Güncelleme Tarihi:
Sanayi Bakanlığı ile TÜBİTAK işbirliğinde önce araştırma geliştirme faaliyetleri özendirilecek ardından projelere 3 yıla kadar maddi yardım yapılacak.
EKONOMİ yönetimi, 2018 sonuna kadar global olarak 40 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak gıda katkı maddesi pazarında yerli üretim için kolları sıvadı. Bu çerçevede doğal renk maddeleri, turunçgillerden pektin elde edilmesi, bitkisel aroma maddeleri, helal katkı maddeleri, tatlandırıcı, modifiye süt ürünlerini Türkiye’de geliştirenler için teşvik verilecek.
ÇOĞU İTHAL EDİLİYOR
Türkiye’nin gıda katkı maddesinde büyük oranda dışa bağımlı. Gıdalarda kullanılan katkı maddeleri tüketicinin en çok kandırıldığı alanların başında geliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK, “Tarım ve Gıda Vizyon 2023” çerçevesinde geliştirilmesi gereken “İşlenmiş ürün çeşitliliği, gıda işleme yöntem ve süreçleri” için harekete geçti. Çalışmalar gıda katkı maddelerinin geliştirilmesi ve üretimi konusunda Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin özendirilmesi kararı kapsamında yapılacak.
TÜBİTAK, Ar-Ge desteğiyle gıda endüstrisinde oldukça sık kullanılan ve yurtdışından ithal edilen gıda katkı maddelerinin Türkiye’de üretilmesini sağlayan, kalitesini iyileştiren ve ticarileşme potansiyeli yüksek yaklaşımların geliştirilmesini amaçlıyor. Programla gıda üretiminde kullanılan katkı maddelerinin gıda güvenliği açısından risk oluşturmadan, teknolojik açıdan dünyayla rekabet edilebilir şekilde üretilmesi ve bilgi birikiminin oluşturulması da hedefler arasında yer alıyor.
Projeler kapsamında yeni elde edilecek katkı maddesi ve yardımcı maddelerin sağlık üzerine etkisinin de tıp, gıda ve beslenme uzmanlarının ortak bilimsel yöntemleriyle değerlendirildiği projelere öncelik verilecek. Araştırmacıların getireceği projeler değerlendirmelerin ardından 3 yıla kadar parasal destek alabilecek.
Omega-3 de kapsamda
ARAŞTIRMACILARIN parasal desteklerin verileceği projeler hammadde ve atıklardan gıda katkı maddesi, doğal renk maddeleri, şeker pancarından ileri ürünler, turunçgiller, pektin içeriği yüksek bitkilerden pektin, bitkisel doğal aroma maddeleri, süt ve süt ürünlerinin atıklarından laktoz, peynir altı suyu proteini ve kazein fraksiyonları, helal katkı maddeleri, aroma verici olarak kullanılmak üzere enzim modifiye süt ürünleri, baharatlar ve tıbbi aromatik bitkilerden, omega-3 yağ asitleri gibi katkı maddelerini kapsıyor.
Katkı maddesi raf ömrünü artırıyor
GIDA katkı maddelerinin kullanımı gıda güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Katkı maddeleri ve yardımcı maddeler, gıda maddelerinin üretiminde, vasıflarının iyileştirilmesinde ve düzenlenmesinde, raf ömürlerini uzatarak katma değerinin arttırılmasında ve son gıda ürünlerinin duyusal özelliklerinin korunmasında kullanılıyor.
Katkı maddeleri ithalatı
Ürün Tutar
Laktoz 5 milyon dolar
Kazein 10.7 milyon dolar
Her türlü aromalar 123 milyon dolar
Tatlandırıcılar 85.3 milyon dolar
Nişastalar 118 milyon dolar
Peynir altı suyu 2.4 milyon dolar
*2014 , 8 aylık veriler