Her ay tek bir "Alo" için 50 bin dolar ödüyorlar

Güncelleme Tarihi:

Her ay tek bir Alo için 50 bin dolar ödüyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2011 15:07

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir’i isyan ettiren ‘alo’. Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nin her ay, almadığı hizmet için, 50 bin dolar fatura ödemesi, sanayiciyi bezdirdi.

Haberin Devamı

KKTC’de düzenlenen Enerji Zirvesi sonrası gazetecilerle sohbet toplantısı yapan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkanı Nurettin Özdebir, elektrik piyasasında organize sanayi bölgelerinin (OSB) lisanslandırılarak hukuki bir aktör haline getirildiğini anımsatarak, aynı şekilde doğalgaz tedarik ve dağıtımında da lisans almak istediklerini söyledi.

 

Doğalgaz dağıtım özelleştirmelerinde bölgelerin değerini artırmak için OSB’lerin peşkeş çekildiğini belirten Özdebir, “EPDK Eski Başkanı Yusuf Günay’ın OSB'lere ciddi bir borcu olduğuna inanıyorum. Birçok yerde OSB, oilin tamamından daha fazla doğalgaz kullanıyor. Bunlar özelleştirme bölgelerinindeğerinin artırılmasında son derece kaymaklı kadayıftı. O yerin değerinin yüksekçıkması için OSB'ler özelleştirme kapsamında satıldılar” dedi.

   

Haberin Devamı

50 BİN DOLARA İSYAN       

 

Doğalgaz dağıtımı için Yapracık ve Sincan’da iki doğalgaz boru hattının döşenmesini OSB’nin üstlendiğini anlatan Özdebir, bu hattın daha sonra BOTAŞ’a devredildiğini söyledi. OSB içindeki dağıtımı da kendilerinin yaptıklarını vurgulayarak, “OSB olarak doğalgaz dağıtım tesisinin tamamını biz işletiyoruz. Oysa bunların tamamı özelleştirme kapsamında Ankara'yı alan şirketeverilecek, bu bir haksızlık. Özel bir şirket olarak bizim yaptığımız yatırım, özel bir şirkete bedava verilmiş olacak” dedi.

 

Kendi yaptıkları borudan doğalgaz iletmek için de ‘iletim bedeli’ödediklerini belirten Özdebir, “Dağıtım bedeli olarak Sincan Organize Sanayi Bölgesinde her ay 50 bin dolar civarında fatura ödüyoruz. Yani bizim yaptığımız borudan bize doğalgaz veriyorlar. OSB sınırında da bir sayaç var. Gelip o sayaca bakmıyorlar bile, telefonla biziarayarak 'bizim sayacı bir okur musunuz' diyorlar. Bunun karşılığında da 50bin dolar alıyorlar. Yani her ay yapmadıkları bir hizmet için para ödüyoruz ” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Elektrikte olduğu gibi doğalgaz piyasasında da bir aktör olmakistediklerini vurgulayan Özdebir, ithalattan da pay almak istediklerini, fakatBatı Hattından ithalatı şu an için düşünmediklerini söyledi.

Her ay tek bir Alo için 50 bin dolar ödüyorlar

 

ÖZELLEŞTİRMEYE DİKKAT!   

 

 Türkiye'nin enerjiden sonra en büyük ithalat kaleminin arama malıithalatı olduğuna dikkat çeken Özdebir, bugün Türkiye'nin en önemli ihraçkalemlerinin otomotiv ve beyaz eşya olduğunu, fakat bunlarda kullanılan saclarınbile ithal edildiğini belirtti.

 “Çünkü yakın zamana kadar demir-çelik sektörü devletin elindeydi,o fabrikalarda da ihtiyaca göre değil, siyasi kararlara göre üretim yapılıyordu.Daha yeni özel sektöre verildi. Ama ERdemir’in OYAK yerine bu işin içinden gelen bir yatırımcıya verilmesi gerektiğini savundu.

Haberin Devamı

TÜPRAŞ’ın da Koç Holding tarafından alınmasından sonra sentetik kauçuk ve karbon siyahı üretiminden vazgeçtiğini anlatan Özdebir, “Burasıözelleştirilince karlı alan akaryakıt üretimi olduğu için bu tesislerin hepsiniKoç kapattı. Bunların hepsini şimdi dışarıdan alıyoruz. Ve dışarıdakiler de dahaönce bize 100 liraya satarlarken şimdi 200 liraya satıyorlar. Daha önce bir yerlirakip olduğu için istedikleri fiyatı dikte edemiyordu dünya üreticileri, şimdiistedikleri fiyattan satabiliyorlar.”

 

Özdebir, tüm bu nedenlerle bazı sektörlerde özelleştirme yaparken daha dikkatli ve seçici olmak; şartnamelere daha özen göstermek gerektiğinin altını çizdi.

 

Haberin Devamı

 RUMLAR DERSİNE GÜZEL ÇALIŞMIŞ  

       

Güney Kıbrıs Rum kesiminde enerji konusunda son dönemde yaşanangelişmelerden dolayı bu yıl enerji zirvesini KKTC'de yaptıklarını belirten Özdebir, “Bana göre Rum tarafı zamanında dersine güzel çalışmış,şartları oluşturmuş ve hamlelerini yapmış. Şimdi biz ‘ne kopartsak’ diyeçalışıyoruz” dedi.

 

ayalp@hurriyet.com.tr

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!