Hema, İngiltere'de aldığı fabrikayı Çerkezköy'e taşıdı

Güncelleme Tarihi:

Hema, İngilterede aldığı fabrikayı Çerkezköye taşıdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2001 02:20

Hema Endüstri, 50 milyon dolarlık yatırımla ABD'nin dev sanayi kuruluşlarından Textron'un İngiltere'de sahip olduğu hidrolik güç üniteleri ve valfleri üreten fabrikasını işçileri ile birlikte satın aldı. Bu fabrikayı sökerek İngiltere'den Türkiye'ye taşıyan Hema Endüstri, böylece halen 30 milyon dolarlık ihracat potansiyelini 50 milyon dolara çıkartmayı hedefliyor.

Hema Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, krizden etkilenmediklerini belirterek, ‘‘Biz 94 krizinde borçlanmanın ne olduğunu anladık. Bu sebepten ötürü borçlanmamaya gayret ederek özkaynaklarımızdan yatırım yapıyoruz’’ dedi. 50 milyon dolarlık yatırımla satın aldıkları fabrikayla birlikte daha da güçleneceklerini belirten Hattat, 2000 yılında elde ettikleri 100 milyon dolarlık ciroyu 2001'de koruduklarını, 2002 yılında ise yeni yatırımlarla ciroyu artıracaklarını söyledi. Hattat, Textron şirketinin Çerkezköy'deki tesislerden 8 yıl boyunca satın alma garantisi verdiğini belirtti.

13 milyar dolarlık yıllık cirosuyla Amerika'nın en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan Textron, otomotiv, havacılık, endüstriyel ürünler, finans konularında 30 ülkede faaliyet gösteriyor.

Hema Endüstri ve Textron şirketleri arasında yapılan anlaşma uyarınca, Textron şirketinin İngiltere'deki fabrikasının Çerkezköy'e taşınmasıyla 300 kişilik ek istihdam sağlanacak.

TSK'YA ZIRHLI ARAÇ

Hattat, Textron şirketiyle yaptıkları anlaşmanın bundan ibaret olmadığını, anlaşma çerçevesinde ATAK helikopter ve tekerlekli zırhlı araç projelerinin üretiminin de yer aldığını belirtti. Türk Silahlı Kuvvetleri için 6X6 zırhlı araç projesine başladıklarını belirten Hattat, şöyle konuştu: ‘‘Bu proje için konsept aracımızı oluşturduk. Şu an Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından test ediliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kabul edip onaylaması halinde üretime hemen başlayabiliriz. Şu an yılda 150-200 adetlik üretim kapasitemiz bulunuyor. Krizle birlikte TSK, 19 milyar dolarlık ihtiyacını askıya aldı. Kriz olmasaydı bu proje daha önce yapılacaktı.’’

Hattat, traktör üretimi konusunda da açıklamalarda bulunarak, şunları söyledi: ‘‘Biz traktör üretimi için 35-37 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Bu konuda otobana çıktık artık geri dönüşü yok. John Deere ile anlaşma ihtimalimiz hálá var. Ancak biz traktör alanında iki hedef belirledik. Birincisi kendi milli traktörümüzü üretmek, ikincisi de yabancı bir firmayla ortaklık yaparak üretim yapmak. Milli traktörümüzün tasarım çalışmaları başladı. Bu konuda İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ege Üniversitesi'yle birlikte ortak çalışıyoruz. İsim konusunda ise halkla ilişkiler firmaları araştırma ve çalışmalar yapıyor. Biz sektöre iki ayrı traktörle gireceğiz.’’

Yeni fabrikalarıımız da Türkiye'ye gelebilir

Textron Başkanı Richard J. Millman, Hema ile yaptıkları işbirliğinin bir başlangıç olduğunu belirterek, ‘‘Türkiye'de fırsatları değerlendireceğiz. Bu işbirliğimiz başarılı olduğu takdirde Hema ile önümüzdeki dönemlerde ortaklık yapabiliriz’’ dedi. Millman, birçok projede Hema ile işbirliğine girdiklerini belirterek ‘‘Biz Avrupa'daki en büyük, en önemli üretim merkezimizi Türkiye'ye kaydırdık. Bunun dışında önümüzdeki dönemlerde başka tesislerimizi de Türkiye'ye kaydırabiliriz’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!