Kazım DOĞAN / FRANKFURT
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2016 15:55
Türkiye’nin yurt dışında en çok katılımcı şirketle temsil edildiği fuarlardan biri olan Heimtekstil’de, ürünlerin tanıtan 2 bin 866 şirketten 211’i Türkiye’den... Fuardaki Türk şirketleri, kaliteli, dayanıklı ve hijyenik özelliğe sahip ürünleriyle dikkati çekiyor.
Türk şirketler duvar, banyo, mutfak ve masa tekstili ile yatak örtüsü, dekoratif ürünler, duvar sistemleri, iplik, perde, ev tekniği, ev tekstili ve ev aksesuvarlarının yanı sıra yeni teknolojiye sahip dijital baskı makinelerini tanıtıyor.
Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Mustafa Çelik, fuara katılan Türk şirketlerini ziyaret edip, standları gezdi.
Gözlemlerini gazetecilere aktaran Çelik, “Türkiye tarafından çok etkileyici bir katılım var. 200’den fazla firmamız katılıyor. Ağırlıklı olarak Bursa’dan. Çok güzel standlarımız var. Hepsinin çalışmaları hakikaten en iyi düzeyde ve rekabet güçleri çok yüksek” dedi.
KATILIMCILAR MEMNUN
Türk firmalarının fuar yönetimiyle de çok iyi bir işbirliği kurduğuna dikkati çeken Çelik, “Bunları ileride inşallah daha da geliştirebileceğimizi umut ediyoruz. Burada iş adamlarımızın önünün açılması açısından Alman yetkililerinin de vize konusundan başlamakla birlikte yapabileceği bazı hususlar vardır muhakkak” diye konuştu.
Çelik, Türk firmalarının fuardan memnun olduklarını gözlemlediğini ve birçok stant için talep olmasına karşın yer bulunamadığını söyledi.
Çağlar Kepekçi, Meral Özkaya, Yasemin Özmercan, Pınar Özmercan, Deniz Özkol ve Cengiz Ahmet Özerdem (Merinos).RESİMLER 3D
“Her beş yılda bir yatırım yapıyoruz. En son 20 milyon dolarlık yatırımla en büyük, en modern üretim tesislerini oluşturduk. Ürünlerimizdeki resimler üç boyutlu, 300 dpi kalitesinde. Resimleri hem kalın, hem de soft flanele yakın battaniyelerde kullanabiliyoruz. Genç grup, ev tekstili gibi gruplarımız var. Post modern ürünlerimizde geçmişten de esintiler var. Selfie tarzındaki ürünlerimiz çok büyük ilgi görüyor. 2016’da hem enerjik hem de soft renkler hakim.”
Cemalettin Sarar, Eda Özbiçen Köse, Büşra Öğülmüş, Merve Kopuz, (Sarev Ev Tekstil)YUMUŞAKLIK HİSSEDİLİYOR“Her yıl farklı merkezlere giderek dünyadaki tekstil trendlerini izliyoruz. Yaptığımız değerlendirmeler sonrasında belirli konseptlerle yılda iki kez koleksiyonlar çıkarıyoruz. Bunlar hep piyasadan olumlu tepkiler alan temalar oluyor. Yüzde 100 pamuklu yastık ve çarşaflarda 3D tarzı baskılarımız var. Bu yaz mavi tonlar, somon, bej ve fıstık yeşili trend olacak. Pamuk iplik ve 67 ile 81 tel sıklıkla dokumayı tercih ediyoruz. Sulu boya tekniği ile baskılar yapmayı başardık. Buna hissedilir yumuşaklığın dahil edilme ürünlerimiz bir adım daha öne çıkarıyor.”
Nesrin Hamal (Turkuaz)DOĞAL VE ÇEVRE DOSTU
“Üretimimizde iplikten başlayarak dokuma, paketleme ürünlerine kadar her şeyin tamamen doğal olması bize çevre dostu sertifikası kazandırdı. Ürünlerin geri dönüşümlü olmaları da bu sertifikanın bir başka olmazsa olmazı. Çevre dostu ürünler özellikle Avrupa büyük ilgi görüyor. Talep daha çok bu yöne kayıyor. Avrupa daha az, daha sık taleple daha hızlı servis istiyor. Avrupa’nın iyi tasarımlı yenilikçi koleksiyonlar istiyor. Beklentileri iyi karşıladığımız için bütün zorluklara rağmen 2015’i yüzde artı beş kazanımla kapattık.”
Nuri Serbest, Türkan Dönmezkuş, Emel Özbakır, Canan Ünal, Fuat Özsoy, İlkay Altın, Tamer Özdemir, Yahya Nemutlu (Evliyaoğlu)BÜTÜN DÜNYA BİLİYOR
“İplik ticaretinin yanı sıra yüksek kalitedeki havlu bornozlar büyük ilgi görüyor. Çocuk grubundaki Kidboo markasıyla çıkardığımız ürünler de bütün dünyada biliniyor.”
DENİZLİ ÇIKARMA YAPTIEkonomi eski Bakanı ve AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, AK Partili Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Zolan, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci ve Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, fuarda 60 stand açan Denizli şirketlerini ziyaret etti.
Necdet Özer, “Üyelerimizin yeni siparişlerle Denizli’ye döneceklerinden eminiz. Denizli, geçen yıl fuara 46 firmayla katıldı.
Bu yıl firma sayısının artması sevindirici. 60 firmayla Türkiye’yi ikinci sırada temsil ediyoruz. Bu temsil gücümüzün artması moralimizi yükseltti. Denizli’nin sanayici ve ihracatçı firmalarıyla gurur duyuyoruz” dedi.
Eren Erkan (Gama Recycle Elyaf)EN BÜYÜK PET ÜRETİCİSİ
“Gaziantep’te üç fabrikamızda iplik ve elyafta geri dönüşüm sağlıyoruz. Belediye ile anlaşmalı şirketlerin aldığımız PET’leri ipliğe dönüştürüyoruz. Türkiye’de PET toplama sistemi olmadığından eksik hammadde ihtiyacımızı ithal ediyoruz. Konfeksiyon atıkları da bir başka hammadde kaynağımız. Dünyanın en büyük PET üreticisiyiz. Geri dönüşümden ayda 3.5 ton iplik ve elyaf üretiyoruz. 21 ülkeye ihraç ediyoruz. Ürünlerimizi çocuk bezlerinde, otomotiv sektöründe, dokuma sanayinde, yorgan yastıklarda kullanmak mümkün. Eco tekst sertifikası ile hammaddeyi ipliğe dönüştüren tek Türk şirketiyiz.”
65 ÜLKEYE SATIYORUZ
“İstanbul merkezli şirketimizin Bolu Gerede ve Düzce’de fabrikaları var. Yatak koruyucu alezlerin yanı sıra ev, medikal ve oteller için teknik tekstil çıkarıyoruz. Alev almaz, anti alerjik, sıvı geçirmez, hijyenik özellikleri taşıyan ürünlerimizle başta
Almanya, İngiltere ve İskandinav ülkeleri olmak üzere 65 ülkeye 15 milyon
Euro’luk ihracat yapıyoruz. Ürünlerimize Almanya gibi yaşlıların yoğunlukta olduğu ülkeler daha çok ilgi gösteriyor. Müşterinin talebine göre ürün yapılandırıyoruz. Eksi 40 dereceye kadar koruyabilen deprem battaniyelerimiz de artı değeri yüksek bir diğer ürünümüz.”