Güncelleme Tarihi:
LEASING yaygınlaşmaya başladı, her 20 yatırım malından biri leasing kullanılarak finanse edilir hale geldi. Leasing kullanımında öne çıkan sektörler ise inşaat, iş makineleri, üretim, makine ekipman, tekstil, metal işleme ve son yıllarda da enerji. Kullanımın yaygın olmasının nedeni ise makine alımlarının leasing ile yapılması durumunda KDV’nin yüzde 1 olması.
Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkan Vekili ve Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, leasinge yönelik yapılan algı araştırmasında yatırımcıların leasingi itibarlı ve güvenilir olarak değerlendirdiğini, kullananların finansman alternatifi ile işletmelerini büyüttüklerini söyledi. Ancak araştırma sonuçlarına göre leasing sektörünün kendisini daha iyi tanıtan bir sektör olması gerektiğini belirten Gökmen, şunları söyledi: “Potansiyel müşteriler leasingi tanımadığı için avantajları hakkında bilgi sahibi değil. Müşterilerimiz ağırlıklı olarak banka, bazen de satıcı finansmanını tercih ediyor. Yatırımcıların bankaları ile her gün temas halinde olmaları, çoğunun bankasında hazır kredi limitinin bekliyor olması, verilebilecek teminatların banka limitleri için kullanılmış olması leasing yerine tercih nedeni olabiliyor. Oysa yatırımlarında leasingi tercih edenler, işlerini leasing ile büyüttüklerinden bahsediyorlar ve bu alternatifi seçtiklerinden dolayı memnunlar.”
UZUN VADELİ FİNANSMAN
Burgan Leasing Genel Müdürü Cüneyt Akpınar, leasing’in, yatırımcıların orta ve uzun vadede yatırımlarının geri dönüşüne göre nakit akışına uygun çözümler sunduğunu, banka limitlerini kullandırmayan bir ürün olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Yatırımlarını leasing ile yapan şirketlerin tüm operasyonel işlemleri leasing şirketi tarafından yapılıyor. Leasing, uzun vadeli finansman yaptığı için, ilişkilerini uzun süreli oluşturmaktadır. Bu sayede yaratılan memnuniyet müşterilerin daha sonraki yatırımlarında da leasingi tercih etmesini sağlamaktadır.”
HEDEF KİTLE, KOBİ’LER
Yatırım Leasing Genel Müdürü Gülay Güner, leasingin daha fazla tercih edilmesi ve yaygınlaşması için leasing sektörünün değişime gitmesi gerektiğini belirterek, “Bu değişimin temel hareket noktasının ise KOBİ’leri hedef müşteri kitlesi olarak belirleyen, yatırımcının kısa ve orta vadeli işletme sermayesi talebini karşılayabilen bir oluşuma gidilmesi gerekiyor. Bunun için de operasyonel ve finansal kiralama alanlarında sektöre yeni oyuncuların girmesini teşvik edecek düzenlemeler için BDDK’ya önemli görevler düşüyor” dedi. Güner, sözlerini şöyle sürdürdü: “KOBİ’lerin, yatırımlarının finansmanında bankalar, fabrikasyon usulü kredilendirme politikaları ve geri ödeme planları ile müşterilerine çözümler sunarken, leasingciler sahip oldukları bilgi birikimi ile KOBİ’lere sektörel çözümler sunabilmekte.”
QNB Finans Leasing Genel Müdürü Metin Karabiber, işletmelerin özellikle yatırım finansmanı ihtiyaçlarını leasing ile yapmalarının nakit akışı ve bilanço yönetimi açısından avantajlı olduğunu belirterek, “Makine ve ekipmanların neredeyse tamamına yakınının leasing ile finansman yapılması durumunda KDV oranı yüzde 1’e düşmekte. Banka kredisi ile karşılaştırıldığında birincil avantaj KDV iken, daha uzun vadede, benzer fiyat seviyelerinde kiralama yolu ile yatırımın finanse edilmesi avantajı artıran faktörler. Ayrıca, yatırım finansmanında faiz üzerinden BSMV ödenmemekte” dedi.
YATIRIMCI LEASING İLE TANIŞMALI
FKB Başkan Vekili Ünal Gökmen, leasingin avantajlarına değinerek, şunları söyledi: “Leasing finansmanında orta ve uzun vade imkanı var, ayrıca taksitlerin para birimini yatırımcı belirliyor, yabancı para birimi tercihinde herhangi bir kur farkı veya taahhüt zorunluluğu yok. Bankada ödeme planları standartken, leasingde daha esnek olabiliyor, yatırımcının nakit akışına uygun ödeme planı oluşturulabiliyor. Son olarak birçok ekipman grubu için KDV avantajı söz konusu. Yatırım yapan, işini büyütmek isteyen tüm yatırımcıların leasing ile tanışması gerekiyor.”
RAKİBİMİZ, BANKALAR
Burgan Leasing Genel Müdürü Cüneyt Akpınar, en büyük rekabeti yaygın şube ağı olan bankacılık sektörü ile yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi: “Hedef kitlemizin banka şubeleri ile hali hazırda yürüyen ilişkilerinin olması, yeni bir kredi sürecine girmeden var olan limitlerini kullanarak gereksinimlerini karşılıyorlar. Bunu aşmanın yolu, banka şubelerinin, iştirakleri olan leasing şirketlerinin işlemlerine aracılık edebilmesi. 26 leasing şirketinin 16’sı banka iştiraki ve bu şirketlerin toplam leasing alacakları pazar payı yüzde 90 seviyelerinde.”
DANIŞMANLIK HİZMETİ DE VERİYORUZ
Yatırım Leasing Genel Müdürü Gülay Güner, KOBİ’lerin, yatırımın geri dönüş süresi, verimliliği gibi unsurlara dikkat etmeden kısa vadeli projeksiyonlar ile yatırım kararı aldıklarını belirterek, şunları söyledi: “Sİşletme yatırımın detaylarını leasing şirketi ile paylaştığında ona başka bir finans kuruluşunun sunamayacağı yatırım danışmanlık hizmeti vererek, doğru karar almasına yardımcı olacaktır. Özellikle imalat alanındaki firmalara ait yatırımlarda nakit akışa uygun ödeme planı sunabilmeleri ve yatırımın yüzde 100’ünü finanse edebilmeleri yönüyle leasingin önemli bit finansal enstrüman olduğu kanaatindeyiz.”
BDDK’NIN KARARI GELİŞİMİ ARTIRIR
QNB Finans Leasing Genel Müdürü Metin Karabiber, leasing ile yatırımlarını finanse eden ve bu sektör ile tanışmış müşterilerin aldığı hizmetten memnuniyeti, bankacılık sektörünün üzerinde olduğunu belirterek, “Bunun sebebi, mal alım sürecindeki operasyonel destek ve ücretler dahil tüm sürecin şeffaf olması. Leasing kullanan müşterilerin algısı olumlu yönde. Ancak çok sayıda potansiyel müşteriyi harekete geçirebildiğimizde leasing kullanan müşteri oranını yükseltmiş oluruz. Bunu için de banka şubelerinin acente gibi davranabilmesi hakkında özellikle BDDK nezdinde de yapılabilecek bir açılımın olması gelişimi hızlandıracaktır.”