Güncelleme Tarihi:
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile Ziraat Fakültesi tarafından yapılan çalışma kapsamında, fakültenin konferans salonunda arı yetiştiricilerine, bal veriminin ve kalitesinin arttırılmasına yönelik eğitim verildi.
Doç. Dr. Karaoğlu, burada yaptığı konuşmada, arıcılığın önemli olduğu Türkiye'de 6 milyon civarında kovan bulunduğunu söyledi.
Bakanlığın "sahte bal" açıklamasından sonra arıcılık faaliyetlerine ayrı bir önem verdiklerinin altını çizen Karaoğlu, "Biz her şeyi adamakıllı, yerli, kaliteli bir şekilde üretmek için bilginin gücünü temel alarak üretimi gerçekleştirmek durumundayız" diye konuştu.
Erzurum'un da arıcılık faaliyetleri bakımından önemli olduğuna dikkati çeken Karaoğlu, "Kışın uzun olması üretim için zayıf yanımız ama güçlü yanları da var. Bitki çeşitliliğimiz çok fazla. Türkiye'nin en verimli kaliteli mera ve
yaylaları, çayır alanları bu bölgede. Kirlenmemiş topraklarımız, su kaynaklarımız var, bunları avantaja çevirerek Türkiye'de ve dünya ülkelerinde rekabet edebileceğiz noktalara gelebiliriz" ifadelerini kullandı.
Karaoğlu, damızlık ana arı noktasında yaşlı ana arılarla çalışıldığı ve kovanlar standartların altında olduğu için verimin de düşük olduğunu belirterek, yeteri kadar arı hastalıkları ve zararlarıyla mücadele edilmediğini savundu.
Ülkede genelde emekli olduktan sonra arıcılık yapıldığını belirten Karaoğlu, şunları kaydetti:
"Sermayesiz iş diye arıcılık yapılıyor. Böyle olmaması lazım. Dünyada ileri düzeyde arıcılık yapan ülkelere baktığımız zaman kovan başına yaklaşık 40 kilogram bal çıkartıyorlar. Türkiye'ye baktığımız zaman kovan başına 15-16 kilogram bal alıyoruz. Biz de eğitimlerle teknolojik imkanlarla verimi arttırmamız gerekiyor. Verimi çekirdekten ve teknolojik, bilimsel temellere dayanarak bunu başarıyorlar. Bizde de bu sektörden para kazandığımız zaman vatandaş erken yaşta bu işi öğrenir, çoluk çocuğuna çekirdekten bu işi öğreterek, Türkiye'nin ağzının tatlanmasına, bal katmasında faydası olur."
Arıcılığa toplam 10 milyon liralık proje desteği
TKDK Erzurum il koordinatörü Dr. Atilla Özlü de Avrupa Birliği'ne katılım öncesi dönemindeki öncelik ve ihtiyaçları dikkate alarak, işletmelerin sürdürülebilirliğini ve AB standartlarına ulaştırmayı amaçladıklarını vurguladı.
Desteklenen projeler kapsamındaki faydalanıcılara yönelik işletmelerin sürdürülebilirliği eğitimi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı ile kurumlarının iş birliği protokolü imzaladığını ifade eden Özlü, bugüne kadar 74 milyon liralık proje sözleşmesi imzalandığını, yaklaşık 10 milyon liralık kısmını arıcılık projelerinin oluşturduğuna dikkati çekti.
Arı üreticilerinden Melih Coşkun da üretimdeki eksikleri görmek için eğitime katıldıklarını belirterek, bal kalitesinin ve veriminin arttırmasında eğitim çalışmalarının faydalı olduğunu belirtti.