Güncelleme Tarihi:
ENFLASYON, ekim ayında yüzde 1.65 seviyelerindeki beklentilerin aksine yüzde 1.44 geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre yıllık enflasyon ise yüzde 7.16’ya geriledi. Giyim ve ayakkabıda yeni sezon zamları, gıdada yine mevsimin etkisiyle sebze ve meyvelerde görülen zamların etkisiyle yükselen enflasyona mazot ve benzin fiyatlarındaki artışlar da etki yaptı. Ancak, son 10 yılın en düşük ekim ayı enflasyonu Merkez Bankası’nın bu yıl yüzde 7.5 olan enflasyon hedefini tutturabileceği konusunda umutları güçlendirdi. Eylül ayı Para Politikası Kurulu’nda faiz indirimlerine ara veren Merkez Bankası’nın kasım toplantısında faiz indirme ihtimali arttı.
KAZAK ŞAMPİYON
Ekim enflasyonu geleneği takip etti, her yıl olduğu gibi bu yıl da kış sezonunun açılışı zam olarak yansıdı. Giyim ve ayakkabı grubunda aylık yüzde 10.43’lük artış aylık enflasyona 0.73 puan etki yaptı. Kazak, kaban, ayakkabı ve bot da ayın zam şampiyonları listesinin zirvesinde yer aldı. Gıdada da yüzde 1.76’lık artış biber, domates, kabak gibi sebzelerin fiyatlarındaki mevsim kaynaklı yükselişlerden yaşandı. Bunun enflasyona etkisi 0.39 puan. İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu’nun hesabına göre mevsim etkileri çıkarıldığında enflasyon yüzde 0.47’ye düşüyor. Petrol fiyatlarındaki yükselişe paralel artan mazot ve benzin fiyatları da enflasyonu 0.27 puan yukarıya çekti.
HEDEFE YAKLAŞIYOR
Turşucu, yılın ilk on ayındaki enflasyonun yüzde 6.23 düzeyine ulaştığını belirterek “Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi olan yüzde 7.5 seviyesine 1.27 puan kalmış görünüyor. Yine son on yılın kasım-aralık ortalamaları 1.06 puan düzeyinde. Yani bu istatistiğe göre enflasyonun yılı hedefte veya hedefin bir miktar altında kapatması mümkün görünüyor” dedi.
ÇEKİRDEK ENFLASYONDA DÜŞÜŞ
MERKEZ Bankası’nın para politikası için takip ettiği çekirdek enflasyonlarda da düşüş sürüyor. TÜİK’in işlenmemiş gıda, enerji, içki ve sigara ile altın fiyatlarındaki değişimi gözardı ederek hesapladığı H çekirdek enflasyonu eylüldeki yüzde 7.56’dan ekimde yüzde 7.01’e, enerji, gıda ve içecek, içki ve sigara ile altın hariç hesapladığı I çekirdek enflasyonu da eylüldeki yüzde 7.69’dan yüzde 7.04’e indi. Çekirdek enflasyon göstergelerinde sadece son iki ayda H endeksinde 1.2 puan I endeksinde ise yaklaşık 1.4 puana ulaştı.