Hepsinin umudu yılbaşında...

Güncelleme Tarihi:

Hepsinin umudu yılbaşında...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yılbaşı alışverişinin durgunluğu deleceğini düşünen mağazalar indirime girdi

Ekonomik krize direnen ve indirimi başlatmayan ünlü markalar ve büyük mağazalar, yaklaşan yılbaşıyla beraber indirime giriyorlar. Yılbaşında özel indirim yapan firmaların büyük kısmı aynı zamanda sezon indirimine de girdi.

Bu yıl kriz nedeniyle özellikle hazır giyim mağazaları geçtiğimiz aydan itibaren indirime girmeye başladılar. Genelikle aralık sonu-ocak başı indirime giren hazır giyimciler satışlarındaki durgunluğu indirime erken giderek aşmaya çalıştılar.

Küçük ve şubesi olmayan hazır giyim mağazaları bu yıl indirime erken giderken isim yapmış firmalar geçen yıllarda olduğu gibi normal zamanda indirime gitmek için uzun süre direndi. Erken başlayan indirime, şu ana kadar indirime gitmeyen yerleşmiş markalar da katılmaya başladı. Normal zamanından önce yüzde 50'lere varan indirim yapan hazır giyim mağazaları bu indirimin satışlarını hareketlendirdiğini söylüyor; ama bunun bekledikleri çapta olmadığını belirtiyor. Yaklaşan yılbaşı özellikle hazır giyimciler için yeni bir hareket kaynağı olarak algılanıyor. Mağazalar çeşitli promosyonlarla yılbaşı alışverişinden paylarına düşeni almaya çalışıyorlar. Yılbaşı ile Ramazan ayının çakışmasının satışlardaki hareketi etkileyeceğini düşünen hazır giyimciler yine de yılbaşından umutlular. Özellikle abiye giyimin iddialı markalarından Polin geleneksel yılbaşı indirimini, yüzde 30 oranında yaptı. Her yıl üç indirim yapan Polin'in ocak ayında yapacağı ara indirim yüzde 50, yeni sezona girerken yapılan indirim yüzde 70. Mağaza yeni sezona girmeden önce bir indirim daha yapıyor. Polin'in Reklam ve Halkla İlişkiler Direktörü Sabahat Doğanyılmaz ‘‘Piyasa durgun, insanlar alışveriş yapmaktan korkuyorlar. Şunu söyleyebilirim bu krizin etkilerini en az yaşayan firmalardan biriyiz. Geçen yıl sezon tarihlerimizle havalar uyuşmadı, bir durgunluk yaşadık. Bu yıl ekonomik kriz satışlarımızı etkiledi. İçinde bulunduğumuz sezonu iki yıl önce ile karşılaştırdığımda aradaki farkı görüyorum. Yılbaşının bir hareket getireceğini düşünüyoruz çünkü en azından hediye alışverişi olur.’’

Ünlü markalardan Beymen 17-24 Aralık tarihleri arasında tüm ithal ürünlerde yüzde 30 indirim uyguluyor. Yılbaşına özel bu indirim mobilyada yüzde 50. Christian Dior, Donna Karan, Façonnable, Karl Lagerfeld Beymen'de indirime giren markalardan birkaç tanesi. Bu indirime ek olarak Beymen müşterilerine saat 17'den sonra yapacakları her alışveriş için yüzde 10 özel indirim yapacak.

Yine yılbaşına özel indirim yapan firmalardan biri de Levi's. 11 Aralık'ta başlayan bu özel indirimde özellikle kabanlarda ve deri montların fiyatları düşüyor. Levi's'ın yüzde 30'luk sezon indirimi 8 Ocak'ta başlayacak. Yılbaşı özel indiriminde kabanlar 35, denim gömlekler 8 milyon 950 bin, kazaklar 14 milyon 950 bin, sweatshirtler 6 milyon 500 bin, jeanler 7 milyon 950 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

20 gündür indirimde olan Yargıcı'da tüm ürünlerın fiyatları düşürüldü. Yargıcı, kadın, erkek gömlek ve trikosunda yüzde 30, pantolonda ise yüzde 15 indirim yaptı. Mağaza piyasanın durumuna göre sezon indirimini ne zaman yapacağını belirleyecek. Bu hafta indirime giren Infinity konfeksiyon ürünlerinde yüzde 50, trikoda yüzde 30, abiyede ise yüzde 20 indirim yaptı. Roman ayın 18'inde tüm ürünlerinde yüzde 30'luk indirime girecek. Mudo, YKM, Vakko gibi firmaların ise ne zaman indirime gireceği henüz belli değil.

Kriz içinde kriz yönetimi

Bugün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve Türkiye Ekonomik ve Mali Araştırmalar Vakfı, İMKB Konferans Salonu'nda kriz yönetiminin tartışılacağı ortak bir panel düzenliyor. Açılışı İMKB Başkanı Osman Birsen ile Türkiye Ekonomik ve Mali Araştırmalar Vakfı Başkanı Ziya Müezzinoğlu yapacak. Paneli Bursa Milletvekili İlhan Kesici yönetecek. 14.30'da başlayacak olan ilk oturumda eski Hazine Müsteşarı, Toprakbank Başkanı ve Radikal Gazetesi yazarı Mahfi Eğilmez ‘‘Global Kriz ve Türkiye’’, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi ‘‘Kriz ve Sanayi’’, Dış Ticaret Müsteşarı Yavuz Ege ‘‘Kriz ve Dış Ticaret’’, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ‘‘Kriz ve Merkez Bankacılığı’’ konulu konuşmalar yapacak. 16.40'da başlayacak ikinci oturumda ise Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürü Emin Dedeoğlu ‘‘Kriz ve Hazine’’, DCR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Abaç ‘‘Kriz ve Para Piyasası’’, TÜSİAD eski Genel Sekreteri İhsan Özkol ‘‘Kriz Yönetimi ve Saydamlık’’ ve İMKB Başkanı Osman Birsen ‘‘Kriz ve Sermaye Piyasası’’ konularında konuşacaklar. İstinye'deki İMKB binasının Konferans Salonu'nda yapılacak olan panel ücretsiz izlenebilecek.

Çocuklara ücretsiz eğlence

Capitol Alışveriş ve Eğlence Merkezi, çocuklara yönelik eğlence programları düzenlemeye başladı. Her cumartesi ve pazar saat 14.00-15.30 arasında Capitol'ün Agora'sında yapılan eğlencede çocuklar sihirbaz ve palyaço gösterileri izleyebiliyor. Çocuklar yüzlerini temizlenebilir boyalarla da boyayabiliyor. Eğlence 1999 yılı boyunca da devam edecek.

Çabuk çorba yine piyasada

Calve Çabuk Çorba, yeniden bakkal ve marketlerde tüketicilere sunuluyor. Çorbanın kremalı tavuk, domates, mantar, minestrone ve sebzeden oluşan beş ayrı çeşidi var. Bir bardak sıcak suyla hazırlanabilen Calve Çabuk Çorba’nın bir porsiyonunda 34 kilokalori-73 kilokalori bulunuyor. Az kalorili olduğu için kilo sorunu yaratmıyor.

Form üretimine kalite belgesi

Bilgisayar form ve onaylı belge üretimindeki başarısından dolayı sektörün ilk kalite belgelerinden TS-EN-ISO 9002 düzenlenen bir törenle Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Yılmaz Arıyörük tarafından UMUR AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Umur'a verildi. Şirkete ayrıca uluslararası standartlara uygunluğu temsil eden K-Q TSE-ISO-EN 9000 bayrağı verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!