Güncelleme Tarihi:
İSLAMİ sigorta pazarı hızlı büyüyor, sigorta yaptıranların sayısı artıyor. Son 5 yılda kurulmaya başlayan katılım sigorta şirketleri sayesinde özellikle faize duyarlı kesimin tercih ettiği ve tekafül olarak da bilinen İslami sigorta pazarı, kısa zamanda 900 milyon TL’lik hacme ulaştı. Toplam sigorta prim üretiminin yüzde 3’e yakını da tekafülden kaynaklandı. Bugün için 1.5 milyona yakın poliçe sahibi, katılım sigorta şirketlerinden, poliçe satın alarak tekafül sistemine girerken, 525 bin kişi de faizsiz bireysel emeklilik sistemine katıldı.
SİGORTALIYA İADE BAŞLADI
Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç, faiz hassasiyeti olan tüketicilerin tekafüle ilgi gösterdiğini belirterek, faizsiz sigortacılığın özellikleri hakkında şunları söyledi: “Hasarların ve diğer tüm giderlerin karşılandığı müşteri primleri havuzu, tamamen faizsiz enstrümanlarda değerlendiriliyor. Dinen yasaklanan faaliyet konuları sigortalanmıyor ve havuza bu primler girmiyor. Müşteri havuzunda dönem sonunda bir fazlalık oluşursa, bundan müşterilere nakden iade yapılabiliyor. Tüm sözleşmeler ve ürünler, İslam ekonomisi konusunda uzman bir kurul tarafından incelenerek onaylanıyor.”Özgür Koç, şirket olarak, katılım sigortacılığının ruhuna uygun olarak ilk kez bu sene bakiye iadesi yapacaklarını da vurgulayarak, “Bakiye iadesi uygulamasıyla ilgili olarak, poliçe vadesi 2014 yılı içerisinde sona eren sigortalılar için hesaplanan iadeleri dağıtmaya başladık. Hesaplanan iade tutarı net 10 TL ve üzeri olan sigortalılar dikkate alınıyor. Toplam 8 bin 500 sigortalıya en az 10 TL’den başlayan iadeler, formlar doldurulduktan sonraki hafta içerisinde banka hesaplarına nakden gerçekleştirilecek” dedi.
HIZLI GELİŞECEK
Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, tekafülün ihtiyaç olduğunu ve bu ihtiyaca cevap vermek gerektiğini belirterek, “Tekafül, ülkemizde çok yeni bir uygulama. Gelişimi de ileriki dönemlerde daha fazla olacaktır. Bu zor ve uzun süreçli bir iş olmakla beraber başarıyla uygulanırsa sonuçları sektör acısından memnuniyet verici olacaktır” dedi.Nihat Kırmızı, şirket olarak tekafül sigortacılığı, kooperatif sigortacılığı ve geleneksel sigortacılığı aynı çatı altında, farklı pencerelerden yaptıklarını ifade ederek, kooperatif sigortacılığının tekafüle daha yatkın bir sistem olduğunu söyledi. Tekafül kapsamında Türkiye’nin tüm şehirlerine yayılmış 11 sendika üyesi 1 milyon memuru sigortaladıklarını ve oluşabilecek hasarların tekafül havuzundan karşılanacağını ifade eden Kırmızı, “Bunun yanında bireysel olarak da yaklaşık 15 bin kişi sigortalandı” dedi.
İSLAMİ SİGORTA PAZARI
1.4 milyon Sigortalı sayısı
12.716 Hayat sigortası yaptıranlar
525 bin kişi Bireysel emeklilik yaptıranlar
900 milyon TL Toplanan prim
KATILIM ŞİRKETİ SAYISI ARTMALI
NEOVA Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç, faizsiz bankacılığın 30 yılda ulaştığı payın yüzde 6, sigortacılığın ise bunun üçte biri olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Katılım bankacılığının büyümesi bizim de büyümemizi sağlar. Devlet destekli kurulan katılım bankalarıyla birlikte bu sektör büyüdükçe, daha fazla müşteriye ulaştıkça katılım sigortacılığı da hızlı büyüyecek. Büyümeye yardımcı olabilmek için daha fazla katılım sigorta şirketi gerekiyor. Bunu teşvik için de sigorta kanununa bir madde ekleyerek katılım sigortacılığının tanımının yapılması ve devletin tanımasının, yabancıların ülkemize gelmesi açısından önemli.”
İNANÇ HASSASİYETİ ÖNE ÇIKIYOR
DOĞA Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, Türkiye gibi ülkelerde inanç hassasiyetinden ya hiç sigorta yaptırmamış ya da zorunlu sigortalar dışında sigorta yaptırmayı uygun görmemiş birçok kişi ve kurum bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu da sigorta potansiyelinin yükselmesinde önemli engel. Tekafül, bu noktada bu hassasiyetlere cevap veren bir sistem. İhtiyaca cevap verdiğinden bu kesimlerin tercih nedeni olmakta. İslamiyet’in ilk yıllarına dayanan bu dayanışma modeli, ayrıca toplumsal güvence sistemi oluşturması bakımından da büyük önem taşımakta.”
525 BİN KİŞİ FAİZSİZ BİREYSEL EMEKLİ
KATILIM Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, faizsiz bireysel emeklilik sistemine ilginin her geçen gün arttığını belirterek, şunları söyledi: “SPK tarafından yapılan bir mevzuat değişikliği ile faizsiz fonların kurulmasının önü açıldı. 2010’dan itibaren faizsiz fonlar kurulmaya başlandı ve 2010’da 3 fon vardı, sayı şu anda 40. Fon büyüklüğü 2.8 milyar TL’ye ve fon büyüklüğü içinde de faizsiz fonların payı yüzde 5’e yükseldi. Bireysel emeklilikte toplam 6.3 milyon kişi var, bunun 525 bini faizsiz fonları tercih etti.”