olan Tevfik Arif’le ortaklığını gizlemeyen Tamince, zengin bir işadamı olarak ABD’de yaşayan Arif ile Antalya’da tanıştıklarını ve ortaklıklarının devam ettiğini kaydetti.

Hedefi iyi seçersen sürüdeki kuşu düşürürsün

TURİZM ve inşaat sektöründeki faaliyetlerinin yanısıra yeni proje üretip pazarlamaya hazırlanan Tamince, bu işleri için genelde kredi bulmakta hiç zorlanmadığını belirtiyor. "Kuş mu kurşuna değer, kurşun mu kuşa? Hedefi iyi seçersen sürüdeki kuşu düşürürsün" diyen Tamince, "Akıllı işler yaparken şans faktörü de kuşkusuz çok önemli" diye konuştu. Uluslararası fuarları yakından izlediklerini söyleyen Tamince şunları söyledi: "Oralarda projelerimize yeni ortaklar buluyoruz. Halen 8 tane çalışan otelim var. 5’inin inşaatı devam ediyor. Kendime 10 yıllık hedef koydum. Aslında bunlar için ahiri hayrola (sonu hayrola) demek lazım. Sonu tam olarak kestirilmeyen hedef sayılır. Yine de biraz büyük düşünmek zorundayız. Mesela 2015 yılına kadar bin otel açmayı planlıyoruz. Böyle bir hedefe ulaştığımızda 4.5-5 milyar dolarlık bir ciroyu yapan bir grup olacağız."

Ukraynalı ortağım Türkiye’den çıktı

FETTAH Tamince, çok hoşlanmamakla birlikte, Rus veya Ukraynalı ortaklıkları ile ilgili ısrarlı sorularımıza da cevap vermeye çalıştı. Tamince, yabancı ortaklıkları ile ilgili şunları söyledi: "Mücevherat işinden iyi para kazandım. Şansım da yaver gitti. Tüm işlerimde riski göze aldığım anlar oldu. Geri gelmeyeceği hesabıyla yaptığım satışlar da oldu. Ancak hepsi fazlasıyla geri döndü. Bunlardan biri de Ukraynalı işadamı İgor Gumenyuk ile girdiğim iştir. Kendisine, bir miktar riski de göze alarak, başlangıçta hiç para almadan mücevher satışı yaptım. Gurmenyuk, parayı daha sonra gönderme sözü verdi ve bu sözünü tuttu. Kendisiyle dost olduk. Ortak şirket kurduk. İgor Gurmenyuk, bir süre önce Zeugma adlı şirketteki hisselerini sattı ve Türkiye’den tamamen çıktı. Ancak kendisiyle Ukrayna’da ortaklığımız sürüyor. Orada bazı projeleri hayata geçiriyoruz."

Tamince, İgor Gumenyuk ile Türkiye’de ortaklık kurarken ne kadar sermaye getirdiğini ve hisselerini kaça satıp Türkiye’den çıktığına ilişkin ayrıntı vermedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!