Güncelleme Tarihi:
Ekşi, yaptığı açıklamada, deprem ve diğer doğal afetlerde kurtarma, tahliye, yangın söndürme ve sağlıkla ilgili ambulans hizmetlerinde kullanılma amacı başta olmak üzere, helikopter taşımacılığının emniyetli ve standartlara uygun şekilde sürdürülmesi için “Her İlçeye Bir Heliport” ve “Her Gökdelene Bir Heliport” projelerini başlattıklarını söyledi.
Sağlık Bakanlığı'nın Ambulans Helikopterleri Projesine destek verildiğini anımsatan Ekşi, bu projelere ek olarak Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ile koordineli bir şekilde karayollarının kenarlarına acil iniş-kalkış alanları yapılmasına ilişkin çalışmaların devam ettiğini anlattı.
Ekşi, projelerin, sivil havacılık sektöründe hava taksi ulaşımı ve helikopter işletmeciliği konusunda yaşanan gelişmeler doğrultusunda helikopter iniş kalkış alanı olarak kullanılan heliportların yaygınlaştırılmasına yönelik olduğunu ifade ederek, “Bu çerçevede il bazında uygun görülen yerlerde inşa edilecek heliportların, valiliklerin koordinasyonunda il özel idareleri, belediyeler, üniversiteler ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel teşebbüsler tarafından yapılması planlanmaktadır” diye konuştu.
SHGM tarafından başlatılan “Her İlçeye Bir Heliport Projesi” kapsamında bugüne kadar yapılan başvurular sonucunda Türkiye genelinde işletme ruhsatı verilen heliport sayısının 2002 yılında 21 iken bugün itibariyle 48'e ulaştığını anlatan Ekşi, “Bunlardan 14 tanesi yükseltilmiş heliport statüsünde olup bina üzerine inşa edilmiştir. Halen işlemi devam eden 136 adet başvuru bulunmaktadır” dedi.
“64 gökdelen için yükseltilmiş heliport başvurusu yapıldı”
“Her Gökdelene Bir Heliport Projesi” ile inşa edilmekte olan gökdelenlerin üzerine heliport yapılmasının teşvik edildiğini ve yıllardır eksikliği hissedilen modern yaşamın gerektirdiği bu konuya verilen önemin artırıldığını anlatan Ekşi, proje kapsamında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 64 gökdelen için yükseltilmiş heliport başvurusu yapıldığını belirtti.
Ekşi, Sağlık Bakanlığı'nın “Ambulans Helikopterleri Projesi” kapsamında bir çok il ve ilçede il sağlık müdürlüklerince belirlenen hastanelerde yapılması düşünülen heliportlar için fiziki yeterliliklerin ve şartların incelendiğine ve uygun yer seçimleri konusunda çalışmalar yapıldığına işaret ederek, “İşlemleri tamamlanan heliportlara işletme ruhsatları verildi. Proje diğer illerde de yaygınlaşmaya başlamış olup çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.
Heliportun yapım ve işletim prosedürlerinin kolaylaştırılması için uçuş, can ve mal emniyetinin sağlanması amacıyla Heliport Yönetmeliği'nin güncellendiğine dikkati çeken Ekşi, şöyle konuştu:
“Diğer taraftan, yakın bir geçmişe kadar heliport yapımı ve işletimi konusunda ilgili yapımcı ve işletmeciler için başvuru kaynağı mevcut değilken bu konudaki açığı gidermek için heliportların yapım ve işletim esaslarını içeren uluslararası dokümanlar Genel Müdürlüğümüzce tercüme edilerek 'Annex 14 Cilt 2 - Heliportlar' ve 'Heliport El Kitabı – Yapım ve İşletim Esasları' kitapları hazırlanarak, kaynak doküman olarak sektörün hizmetine sunuldu. Ülkemizdeki heliportların uluslararası standartlara uygun şekilde inşa edilerek yaygınlaştırılması ve ülkemizin her tarafında kullanılması yönünde Genel Müdürlüğümüzce başlatılan projeler kapsamındaki çalışmalar yoğunlukla devam ediyor.”
Ekşi, Türkiye'deki heliportların çoğunluğunun küçük heliped statüsünde olduğunu ifade ederek, içerisinde helikopterlerin bakım, yakıt gibi tüm ihtiyaçlarının hepsinin aynı anda karşılanmasına imkan veren nitelikte büyük heliport bulunmadığını kaydetti.